Elicoptere SMURD dirijate de ministrul Marcel Vela spre Caraș-Severin. Două din 12!

Inaugurată cu mai bine de cinci ani în urmă, Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș ar putea deveni, în sfârșit, operațională.

Aici ar urma să fie dislocate două elicoptere pentru misiuni de salvare, dintr-un total de doisprezece ce vor fi achiziționate de Inspectoratul General de Aviație în următorii doi ani. Primul pas pentru concretizarea acestui demers l-a făcut Consiliul Județean Caraș-Severin, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne.

Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș a fost înființată în 2014 cu scopul de a supraveghea aerian frontiera Uniunii Europene dintre România și Serbia și pentru a interveni în situații de urgență în vestul țării. Pe fostul aeroport din Caransebeș, unde Inspectoratul General de Aviație primise în administrare, de la Consiliul Județean, mai multe terenuri și imobile, printre care un hangar și sediul comandamentului, ar fi trebuit să aterizeze și să decoleze elicoptere SMURD, aeronave ale inspectoratului și elicoptere ale Poliției de Frontieră, în misiuni de salvare, căutare sau supraveghere. Însă, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, baza aeriană a rămas în… aer și, informație oferită de consilierul județean Ioan Cojocaru în plen, hangarul a rămas, în urma unui vânt puternic, fără acoperiș.

După cinci ani, se întrevăd noi șanse pentru operaționalizarea unității. Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Consiliului Județean acordul pentru trecerea în domeniul public al statului a terenurilor și imobilelor aflate în administrarea Inspectoratului General de Aviație, pas necesar pentru derularea unui proiect cu finanțare europeană. Prin acest proiect, în dotarea inspectoratului vor intra doisprezece elicoptere, dintre care două vor ajunge la Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș. În ședința ordinară de ieri, consilierii județeni și-au dat acest acord și urmează ca Ministerul Afacerilor Interne să emită o Hotărâre de Guvern privind trecerea imobilelor din domeniul public al județului Caraș-Severin în cel al statului.

Tot ieri au mai fost votate şi proiecte de hotărâre privind întregirea componenţei Consiliului Judeţean, fiind validat mandatul de consilier județean al lui Florentin Bocşan (PNL). Forul județean funcţionează acum în formulă completă, cu 31 de consilieri. De jumătate de an liberalii aveau un consilier județean mai puțin, după excluderea din partid a fostului primar de Bozovici Aurel Miclea, condamnat la închisoare (cu suspendarea executării) pentru luare de mită.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite