FAKE NEWS DEMONTAT! Animalele de la Grădina Zoologică din Reșița sunt bine îngrijite! Controlul efectuat de inspectorii DSV nu a scos la iveală nereguli

Amatorii de știri negative din Reșița, în evidentă criză de subiecte, au distribuit masiv timp de două zile pe rețelele de socializare niște fotografii pretins sugestive din incinta Grădinii Zoologice. A rezultat un fake news care a creat vâlvă, dar care a demonstrat și că în Reșița există tot mai mulți cetățeni responsabili, care iau atitudine în fața unor mizerii de care încearcă să profite adversarii politici ai actualei administrații publice locale.

Fotografiile postate la sfârșitul săptămânii trecute pe rețelele de socializare, insoțite de comentariul: „Cam așa sunt tratate animalele la grădina zoologică din Reșița… acestea sunt câteva dintre fotografiile pe care am reușit să le fac. Am rămas pur și simplu șocată. Țin să precizez și faptul că majoritatea animalelor sunt bolnave și rănite”, nu reflectă realitatea! Animalele fotografiate prezintă o stare precară din cauza vârstei înaintate, nicidecum pentru că nu ar fi îngrijite corespunzător. Acesta este concluzia la care au ajuns inspectorii Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin după ce au verificat, la fața locului, situația de la Zoo Reșița.

„Pentru necunoscători, animalele par slabe, dar trebuie să ținem cont de vârsta pe care o au. În mediul sălbatic, leul trăiește între 10 și 14 ani. Cel de la Grădina Zoologică are 13 ani, este foarte bătrân, nu mai asimilează hrana, dar asta nu însemană că nu este îngrijit. În același spațiu cu el se află un leu tânăr, în vârstă de aproximativ un an, care arată foarte bine. Le sunt asigurate aceleași condiții. Dacă ar fi fost neglijați, și leul cel tânăr ar fi fost slab. Lupii, de asemenea, sunt foarte bătrâni. Media lor de vârstă este de opt ani, cei de la Grădina Zoologică au 13. Au probleme cu dentiția, este normal”, a explicat medicul veterinar Pavel Borchescu, director executiv al DSV Caraș-Severin. Acesta a mai precizat că animalele bătrâne nu pot fi eutanasiate, legea permițând această procedură doar în cazul unor boli și afecțiuni incurabile.

Inspectorii DSV au verificat adăposturile tuturor animalelor, concluzia fiind că acestea sunt corespunzătoare din toate punctele de vedere, iar stocurile de hrană sunt suficiente. De asemenea, Grădina Zoologică are contract cu medicul veterinar, animalele au fost deparazitate, le sunt administrate tratamente, vitamine și nu prezintă probleme de sănătate.

Grădina Zoologică „Profesor Ioan Crișan” din Reșița este cea mai veche din țară și, în 2013, a fost reabilitată la standarde europene pentru a se evita închiderea ei. Lucrările au vizat, în primul rând, extinderea spațiului, de la 1,4 la 5,6 hectare, dar și reabilitarea clădirilor administrative și a spațiilor pentru animale, devenind, la ora actuală, cea mai mare și mai modernă grădină zoologică din vestul țării și cel mai vizitat obiectiv din Reșița. Grădina găzduiește aproape 400 de animale din aproximativ 50 de specii, de la măgarul alb cu ochi albaștri sau zimbru până la maimuțe sau feline, dar si foarte multe animale de talie mică.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite