După temperaturile ridicate din ultimele zile, care s-au apropiat chiar de 20 de grade, iarna s-a reîntors în forță (și) în Banatul Montan. Vremea s-a răcit brusc și a început să ningă. La Reșița sunt prognozate, pentru acest sfârșit de săptămână, temperaturi negative care vor coborî, noaptea, până la -13 grade Celsius.
De la temperaturi de 12-14 și chiar 17 grade Celsius până la ger nu a fost decât un pas. După un început de săptămână ce părea să vestească sosirea primăverii, peste noapte a revenit… iarna, în întreaga țară, iar județul Caraș-Severin nu face excepție. La Reșița, temperatura a scăzut brusc, de la 13 grade Celsius ieri la -1 grad astăzi la prânz. Conform portalului www.windy.com, care prezintă informații despre starea vremii în timp real, într-un format interactiv pentru fiecare localitate, la Reșița la noapte vor fi -9 grade Celsius, mâine dimineața, -10 (vezi foto), iar ninsoarea se va opri la amiază. În noaptea de sâmbătă spre duminică vremea va fi geroasă, cu minimă prognozată de -13 grade Celsius, duminică va urca la -2 grade, iar în noaptea de duminică spre luni vor fi -10 grade.
Și prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru regiunea Banat, indică faptul că, „în intervalul 12 – 17 februarie, vremea va fi deosebit de rece, vor fi temperaturi maxime ce vor oscila între -4 şi -2 grade şi minime de aproximativ -10 grade, nopţile devenind geroase”. De altfel, meteorologii au emis o avertizare cod galben valabilă de astăzi de la ora 12.00 până luni, 15 februarie, dimineața la ora 10.00. „În intervalul menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade. Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața”, spun meteorologii.
Ghid de bune practici în caz de vreme geroasă
Această răcire accentuată a vremii după zile cu temperaturi ridicate poate avea efecte negative asupra organsimului, atrag atenția specialiștii. „Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi, iar riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare”, avertizează medicul Cosmin Librimir de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Acesta a publicat pe facebook un „(Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece – pe stradă, în mașină sau acasă”. Iată ce ar fi indicat să știți:
În spațiile deschise:
- Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.
- Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.
- Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră, care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă. Mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.
- Hainele ude trebuie schimbate imediat pentru că repausul în frig duce la instalarea rapidă a degerăturilor.
- Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone încălzite.
- Evitaţi imobilizarea prelungită.
- Consumaţi lichide calde.
- NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.
- NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
- NU consumați alcool.
În maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:
- Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
- Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
- Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitatea fizica minimală.
- NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
- NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):
- Mențineţi o temperatură de minimum 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie).
- Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
- Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
- Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
- Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii”.
Potrivit prognozei ANM, temperaturile vor începe să crească ușor abia începând cu data de 18 februarie, iar la sfârșitul săptămânii viitoare se vor apropia de normalul perioadei, cu valori de 3 – 4 grade, ziua, şi de până la -6 grade, noaptea.