Evaluarea Națională în Caraș-Severin: 118 medii peste 9, dar și zeci de școli cu rezultate dezastruoase!

 

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Caraș-Severin a făcut azi cunoscute rezultatele (înainte de contestații) înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în sesiunea din iunie 2022.

 

Ministerul Educației a centralizat rezultatele absolvenților clasei a VIII-a înregistrate înainte de contestații la Evaluarea Națională, sesiunea iunie 2022, iar ISJ Caraș-Severin a sintetizat situația din județul nostru. „Situația statistică generală arată că, în județul Caraș-Severin, dintre cei 1610 candidați prezenți, 1200 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 74,53%. Dintre aceștia, 1 candidat de la Școala Gimnazială nr. 9 din Reșița a încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rata de participare a fost de 95,66%: 1610 candidați prezenți, dintr-un total de 1683 de elevi înscriși (73 de absenți).”, informează Ion Chiosa, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

 

„Fruncea”

 

În județul nostru s-au înregistrat 118 medii între 9 și 10 (inclusiv), cele mai multe fiind obținute de absolvenți de la: Școala Gimnazială Nr. „Oțelu Roșu – 15 (din 56 de candidați înscriși), Școala Gimnazială „Marius Șandru” Reșița – 13 (din 50 înscriși), Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița – 13 (din 62), Colegiul Național „Traian Doda” Caransebeș – 9 (din 84), Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița – 8 (din 38), Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița – 7 (din 39), Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița – 6 (din 44), Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș – 5 (din 77), Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița – 4 (din 48), Liceul Tehnologic „Clisura Dunării ” Moldova Nouă – 4 (din 48), Liceul „Hercules” Băile Herculane – 4 (din 38), Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeș – 4 (din 44).

 

Medii peste 9 au mai obținut elevi de la Colegiul Național „Diaconovici Tietz”, Liceul Teologic Baptist și Școala Gimnazială „Mihai Peia” din Reșița, Liceul Teoretic „General Dragalina” și Școala Gimnazială „Romul Ladea” din Oravița, Școala Gimnazială Nr. 3 Oțelu Roșu, precum și de la unitățile de învățământ din Armeniș, Brebu, Grădinari, Măru (câte doi candidați), Carașova, Clocotici, Domașnea, Luncavița, Lupac, Marga și Vărădia (câte un candidat).

 

La nivelul județului s-au înregistrat, totodată, 268 de medii între 8 și 8,99, 220 – de la 7 la 7,99, 302 – între 6 și 6,99, 325 – de la 5 la 5,99. La polul opus, sunt cinci medii sub 2, 63 – între 2 și 2,99, 342 de la 3 la 4,99.

 

„Coada”

 

Cele mai multe medii sub 5 raportate la numărul de candidați prezenți la examen s-au înregistrat la școlile din Dognecea – 86%, Șopotu Nou și Sasca Montană – 80%, Berliște – 75%, Sfânta Elena și Oravița (Gimnaziala Nr. 3) – 67%, Băuțar – 64%, Luncavița – 63%, Berzasca și Prigor – 62%, Borlova – 60%, Mehadia (Liceul „Nicolae Stoica de Hațeg”) – 59%, Sichevița – 58%, Bozovici (Liceul „Eftimie Murgu”) – 55%, Berzovia, Coronici și Sacu – 54%. Cu 50% figurează în statistica ISJ școlile din Pojejena, Fizeș, Lăpușnicel, Mehadica, Rusca Teregova, Rusca Montană și Forotic, precum și Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeș. Există chiar și școli care nu au niciun absolvent cu cel puțin o medie de 5 la acest examen: gimnazialele din Cărbunari, Copăcele, Lăpușnicu Mare, Naidăș, Socol și Ocna de Fier, cu precizarea că în ultimul caz niciunul dintre elevii înscriși la Evaluarea Națională nu s-a prezentat la examen.

 

Elevii nemulțumiți de notele primite la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații joi, 23 iunie, între orele 16.00 și 19.00 și vineri, 24 iunie, între orele 8.00 și 12.00. „Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.”, precizează reprezentanții ISJ Caraș-Severin.

 

Rezultatele finale

 

Rezultatele finale, după soluționare contestațiilor, vor fi afișate pe 30 iunie. În acest context, menționează Ion Chiosa, „precizăm că rezultatele elevilor se publică prin anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat”. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

 

Admiterea la liceu

 

Media generală de admitere, care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională și respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.

 

Înscrierea la liceu, care implică completarea opțiunilor în fișele de înscriere, introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere și verificarea corectitudinii datelor, are loc în perioada 4-11 iulie 2022.

 

Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023 are loc pe data de 14 iulie 2022. În aceeași zi, se afișează în unitățile de învățământ gimnazial lista cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal din județ.

 

În perioada 15 – 20 iulie 2022 se depun dosarele de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați. Pe data de 20 iulie 2022, unitățile de învățământ liceal transmit situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

 

În zilele de 21, 22 și 25 iulie 2022, comisia de admitere județeană soluționează situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

 

UPDATE – ora 20.15

 

Unica medie de 10 din Caraș-Severin la Evaluarea Națională a fost obținută de Maria Văleanu, absolventă a Școlii Gimnaziale Nr. 9 Reșița. Felicitări!

 

Sursă foto: edupedu.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available