„Expozițiile Reșița 250” – Un nou proiect dedicat aniversării a 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri

 

La Reșița a debutat, astăzi, un nou proiect menit să marcheze împlinirea a 250 de ani de industrie reșițeană. De această dată este vorba despre un proiect expozițional ce se va derula în perioada mai – octombrie 2021.

 

O expoziție inedită cu fotografii realizate în urmă cu 50 de ani ce surprind momente importante din viața Cetății de Foc, din anul în care se sărbătoreau 200 de ani de industrie la Reșița, a putut fi vizitată astăzi în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz”.

 

„Expoziția este compusă din două seturi de fotografii. Primul set reprezintă un album realizat în anul 1971 de echipa de muncitori din Combinatul Siderurgic Reșița pentru directorul uzinei de atunci. Albumul, care face parte din arhiva Muzeului Cineastului Amator, conține atât reproduceri după fotografii vechi, cât și fotografii realizate de fotograful Ioan Mato. Al doilea set de fotografii prezintă vizita realizată de Nicolae Ceaușescu, în același an, 1971, ocazie cu care a fost decisă extinderea uzinei prin construirea laminorului degrosisor. Fotografiile au fost realizate de asemenea de Ioan Mato, negativele lor fiind puse la dispoziție de Jancsi Mato și scanate la Muzeul Cineastului Amator”, a declarat Andrei Bălbărău, curatorul expoziției și fondatorul Muzeului Cineastului Amator. În perioada următoare, fotografiile vor fi expuse spre vizionare în interiorul Centrului Universitar din Reșița al UBB.

 

Expoziția de astăzi este prima dintr-o serie de șase care vor fi organizate, până în octombrie, în a treia zi a fiecărei luni, o alegere simbolică întrucât într-o zi de 3, în iulie 1771, odată cu aprinderea primelor două furnale, „Josephus” și „Franziskus”, s-a născut Reșița industrială.

 

„Ne apropiem cu pași repezi de ziua de 3 iulie 2021, zi în care, Reșița industrială își sărbătorește cei 250 de ani de pricepere și dăruire, de împliniri și cutezanțe, de visuri și speranțe, câteodată, de-a lungul existenței, și neîmplinite. Începând de anul trecut, derulăm mai multe proiecte prin intermediul cărora dorim să marcăm cei 250 de ani, responsabilizându-ne pe noi toți și pe mai departe. Deja consacratul parteneriat între Centrul Universitar din Reșița al UBB, Biblioteca Județeană «Paul Iorgovici», Forumul Democratic al Germanilor, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, revista «Reflex», Societatea Metarsis, Muzeul Cineastului Amator și Filiala Caraș-Severin a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a demonstrat până în prezent că împreună se pot realiza lucruri frumoase. Acum, am inițiat un nou proiect, de data aceasta expozițional. În fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie, vom organiza câte o expoziție care să ilustreze trecutul sau prezentul acestui loc minunat prin oamenii și faptele lor, prin energia lor creatoare, dar nu în ultimul rând și prin ceea ce ne-a oferit Bunul Dumnezeu: natura, mediul înconjurător”, a declarat președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla.

 

 

 

Sursă foto: Muzeul Cineastului Amator

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available