UPDATE. Scandal cât universitatea la alegerile din UEMR! Calcule (academice?) pentru detronarea lui Andrade Bichescu

Scandal nu cât casa, ci cât universitatea la UEMR, ieri, 27 ianuarie, în prima zi de depunere a candidaturilor la alegerile pentru structurile și funcțiile de conducere din Universitatea Eftimie Murgu Reșița pentru mandatul 2020 – 2024.

Ieri a fost programată depunerea candidaturilor pentru conducerile departamentelor din facultăți, iar azi vor avea loc înscrierile în cursa pentru funcția de rector. Scandalul a izbucnit când s-a dispus schimbarea componenţei Biroului electoral al universităţii, care fusese hotărâtă de Senat în 16 ianuarie, după cum urmează: ș. l. dr. ing Ana Maria Budai, ș. l. dr. ing. Olga Amariei – reprezentanți ai Facultății de Inginerie și Management (FIM); lect. univ. dr. Gelu Trișcă, asist. univ. dr. Andreea Zgardan – Facultatea de Științe Economice (FSE); lect. univ. dr. Nicoleta Odină, lect. univ. dr. Mihaela Martin – Facultatea de Științe Sociale (FSS); stud. Ioan-Trandafir Crețoiu – reprezentant Liga Studenților.

Pe motiv că vrea să candideze în alegeri, Gelu Trișcă a făcut contestație și a fost înlocuit cu Jeanina-Biliana Ciurea. Senatul universitar a adoptat o nouă hotărâre de actualizare a componenței Biroului electoral, dar și aceasta a fost contestată, chiar de mai multe cadre didactice, printre care ambele reprezentante ale FIM, Budai și Amariei. Argumentul a fost același: vor să candideze, deci nu pot rămâne în Biroul electoral.

Contestațiile, pentru că în UEMR nu mai știe nimeni cine de ce anume se ocupă, au fost depuse atât la Senat, cât și la Rectorat! Iar de la rectorul Andrade Bichescu ar fi venit un răspuns aiuritor pentru Budai și Amariei, cele două cadre didactice fiind amenințate – spun surse din UEMR – că, dacă nu acceptă să rămână în Biroul electoral, vor fi trimise în fața Comisiei de disciplină pentru că blochează sau amână nejustificat buna desfășurare a alegerilor.

Candidații pe departamente

Cele mai multe candidaturi s-au depus la Departamentul Științe Inginerești: două pentru funcția de director, șef de lucrări dr. ing. Cornel Hațiegan și respectiv conf. univ. dr. Călin Octavian Micloșină, și patru pentru cele două funcții de membru în Consiliul DSI: ș. l. dr. ing. Olga Amariei, ș. l. dr. ing. abil. Zoltan Korka, ș. l. dr. ing. Elisabeta Spunei, ș. l. dr. ing. Mihaela Dorica Stroia.

La Departamentul de Științe Economice (DSE) și cel de Teologie și Științe Sociale (DTSS), pentru funcția de director există câte o singură candidatură: conf. univ. dr. Adrian Tănase, respectiv conf. univ. dr. Lavinia Nițulescu. Sunt exact actualii directori, pentru că altora pur și simplu le-a fost frică să intre în competiție, susțin surse din universitate. Membri în Consiliul DSE vor să fie lect. univ. dr. Liliana Gherghina, lect. univ. dr. Suzana Demyen și conf. univ. dr. Diana Tănase, iar în Consiliul DTSS – lect. univ. dr. Rudolf Cristian și lect. univ. dr. Alina Vișan.

Bichescu împotriva Doinei Frunzăverde? Sau a lui Gabriel Dinu?

Principalele mize le constituie funcția de rector, pentru care azi trebuie depuse candidaturile, și aceea de președinte al Senatului, aici depunerile de candidaturi fiind împinse pe săptămâna viitoare, în aceeași zi (3 februarie) în care au loc alegerile la Rectorat! Până atunci, în 30 ianuarie ar trebui să fie stabiliți șefii de departamente, singurele emoții fiind la DSI, unde Doina Frunzăverde l-ar vrea ales director pe Călin Octavian Micloșină.

Tot de Doina Frunzăverde depinde între cine se va da lupta pentru funcția de rector. Actualul, Andrade Bichescu, este hotărât să-și depună azi candidatura și așteaptă să-și afle eventualul contracandidat. Deși acum patru ani Bichescu era invenția rectoricească a Doinei Frunzăverde, între timp aceștia nu mai sunt în relații prea apropiate. Astfel că acum Frunzăverde și-ar dori să revină ea în funcția de rector, cu atât mai mult cu cât mai nou regulamentele universitare (schimbate pe ici, pe colo, în perioada ministeriatului Ecaterinei Andronescu) nu mai limitează la două numărul mandatelor de rector pentru o persoană!

Dar Doina Frunzăverde se pare că nu are suficienți susținători, iar dacă și ea va simți că nu are șanse reale de victorie, este pregătită să sprijine un alt candidat dispus să se confrunte cu Bichescu. Iar acesta ar fi Gabriel Dinu, director al Departamentului de Învățământ la Distanță, cel care ne-a declarat că, într-adevăr, ia în calcul o candidatură pentru funcția de rector. Dinu se pare că ar aduna mai multe voturi decât Frunzăverde într-o competiție în care rectorul în funcție pleacă în mod tradițional cu prima șansă, în special datorită celor aproximativ 15 voturi care vin dinspre reprezentanții studenților. Dacă Doina Frunzăverde va fi de partea celui care va învinge în aceste alegeri de la Rectorat, este de așteptat ca ea să primească sprijinul necesar pentru a câștiga un nou mandat de președinte al Senatului universitar. Fiind atâția de „dacă” implicați la aceste alegeri de la UEMR, e ușor de bănuit de ce depunerea candidaturilor pentru șefia Senatului a fost programată abia săptămâna viitoare. Pentru că o stimabilă doamnă nu acceptă așa ușor să rămână cu mâinile goale.

UPDATE, ora 15.30

Candidaturile pentru funcția de rector au putut fi depuse până la ora 14. Alegerile de săptămâna viitoare îi vor pune față în față pe conf. univ. dr. Andrade Bichescu și lect. univ. dr. Gabriel Dinu, singurii care și-au depus azi candidatura.

Sursă foto: expressdebanat.ro

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available