Falimentul unui management, dispariția unei universități

Ministerul de resort s-a pronunțat în 19 decembrie 2019, notificarea a ajuns la Universitatea reșițeană în 13 ianuarie 2020, dar conducerea UEMR nu face publică informația. Contractul de 21 milioane de lei pentru Campusul universitar „Complex Eftimie Murgu” a fost reziliat, deși banii intrați în conturile UEMR nu mai există!

Ziarul online Argument a dezvăluit azi că la UEMR a ajuns în urmă cu trei zile notificarea de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației cu privire la rezilierea contractului de finanțare. Ministrul Ion Ștefan nu a făcut altceva decât să se conformeze deciziei luate de ADR Vest, care notificase chiar și în octombrie 2019 Universitatea reșițeană în legătură cu depășirea termenelor impuse pentru funcționalizarea investiției de la Reșița, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. ADR Vest anunța încă de atunci în pragul rezilierii contractului de finanțare și a restituirii sumelor plătite prin POR 2007-2013 în cuantum de 20.912.362,81 de lei. Bani care au fost cheltuiți în principal în perioada când rector al UEMR era Doina Frunzăverde, dar și ulterior, când aceasta a devenit președinte al Senatului universitar, iar Andrade Bichescu – rector. Se dovedește acum că banii au fost cheltuiți prost!

„Începând cu data prezentei decizii se reziliează, în temeiul prevederilor (…) contractul de finanțare pentru proiectul Campus Universitar, «Complex Eftimie Murgu». Ca urmare a rezilierii contractului de finanțare, beneficiarul are obligația restituirii integrale plătite de AM-POR în cadrul prezentului contract de finanțare, în cuantum de 20.912.362,81 lei“, scrie în notificarea trimisă universității ministrul Ion Ștefan, în numele Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management pentru  Programul Operațional Regional 2007-2013 (AM-POR). La baza notificării stă Decizia nr. 15 din 19 decembrie 2019 a ministrului, impusă de situația semnalată de către ADR Vest.

Rectorul Andrade Bichescu a trimis notificarea mai departe Senatului universității, cu solicitarea „de a aproba propunerea Consiliului de Administrație de a depune plângere prealabilă împotriva Deciziei Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației nr. 15 din 19 decembrie 2019“. Demersul juridic solicitat acum de rector nu ar fi decât încă o modalitate de tragere de timp, de amânare a unui final de nimeni dorit, dar (se pare) inevitabil: intrarea UEMR în incapacitate de plată ca urmare, în special, a managementului dezastruos din ultimii 10 ani.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available