Drumurile romane din Caraș-Severin, puse în valoare cu bani europeni de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Un proiect de identificare a drumurilor romane este derulat, în premieră în România, de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca. Finanțarea este asigurată din fonduri europene și are o valoare de 2 milioane de euro.

Directorul MNIT, Felix Marcu, a declarat că proiectul interregional Ister își propune identificarea drumurilor romane de-a lungul Dunării, scopul fiind punerea lor în valoare din punct de vedere istoric și turistic.

„Aceste drumuri nu prea au fost identificate pe teren. Drumurile romane sunt extreme de bine făcute și se știe că unele porțiuni sunt suprapuse de drumuri actuale. Vom căuta să identificăm, totodată, și podurile romane care au fost construite”, a spus Marcu, citat MEDIAFAX.

Drumurile romane în fosta provincie Dacia pornesc de la Drobeta Turnu Severin și trec pe la Tibiscum (Jupa), Aizis (Fârliug), Bersobis (Berzovia), Sarmizegetusa, Alba Iulia, Turda, iar pe traseu au fost construite și fortificații și, ulterior, așezări care s-au transformat în orașe, municipii și colonii.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este liderul proiectului Ister, care are o valoare de 2 milioane de euro și care se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Partenerii din acest proiect provin din opt țări străbătute de fluviul Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Proiectul Ister prevede stabilirea unor trasee ale drumurilor romane în scop turistic și amplasarea a 40 de borne kilometrice similare celor romane, precum și realizarea, la final, a unei hărți cu aceste drumuri. De asemenea, vor fi puse în valoare și siturile romane, fostele castre, de pe traseu.

Sursă foto: arhivă FB/Municipium Tibiscum

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available