FĂRĂ PRECEDENT. CSM Reșița, retrogradată pe bază de voturi, la comanda președintelui federației?!

Pretextând starea de urgență, conducerea FRH – întrunită în sistem videoconferință – a adoptat mai multe hotărâri cu privire la reluarea competițiilor de handbal. Membrii Consiliului de Administrație au votat cu 10-4 în favoarea propunerii FRH care îi răpește clubului din Reșița, CSM, orice șansă de a-și apăra poziția în prima ligă!

Pe site-ul Federației Române de Handbal au fost postate hotărârile Consiliului de Administrație din data de 22 aprilie 2020. Soarta CSM Reșița pare pecetluită de următoarea hotărâre:

„S-a supus la vot varianta propusă de F.R.H. pentru încheierea sezonului competițional la seniori-masculin până la sfârșitul lunii iunie, astfel:

 • Liga Națională:
  • Renunțare la Play-Off, Play Out, disputare etape de campionat rămase în sezonul regulat și restanțe, astfel:
  • 31 mai: restanțele AHC Potaissa Turda – CS Dinamo București (Etapa 10) și SCM Poli Timișoara – CS HC Buzău 2012 (Etapa 23)
  • 9-11 iunie: Etapele 24, 25 și 26 sub formă de turneu
  • Semifinala din Cupa României FAN Courier dintre CSM Bacău – CS Dinamo București să conteze și pentru Etapa 20 de campionat rămasă restantă
 • Cupa României FAN Courier
  • 24-25 iunie, la Constanța
 • Divizia A – masculin:
  • disputarea direct a turneelor semifinal, final și de baraj/promovare, astfel:
– Turneu Semifinal: 12-14 iunie
– Turneu Final: 19-21 iunie
– Baraj de promovare: 27-29 iunie
Se aprobă propunerea, cu 10 voturi «pentru» și 4 voturi «împotrivă» (Ali, Drăgănescu, Lupan, Bejinariu), cu specificarea că domnii Ali, Drăgănescu și Bejinariu doresc încheierea sezonului competițional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de F.R.H.”.

Conform procesului-verbal al ședinței, cei 10 care au votat „pentru” această propunere ce sfidează fair-play-ul competițional sunt: Dedu, Luca, Manea, Ghervan, Teuțan, Kotecz, Evi, Sâsâeac, Pavel, Bocan. Cap de listă este, așadar, însuși Alexandru Dedu, președintele FRH!

Victime: două echipe, două orașe, mii de suporteri

CSM Reșița, după cum probabil știu toți iubitorii handbalului din Caraș-Severin, și-a stabilit în iarnă strategia pentru supraviețuirea în Liga Zimbrilor: a ales să nu „sară calul” cu bugetul prin aducerea la club a 4-5 „mercenari”, ci să-și formeze o echipă din mers, care să câștige experiență chiar cu prețul de a pierde meciuri în serie. Pentru că regulamentul tocmai asta îți permitea să faci: indiferent de rezultatele din sistemul regular, premianții și codașii urmau să fie stabiliți în partea a doua a campionatului, în sistemele play-off și play-out! Și tocmai acum, când mai erau doar 3 etape până să înceapă meciurile decisive, s-a hotărât ca play-off-ul și play-out-ul să nu mai aibă loc! Și ca ultimele două echipe să retrogradeze, fără a mai avea șansa de a ocupa locurile ce permit disputarea unor meciuri de baraj!

Schimbarea de regulament, operată în timpul desfășurării competiției, afectează cel mai dur două cluburi: CSM Reșița și HC Buzău, aflate pe ultimele două locuri în clasament. O decizie mult mai apropiată de spiritul competiției ar fi fost ca în acest an special să nu retrogradeze nicio echipă, dar să promoveze totuși primele două din liga secundă. Ar fi însemnat ca viitorul sezon din Liga Zimbrilor să aibă la start nu 14, ci 16 echipe.

Speranța moare ultima

Cristi Pătru, coordonator al Secției de Handbal a Clubului Sportiv Municipal Reșița, a declarat pentru handbalmania.ro că încă mai speră ca președintele Dedu să se comporte ca un adevărat conducător în aceste momente de cumpănă.

„Cred că este pentru prima oară-n viața mea când nu prea am nimic de spus vizavi de hotărârile Consiliului de Admnistrație al FRH, mai mult decât au spus ei singuri! Cu toate acestea, întreb și mă întreb ce ar fi avut de scris marele nostru scriitor naturalist Ion Luca Caragiale. Ca reprezentant al clubului reșițean am mai multe întrebări, dar mă limitez la câteva:
– Cu stare de urgență prelungită sau nu din 16 mai încolo, cum jucăm 14 echipe a 22 de persoane, în sală, turneu de sală, ultimele 3 etape?
– Pentru care motiv ar participa Reșița la acest turneu, echipa având de disputat 2 jocuri acasă și o deplasare la Timișoara?
– Unde va participa Reșița în sezonul următor, în ce competiție, își poate apăra șansele de a nu retrograda dacă nu se mai joacă play-out?
– Când și cu ce jucători semnează, re-semnează dacă nu știe unde va juca sezonul următor?
Despre diferențele de abordare a guvernului, Europei handbalistice, realitatea actuală cu prioritățile ei vizavi de securitatea individuală și abordarea membrilor care au votat ce au votat, trăiesc un deja vu cu privire la blocajul meu în a spune ceva. Cred că, în acest an, doar răuvoitorii nu o văd pe Dinamo campioană, iar în ceea ce privește retrogradarea, nu îmi doresc decât ca toată lumea să înțeleagă că nu Reșița a făcut din play-out ,,campionatul” care contează pentru echipele care nu prind play-off-ul, supun atenției dumneavoastră cazul CSM Bacău de anul trecut!
Aș mai vrea să adaug la final, ca o opinie personală, ca mi-aș dori ca domnul președinte Alexandru Dedu să se comporte ca un adevărat conducător în aceste momente de cumpănă”.

Speranțele lui Cristi Pătru se leagă de faptul că, deși se poate subînțelege că ultimele echipe clasate în Liga Zimbrilor vor fi retragradate în liga secundă, nicăieri în hotărârea adoptată de Consiliul de Administrație al FRH nu este stipulat explicit așa ceva. Mai precis, încă se poate decide ca următoarea ediție de campionat Liga Zimbrilor să aibă la start 16 formații.

Explicație foto: Jucătorii Reșiței, după victoria din martie, 24-22, cu CSM Vaslui.

VEZI ȘI CONTINUAREA: Președintele CSM Reșița a izbucnit după decizia FRH de reluare a campionatului! „Îmi dă cineva în scris că nu se va îmbolnăvi nimeni?”

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite