Festivalul Internațional de Literatură – Reșița 2020, un început așteptat

Pentru prima dată în cele nouă ediții ale sale, Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (FILTm) a cuprins și o secțiune dedicată Reșiței. Organizarea acestei secțiuni a fost asumată de către Primăria Reșița, alături de Societatea Artistică „Pro Banatul de Munte”, Cenaclul Semenicul și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”.

Pandemia de coronavirus a determinat desfășurarea manifestării în format online, fiind găzduită, în data de 24 octombrie 2020, începând cu ora 18.45, pe platforma publicației reșița.ro, unul din partenerii media alături de Banat TV și Radio Reșița. Timp de 250 de minute au avut loc discuții și dezbateri pe teme literare de actualitate, precum și pauze de poezie, cum au denumit organizatorii recitalurile susținute de poeții reșițeni prezenți în festival.

A fost prilejul întâlnirii cu nume importante ale literaturii, generate de spațiul cultural reșițean, care trăiesc în „Orașul cu poeți” sau prin alte zone ale țării și ale lumii. Fiecare dintre aceștia a păstrat conexiuni cu Banatul de Munte, iar acum, prin intermediul Festivalului Internațional de Literatură – Reșița 2020, își propune să readucă „Cetatea de Foc” în atenția iubitorilor de cultură, evidențiind un spirit al locului care a generat nu doar abilități și realizări tehnice, ci și un „Oraș cu poeți”.

În deschiderea festivalului, primarul orașului Reșița, Ioan Popa, prin Dorinel Hotnogu, consilier al primarului pe probleme culturale, a transmis un mesaj de susținere a acțiunilor culturale desfășurate în Reșița și a făcut cunoscută decizia de a achiziționa 100 de cărți scrise de scriitorii reșițeni, pe care să le ofere ca premii celor care se vor arăta interesați de acest eveniment și vor contribui la distribuirea lui în mediul online.

Festivalul cu tema „Orașul cărții, cărțile orașului” a continuat cu un moment emoționant, medalion Mircea Martin, care a făcut posibilă interacțiunea dintre două mari personalități ale Reșiței, academicianul Mircea Martin, cunoscut critic literar, eseist, director de editură, editor de carte, teoretician literar și profesor universitar, intervievat de criticul literar Gheorghe Jurma, directorul revistei Reșița Literară și coordonatorul Cenaclului Semenicul.

A fost un bun prilej, pentru cei care au vizionat festivalul, să aprecieze două spirite înalte, ce fac parte din aristocrația culturii, și generoase prin bogăția de informații culturale pe care le transmit în fiecare din intervențiile lor publice.

După acest moment, au urmat Ion Știubea (Israel), traducător și filosof, fost redactor la Radio Kol Israel şi editor-reporter la Israel Broadcasting Authority, Daniel Onaca (Suedia), scriitor, editor de carte, maestru al poeziei haiku și Matei Mircioane (Anglia), publicist și scriitor. Sunt scriitori care aparțin acestui spațiu cultural, iar întâlnirea cu dânșii, chiar și online, s-a dovedit a fi o adevărată desfătare a spiritului. Aceștia au făcut vorbit despre momentele petrecute în Cenaclul Semenicul și despre influența pe care Reșița și cenaclul au avut-o asupra lor, din perspectiva formării ca oameni de cultură.

Printre intervenții au fost intercalate recitaluri de poezie susținute, din creația proprie, de poeții reșițeni Iacob Roman, Costel Stancu, Constantin Rupa, Ion Știubea și Daniel Onaca.

A urmat apoi târgul virtual de carte „Orașul cărții – Cărțile orașului”, moderat de directorul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Clara Constantin, și de editorul Gheorghe Jurma. Sub sloganul „Cartea reclădește apropierea socială și încrederea cetățenilor”, prima etapă a acestui moment cultural a dat prilejul moderatorilor să facă o scurtă prezentare a cărților autorilor reșițeni apărute în anul 2020. Rând pe rând, s-a vorbit despre „O, cultură. Jurnal hermeneutic”, scrisă de Radu Cernătescu, Jurnal de pandemie, de Victor Nafiru, „Ruxanda, o lume care se duce”, de Dorina Sgaverdea, și „Lumina nopților înstelate”, de Marian Apostol.

Editorul Gheorghe Jurma a mai vorbit despre viitoarea apariție editorială a scriitorului Nicolae Sârbu, „Albastru de Reșița”, și despre alte proiecte ale Editurii TIM din Reșița, privind editarea unor cărți ce aparțin scriitorilor reșițeni. În partea a doua a târgului virtual au mai fost prezentate editurile Castrum de Thymes Timișoara (Daniel Luca), Junimea (Lucian Vasiliu, Cătălin Sava, Mircea Radu Iacoban) și Bifrost (Daniel Onaca).

Festivalul a continuat cu o masă rotundă a cărei temă a fost: Carantina cărților. Poate fi e-Book o soluție?

La discuțiile pe această temă au participat Mircea Martin, Marian Apostol și Radu Cernătescu, scriitori. Desfășurată sub sloganul „Între iliteracy și e-literacy”, dezbaterea, inepuizabilă de altfel, a produs o serie de argumente pertinente, pro sau contra, caracteristice fiecăreia dintre cele două variante: e-book sau carte tipărită!

De la inscripţiile pe piatră, piele de animale sau papirusuri, până la cartea tipărită sau e-book, cuvântul scris a străbătut o istorie lungă şi aventuroasă. Zestrea culturală a omenirii înglobează toate aceste forme de a transmite mai departe istoria şi literatura, iar valoarea unei scrieri pe piele de animal rămâne aceeaşi chiar şi în era digitală. Cu toate că de ani buni se vorbeşte despre nivelul următor în evoluţia cărții și despre faptul că e-book-ul va detrona cartea tipărită, în acest moment preferinţele cititorilor se îndreaptă, într-o proporţie foarte mare, către cartea tipărită.

Participanții la dezbatere au remarcat însă faptul că tehnologia avansează cu o viteză covârșitoare, motiv pentru care alegem să depindem tot mai mult de evoluția ei. În acest context, chiar dacă în următoarea perioadă cele două variante vor merge în paralel, se apreciază că pe măsură ce trece timpul cartea scrisă va lăsa loc tot mai mult variantei e-book. Discuțiile au evidențiat necesitatea unui amplu proces de digitalizare și tezaurizare a cărților aflate în biblioteci, astfel încât acestea să aparțină și generațiilor ce vor urma.

La finalul festivalului, Clara Constantin și Marian Apostol, în calitate de reprezentanți ai organizatorilor, au remarcat că, exceptând câteva inadvertențe caracteristice fiecărui început de drum, festivalul a fost unul reușit și a stârnit interesul reșițenilor, peste 1800 de persoane accesând platforma online reșița.ro.

Avându-se în vedere acest aspect, s-a desprins ideea continuării proiectului și în anii ce vor urma, într-un parteneriat care să cuprindă atât Primăria Reșița, cât și mass-media interesate. În încheiere, organizatorii au mulțumit Primăriei Reșița, Banat TV, Radio Reșița și publicației online reșița.ro, pentru suportul acordat.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available