Exclusivitate: Reșița va fi, în următorii trei ani, singura localitate din România care poate găzdui Expoziția „Nikola Tesla” a muzeului din Belgrad!

 

Primarul Reșiței, Ioan Popa, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și directorul Muzeului „Nikola Tesla” din Belgrad, Ivona Jevtić, au semnat, astăzi, în sala de ședințe a Palatului Administrativ, protocoalele de colaborare în vederea organizării, în premieră în România, a expoziţiei itinerante dedicată unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii: Nikola Tesla. Expoziția va fi găzduită de Muzeul Banatului Montan.

 

Seria manifestărilor organizate de Primăria Reșița pentru marcarea celor 250 de ani de viață industrială în orașul de pe Bârzava se va încheia cu un eveniment exclusivist: Expoziția „Nikola Tesla” a muzeului din Belgrad, singura instituție culturală din lume care păstrează moștenirea originală și personală a omului de știință de etnie sârbă Nikola Tesla, considerat deschizător de drumuri în domenii avangardiste precum fizica nucleară, robotica sau știința calculatoarelor.

 

Expoziția „Nikola Tesla”, la care lucrează, de câteva luni, o echipă formată din ingineri, designeri, arhitecți și curatori, va ajunge la Reșița la sfârșitul lunii noiembrie. Protocoalele în baza cărora panouri, machete la scară și machete operaționale ale invențiilor marelui om de știință vor fi prezentate la Muzeul Banatului Montan au fost semnate astăzi de către primarul Reșiței, Ioan Popa, cu directorul muzeului din Belgrad, Ivona Jevtić, pe de o parte, respectiv cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, pe de altă parte.

 

 

„Am semnat un protocol împreună cu muzeul din Belgrad și încă unul, între Primăria Reșița și Consiliul Județean, implicit Muzeul Banatului Montan, care va fi gazda acestei expoziții pe tot parcursul lunii decembrie. Îi mulțumesc doamnei director că a acceptat să aducă exponate la Reșița. Îi mulțumesc Liubiței Raichi că, practic, a fost promotorul acestui eveniment. Suntem onorați să fim gazda acestui muzeu pentru o lună de zile”, a declarat edilul Ioan Popa.

 

Directorul Muzeului „Nikola Tesla” din Belgrad, Ivona Jevtić, a oferit câteva detalii despre expoziția care, după Trieste și Barcelona și înainte de Paris și Chicago, va ajunge la Reșița: „Trebuie să știți că expoziția pe care o veți vedea nu este o expoziție oarecare, ce ne imaginăm noi că este o expoziție. Desigur, nu vom putea aduce originale, pentru că sunt obiecte de tezaur și legea nu permite scoaterea lor în afara granițelor țării, dar nici nu vom pune doar niște imagini, fotografii pe pereți. Trebuie să spun că este un drept exclusiv, eu si consiliul muzeului am decis că expoziția de la Reșița va fi exclusivă, în sensul că în următorii trei ani, ea nu se va întoarce în alt oraș din România. Reșița are exclusivitate pentru România. Dincolo că sunteți gazde extraordinare, am văzut ce posibilități organizatorice aveți. Domnul primar este absolut pregătit să intre în această activitate extrem de serioasă și eu sper că voi aduce Reșiței, cu muzeul nostru, mulți, mulți vizitatori: copii, tineri, oameni de știință, personalități din toate domeniile”.

 

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a subliniat faptul că municipiul Reșița merita, în an aniversar, să fie gazda unui asemenea eveniment exclusivist: „Reșița, cu istoria de 250 de ani de industrie pe care o are, prin ceea ce a făcut de-a lungul timpului este, și ea, parte din progresul tehnic al omenirii. Sunt deosebit de onorat și încântat, Nikola Tesla este un simbol și ne vom bucura cu toții de acest minunat eveniment”.

 

Organizatorii estimează că Expoziția „Nikola Tesla” va aduce la Muzeul Banatului Montan din Reșița un număr record de vizitatori, chiar și din județele învecinate. „Nikola Tesla face parte din categoria celor zece-douăzeci de oameni importanți ai planetei care au adus progres omenirii și îi invit pe toți cei interesați să vină la muzeu, să afle lucuri interesante”, a transmis primarul Ioan Popa.

 

 

 

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite