Suntem prezenți și pe

Sport

FĂRĂ PRECEDENT. CSM Reșița, retrogradată pe bază de voturi, la comanda președintelui federației?!

Publicat cu

pe

Pretextând starea de urgență, conducerea FRH – întrunită în sistem videoconferință – a adoptat mai multe hotărâri cu privire la reluarea competițiilor de handbal. Membrii Consiliului de Administrație au votat cu 10-4 în favoarea propunerii FRH care îi răpește clubului din Reșița, CSM, orice șansă de a-și apăra poziția în prima ligă!

Pe site-ul Federației Române de Handbal au fost postate hotărârile Consiliului de Administrație din data de 22 aprilie 2020. Soarta CSM Reșița pare pecetluită de următoarea hotărâre:

„S-a supus la vot varianta propusă de F.R.H. pentru încheierea sezonului competițional la seniori-masculin până la sfârșitul lunii iunie, astfel:

 • Liga Națională:
  • Renunțare la Play-Off, Play Out, disputare etape de campionat rămase în sezonul regulat și restanțe, astfel:
  • 31 mai: restanțele AHC Potaissa Turda – CS Dinamo București (Etapa 10) și SCM Poli Timișoara – CS HC Buzău 2012 (Etapa 23)
  • 9-11 iunie: Etapele 24, 25 și 26 sub formă de turneu
  • Semifinala din Cupa României FAN Courier dintre CSM Bacău – CS Dinamo București să conteze și pentru Etapa 20 de campionat rămasă restantă
 • Cupa României FAN Courier
  • 24-25 iunie, la Constanța
 • Divizia A – masculin:
  • disputarea direct a turneelor semifinal, final și de baraj/promovare, astfel:
– Turneu Semifinal: 12-14 iunie
– Turneu Final: 19-21 iunie
– Baraj de promovare: 27-29 iunie
Se aprobă propunerea, cu 10 voturi «pentru» și 4 voturi «împotrivă» (Ali, Drăgănescu, Lupan, Bejinariu), cu specificarea că domnii Ali, Drăgănescu și Bejinariu doresc încheierea sezonului competițional 2019-2020 pe teren, dar nu în varianta propusă de F.R.H.”.

Conform procesului-verbal al ședinței, cei 10 care au votat „pentru” această propunere ce sfidează fair-play-ul competițional sunt: Dedu, Luca, Manea, Ghervan, Teuțan, Kotecz, Evi, Sâsâeac, Pavel, Bocan. Cap de listă este, așadar, însuși Alexandru Dedu, președintele FRH!

Victime: două echipe, două orașe, mii de suporteri

CSM Reșița, după cum probabil știu toți iubitorii handbalului din Caraș-Severin, și-a stabilit în iarnă strategia pentru supraviețuirea în Liga Zimbrilor: a ales să nu „sară calul” cu bugetul prin aducerea la club a 4-5 „mercenari”, ci să-și formeze o echipă din mers, care să câștige experiență chiar cu prețul de a pierde meciuri în serie. Pentru că regulamentul tocmai asta îți permitea să faci: indiferent de rezultatele din sistemul regular, premianții și codașii urmau să fie stabiliți în partea a doua a campionatului, în sistemele play-off și play-out! Și tocmai acum, când mai erau doar 3 etape până să înceapă meciurile decisive, s-a hotărât ca play-off-ul și play-out-ul să nu mai aibă loc! Și ca ultimele două echipe să retrogradeze, fără a mai avea șansa de a ocupa locurile ce permit disputarea unor meciuri de baraj!

Schimbarea de regulament, operată în timpul desfășurării competiției, afectează cel mai dur două cluburi: CSM Reșița și HC Buzău, aflate pe ultimele două locuri în clasament. O decizie mult mai apropiată de spiritul competiției ar fi fost ca în acest an special să nu retrogradeze nicio echipă, dar să promoveze totuși primele două din liga secundă. Ar fi însemnat ca viitorul sezon din Liga Zimbrilor să aibă la start nu 14, ci 16 echipe.

Speranța moare ultima

Cristi Pătru, coordonator al Secției de Handbal a Clubului Sportiv Municipal Reșița, a declarat pentru handbalmania.ro că încă mai speră ca președintele Dedu să se comporte ca un adevărat conducător în aceste momente de cumpănă.

