Efectele purtării măștii de protecție asupra pielii feței. Și sfaturile specialiștilor

În această perioadă de pandemie, în multe situații purtarea măștii de protecție este nu doar necesară, ci și obligatorie. Nu de puține ori, însă, apar reacții adverse la nivelul feței. Considerațiile și sfaturile de mai jos aparțin unui medic specialist dermatovenerologie, cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută.

Însă acum, oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii.

Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii. Menționez doar CÂTEVA substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact:

– thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi)

– dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei)

– cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie)

– formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95).

CE SĂ FACEM?

– EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul

– Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna

– Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm etc.)

– Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum

– Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)

– Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc)

– Evitați orice fel de mediu umed (aburi)

– NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online).

cpt. medic dr. Georgescu Mihaela,

medic specialist dermatovenerologie

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite