Educație
Examenul de definitivat, în condiții speciale. În Caraș-Severin s-au înscris 67 de candidați

67 de profesori debutanți din Caraș-Severin vor susține mâine examenul care le poate oferi dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, examenul va avea loc în condiții speciale.
Examenul de definitivat se va desfășura mâine, 22 iulie, cu începere de la ora 10, la Colegiul Național „Diaconovici Tietz” din Reșița, desemnat centru unic de examen. Pentru respectarea condițiilor sanitare, accesul candidaților în centrul de examen se face în intervalul orar 08 – 08.45, iar într-o sală vor fi repartizați maximum 10 candidați, cu asigurarea distanțării fizice.
În Caraș-Severin s-au înscris 67 de candidați pentru 19 discipline de examen. Cei mai mulți sunt profesori pentru învățământul preșcolar sau educatori care vor susține proba de Limba română și literatura pentru copii, 14, și profesori de educație fizică și sport: 13. Pentru Psihopedagogie specială s-au înscris 8 candidați. De asemenea, vor să obțină definitivatul și 6 învățători sau profesori pentru învățământul primar care vor susține proba de Limba și literatura română și matematică. Pe listă se mai regăsesc: Limba engleză, cu 5 candidați, Limba și literatura română, 3 candidați, Artele vizuale, Biologia, Economia și Religia, cu câte 2 candidați pentru fiecare dintre discipline. Iar la Istorie, Franceză, Educație muzicală și la câteva discipline de la filiera tehnologică este doar câte un candidat.
Media minimă de promovare: 8
Pentru a fi declarat promovat la definitivat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen. Primele rezultate vor fi făcute publice miercuri, 29 iulie, prin afișare la Colegiul Național „Diaconovici Tietz” din Reșița, pe site-ul Ministerului Educației și pe cel al Inspectoratului Școlar Județean.
„Definitivatul este examenul care le oferă candidaților promovați dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Cei care nu promovează examenul de definitivat pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant și se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică pedagogică de un an școlar. Profesorii care promovează examenul de definitivat depășesc stadiul de debutant în învățământ și pot evolua în carieră prin obținerea gradelor didactice: gradul didactic II și gradul didactic I”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ioan Chiosa.
O săptămână mai târziu, pe 29 iulie, va avea loc și concursul de titularizare. Acesta „reprezintă examenul de angajare în învățământul preuniversitar pe perioadă determinată pentru candidații care obțin cel puțin nota 5 sau pe perioadă neterminată, titular în învăţământ, pentru candidații care obțin cel puțin nota 7”, a mai precizat Ioan Chiosa. La concursul de titularizare s-au înscris, în Caraș-Severin, 399 de candidați pe 1.354 de posturi vacante, dintre care 292 complete/cu normă întreagă și 1062 incomplete.
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Caterincă pă bune, rele și lovele4 săptămâni în urmă
Primul vaccin anticovid, inventat de un medic din Caraș-Severin?
- Educație4 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Decizie CJSU Caraș-Severin: Reșița iese, după aproape patru luni, din scenariul roșu! Rămân valabile, însă, o serie de restricții aferente scenariului galben
- Administrație4 săptămâni în urmă
Parcările inteligente din Reșița nu vor fi toate cu plată. „Vom face în anumite zone o parcare galbenă, unde vei putea lăsa mașina cel mult 30 de minute”