„Cred că este pentru prima oară-n viața mea când nu prea am nimic de spus vizavi de hotărârile Consiliului de Admnistrație al FRH, mai mult decât au spus ei singuri! Cu toate acestea, întreb și mă întreb ce ar fi avut de scris marele nostru scriitor naturalist Ion Luca Caragiale. Ca reprezentant al clubului reșițean am mai multe întrebări, dar mă limitez la câteva:
– Cu stare de urgență prelungită sau nu din 16 mai încolo, cum jucăm 14 echipe a 22 de persoane, în sală, turneu de sală, ultimele 3 etape?
– Pentru care motiv ar participa Reșița la acest turneu, echipa având de disputat 2 jocuri acasă și o deplasare la Timișoara?
– Unde va participa Reșița în sezonul următor, în ce competiție, își poate apăra șansele de a nu retrograda dacă nu se mai joacă play-out?
– Când și cu ce jucători semnează, re-semnează dacă nu știe unde va juca sezonul următor?
Despre diferențele de abordare a guvernului, Europei handbalistice, realitatea actuală cu prioritățile ei vizavi de securitatea individuală și abordarea membrilor care au votat ce au votat, trăiesc un deja vu cu privire la blocajul meu în a spune ceva. Cred că, în acest an, doar răuvoitorii nu o văd pe Dinamo campioană, iar în ceea ce privește retrogradarea, nu îmi doresc decât ca toată lumea să înțeleagă că nu Reșița a făcut din play-out ,,campionatul” care contează pentru echipele care nu prind play-off-ul, supun atenției dumneavoastră cazul CSM Bacău de anul trecut!
Aș mai vrea să adaug la final, ca o opinie personală, ca mi-aș dori ca domnul președinte Alexandru Dedu să se comporte ca un adevărat conducător în aceste momente de cumpănă”.

Speranțele lui Cristi Pătru se leagă de faptul că, deși se poate subînțelege că ultimele echipe clasate în Liga Zimbrilor vor fi retragradate în liga secundă, nicăieri în hotărârea adoptată de Consiliul de Administrație al FRH nu este stipulat explicit așa ceva. Mai precis, încă se poate decide ca următoarea ediție de campionat Liga Zimbrilor să aibă la start 16 formații.

Explicație foto: Jucătorii Reșiței, după victoria din martie, 24-22, cu CSM Vaslui.

VEZI ȘI CONTINUAREA: Președintele CSM Reșița a izbucnit după decizia FRH de reluare a campionatului! „Îmi dă cineva în scris că nu se va îmbolnăvi nimeni?”

Sport

UPDATE. CSM Reșița va ataca viitoarea ediție de campionat cu un nou staff tehnic

Publicat cu

pe

Odată ajunsă la scadență colaborarea dintre CSM Reșița și antrenorul Dorinel Munteanu, conducerea clubului și tehnicianul bănățean au convenit să se despartă.

Conducerea clubului roș-negru, printr-un anunț public făcut pe pagina de Facebook a CSM Reșița, mulțumește lui Dorinel Munteanu și întregului staff pentru colaborarea avută în perioada noiembrie 2019 – iunie 2020.

„Le dorim multă baftă în continuare în activitățile lor. De asemenea, aducem la cunoștință suporterilor și susținătorilor noștri că, având în vedere situația actuală de la nivel național produsă de pandemia de Covid-19, clubul nostru va intra într-o perioadă de reorganizare, însă nu ne vom abate de la obiectivele propuse, vom continua cu proiectul privind gazonul și al unei clasări cât mai bune în ediția de campionat 2020 – 2021. Nu dorim să promitem mai mult decât putem face, iar suporterii și susținătorii noștri vor fi în continuare ținuți la curent cu ce se întamplă nou în Valea Domanului”, transmite conducerea CSM Reșița.

Nu vă putem oferi detalii despre acest „divorț”, președintele CSMR Cristi Bobar și Dorinel Munteanu neputând fi contactați telefonic.

UPDATE, ora 19.40

În lipsă de informații oficiale, suporterii rosso-neri au început să comenteze pe rețelele de socializare. Unii vin cu fel de fel de sugestii, propuneri transmise public conducerii clubului, alții, susținând că dețin informații din „surse sigure”. Cu riscul de a porni pe piste false, ne-am gândit că merită să aflați ce se vehiculează. Că antrenor principal ar urma să fie un fost jucător al Metalului, fost tehnician, totodată, la prima echipă. Alex Pelici sau Leo Doană.

Continuați lectură

Sport

Nelu Popa punctează din două faze fixe. Se modernizează stadioanele „Arsenal” și „Mircea Chivu”!

Publicat cu

pe

„O veste bună pentru microbiștii și sportivii reșițeni – 1,8 milioane euro vin la Reșița pentru modernizarea fostei baze sportive Arsenal”, a anunțat aseară pe pagina sa de Facebook primarul Ioan Popa, precizând că investiția realizată prin CNI pregătește terenul pentru modernizarea principalului stadion al Reșiței, cel din Valea Domanului.

Preluată în anul 2018, la inițiativa primarului Ioan Popa, de către municipalitatea reșițeană, în contul datoriilor pe care defuncta uzină de armament Arsenal le avea la bugetul local, baza sportivă de pe Strada Bârzăviței va beneficia de o investiție de 1,8 milioane de euro derulată prin Compania Națională de Investiții. Acesta a fost și motivul pentru care, mizând pe promisiunile smulse de primar de la Guvernul Orban, Primăria Reșița a predat amplasamentul la CNI, în februarie 2020. Se vorbea atunci de investiții însumând 1,6 milioane de euro, dar acestea se vor ridica, așadar, la 1,8 milioane.

CNI este acum în faza pregătirii licitației pentru execuția lucrărilor, după ce ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ștefan, a semnat Ordinul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției din Complexul sportiv „Arsenal”.

CITEȘTE ȘI: Fosta bază sportivă Arsenal din Reșița, reabilitată și cu teren de fotbal omologat UEFA!

Primarul Ioan Popa amintește, așa cum ne anunța încă din februarie, că investiția realizată prin CNI include:
teren sportiv de fotbal, cu dimensiuni omologate UEFA și FRF;
 nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori;
 teren multifuncțional pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis;
 clădire administrativă și vestiare;
 parcare autovehicule și autocar.

Urmează Stadionul „Mircea Chivu”!

„Pe viitor, îmi doresc să obținem finanțare și pentru a moderniza Stadionul Mircea Chivu, iar la acel moment CSM Reșița va putea susține meciurile de acasă în noua bază sportivă Arsenal, unde va beneficia de cele mai bune condiții”, a mai anunțat, pe pagina de Facebook Ioan Popa, primarul municipiului Reșița.

Până să se obțină fondurile necesare schimbării la față a Stadionului „Mircea Chivu”, în această vară se va face… schimbarea gazonului. Vestea ne-a fost adusă chiar de președintele clubului din Valea Domanului, Cristi Bobar, care ne-a asigurat că pentru gazon nu are nevoie de sprijin financiar de la bugetul local al municipiului: „În sezonul competițional încheiat destul de abrupt, am reușit să atragem și finanțări extrabugetare. Amintesc aici, ca surse de venituri externe, vânzarea de abonamente, de bilete și de tricouri, contribuțiile unor sponsori, dar și banii încasați ca urmare a parcursului foarte bun al echipei în Cupa României și a jucării meciului cu Universitatea Craiova în Bănie, și nu în Valea Domanului. În total am ajuns să strângem undeva spre 100 de mii de euro, bani deloc puțini, având o pondere de 10-15 la sută din bugetul clubului. Și, așa cum am promis, din această sumă vom putea acoperi cheltuielile necesare schimbării gazonului și a realizării unui drenaj foarte bun”.

Cristi Bobar ne-a dezvăluit că planurile pe termen scurt nu se opresc aici, iar ele stau la baza obiectivelor pe termen mediu. Am discutat cu domnul primar pe această temă și mi-a spus nu doar să mă ocup de schimbarea cât mai rapidă a gazonului, ci să și pregătesc dosar pentru Liga 1. Mă refer la dreptul de promovare din liga secundă. Avem termen data de 30 iunie să ne punem la punct dosarul pentru FRF, principala problemă fiind actualul nostru statut, conform căruia suntem club de drept public. Dacă vom reuși să ne transformăm în club de drept privat, prin asocierea cu unul sau doi acționari privați, vom începe noua ediție de campionat de pe picior de egalitate, cel puțin organizatoric, cu celelalte competitoare. Deci cu șanse reale, oricât de mici ar fi ele dacă vom compara bugetele, de promovare în prima ligă. Am contract cu CSM Reșița pe patru ani, din care încă nu au trecut primii doi. Mi-aș dori ca la finalul contractului CSM Reșița să fie în Liga 1. Dar, pentru asta, trebuie să punem capul jos și să ne vedem de treabă”, ne-a declarat Cristi Bobar, președintele clubului din Valea Domanului.

 

Continuați lectură

Sport

După fotbal, CSM Reșița își atinge obiectivul și la handbal!

Publicat cu

pe

Fără campioane, dar și fără echipe retrogradate în primele ligi din handbalul românesc, masculină și feminină! CSM Reșița va juca astfel în Liga Zimbrilor și în ediția 2020-2021!

Decizia de înghețare a clasamentelor din cele două prime ligi de handbal a fost luată azi, în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință, membrii Consiliului de Administrație votând, 11 versus 5, în favoarea acestei propuneri.

Marea pierzătoare este Dinamo, care avea 5 puncte avans (cu un meci mai puțin jucat) față de Potaissa Turda și a demonstrat un nivel cu adevărat european, prin parcursul senzațional reușit în Liga Campionilor. Dar acum, conform deciziei de azi, Dinamo nu va primi titlul de campioană a ediției 2019-2020. Acest titlu nu va fi acordat niciunei echipe.

După decizia luată de FRF săptămâna trecută, a venit, așadar, încă una favorabilă Reșiței, luată de FRH. Cum-necum, din cauza (sau datorită?) pandemiei de COVID-19, clubul condus de Cristi Bobar își atinge obiectivele cu ambele echipe de seniori: rămânerea CSM Reșița atât în prima ligă la handbal, cât și în a doua ligă la fotbal!

Să nu uităm, însă, că ambele formații reșițene aveau șanse reale să rămână în actualele ligi dacă ar fi existat condiții normale de continuare a competițiilor. La fotbal, echipa antrenată de Dorinel Munteanu tocmai învinsese la Rapid, urcând astfel deasupra liniei roșii a clasamentului. Iar la handbal, băieții lui Cristi Pătru și Bojan Butulija își făcuseră rodajul la debutul în Liga Zimbrilor, urmând să intre în play-off cu șanse reale de a ajunge la „baraj” și de a evita retrogradarea.

Continuați lectură

Cele mai citite