Filmul documentar „Oamenii Drumului: Terra Banatica” – povestea Via Transilvanica din Caraș-Severin, premieră mondială în SUA!

 

La aproape un an de la lansarea celui mai lung tronson al Via Transilvanica – 256 de kilometri de poteci prin zone pitorești ale Banatului Montan –, povestea oamenilor din spatele proiectului a străbătut oceanul și a ajuns în Statele Unite ale Americii. Aici a avut loc premiera mondială a filmului documentar „Oamenii Drumului: Terra Banatica”, în Chicago, și urmează proiecții în alte opt mari orașe.

 

„Oamenii Drumului: Terra Banatica” este primul documentar de lung metraj despre Via Transilvanica – Drumul care unește. Filmul surprinde întreg procesul construirii traseului din Caraș-Severin, care a fost lansat anul trecut în luna iulie, și oamenii din spatele unui drum de lungă distanță. „Oamenii Drumului: Terra Banatica” este o producție Mircea Gherase și Tășuleasa Social, cu: Alin Ușeriu, Anna Székely, Tibi Ușeriu, Principele Nicolae al României, Paul Burzo, Iulia-Alexandra Mureșan, Horațiu Ciliboaie, Daniel Moise, Romeo Dunca, Nistor Talpeș, Nicolae Beg, Kitty Bojan, Ștefan Ichim și Iulian Gabor.

 

CITEȘTE ȘI: Cel mai lung tronson al Via Transilvanica a fost lansat oficial. „În Banatul de Munte orice poate fi realizat dacă lucrăm împreună” [FOTO]

 

În vara anului 2021, Tășuleasa Social și oamenii drumului au amenajat cel mai lung sector de pe acest traseu: Caraș-Severin. De la planurile puse pe hârtie, la colaborarea uneori dificilă cu autorități și instituții, până la explorări în teren și amenajarea traseului, toată această călătorie este despre oameni. Oameni care construiesc, oameni care mai degrabă ar distruge, oameni care trăiesc de-a lungul aceleiași cărări care ne unește. Ei sunt: oamenii drumului!”, spune Alin Ușeriu, președintele organizației Tășuleasa Social, inițiatorul și coordonatorul proiectului Via Transilvanica.

 

Premiera mondială a filmului a avut loc pe 22 mai în Statele Unite ale Americii, la Chicago, în cadrul Galei comunitățiii românești „Romanian Blues”, organizată de RUF – Romanian United Fund, comunitate globală construită cu scopul de a încuraja și finanța dezvoltarea diasporei române și a legăturilor acesteia cu România. Iar locul lansării nu a fost ales deloc întâmplător deoarece, în urmă cu trei ani, în 2019, în cadrul unui eveniment similar, RUF și comunitatea diasporei române din America au strâns într-o noapte de gală 100.000 de dolari, care s-au materializat în 100 de kilometri traseu pe Via Transilvanica, incluzând și o porțiune din Terra Banatica – tronsonul de 256 de kilometri care străbate județul Caraș-Severin.

 

 

„Proiecția filmului s-a făcut la ROCO, centrul comunitar român, care s-a lansat sâmbătă seară. Dincolo de faptul că a fost vorba de o dublă premieră, pe care suntem onorați că am împărțit-o cu ROCO și cu tot ceea ce înseamnă acest proiect, evenimentul a fost unul emoționant. