Peste 500 de hectare cu păduri seculare din Munții Almăjului, salvate de la tăiere

La începutul lunii aprilie, Agent Green semnala faptul că Romsilva se pregătește să exploateze masă lemnoasă în pădurile seculare din Munții Almăjului, pe raza Ocolului Silvic Nera. În urma verificărilor, Garda Forestieră a dispus „luarea în studiu pentru încadrarea sau neîncadrarea ca pădure cvasivirgină” și, implicit, stoparea tăierilor planificate. 

Autoritățile au fost sesizate la începutul lunii aprilie

„Mai multe păduri primare de pe raza Ocolului Silvic Nera cu vârsta medie între 180-230 de ani și cu exemplare de arbori monumentali răsăriți încă de pe vremea lui Mihai Viteazul au fost pregătite de Romsilva pentru a fi tăiate. Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa tăierile și pentru a proteja strict aceste comori situată în U.P. V Putna, parcelele 74A, 75A, 129C, 98A, precum și parcelele rămase intacte încă în jurul acestora”, scriau, pe 2 aprilie, activiștii de mediu de la Agent Green.

Împreună cu alte două ONG-uri, Altitudine Banat – Filiala Banat și Euroland Banat Reșița, Agent Green a depus și o sesizare la Garda Forestieră pentru salvarea pădurilor seculare din Munții Almăjului.

Romsilva a respins imediat acuzațiile formulate de Agent Green, susținând că lucrările silvice efectuate în zonele respective respectă toate prevederile legale, întrucât „parcelele 74A, 75A, 129C și 98A din unitatea de producție V Putna de pe raza Ocolului Silvic Nera nu se află în arii naturale protejate nu au fost incluse în studiul PIN MATRA/2001/018, nu sunt incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine și nici nu se încadrează în criteriile de desemnare a pădurilor virgine sau cvasivirgine”, au explicat reprezentanții Romsilva.

Pe 30 aprilie au fost sistate lucrările

În urma sesizării făcute de cele 3 ONG-uri, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara împreună cu cei ai Ocolului Silvic Nera au efectuat verificări în zonă și au dispus studierea mai multor suprafețe pentru a stabili dacă pot fi încadrate ca păduri cvasivrgine: „Urmare a verificărilor realizate, se propune ca suprafața localizată în cadrul: O.S. Nera, U.P. V Putna, u.a.: 68A, 68B, 69A, 70A, 74 A, 74B, 75 A, 76, 77, 78, 79 și 82-Trup Valea Ramisvarului și u.a. 109, 110, 113, 115B, 118A și 118B-Trup Valea Cherbelezu+Corhanu Rudăriei să fie luată în studiu pentru încadrarea sau neîncadrarea acesteia ca pădure cvasivirgină”, se arată într-un anunț al Gărzii Forestiere Timișoara.

„512 hectare cu păduri virgine au fost salvate înainte de a fi tăiat primul arbore. În urma postării inițiale, Romsilva ne-a acuzat ca de obicei de fake news, dar Garda Forestieră a oprit ieri tăierile planificate și a anulat actele de punere în valoare. (…) Din păcate, numeroase alte parcele similare din zonă au fost deja accesate, rărite sau compromise definitiv în urma exploatărilor forestiere masive”, explică reprezentanții Agent Green.

La această dată, puțin peste 200 de hectare de păduri de pe raza Ocolului Silvic Nera sunt incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. În total, județul Caraș-Severin figurează în acest catalog cu aproximativ 7.000 de hectare de păduri.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available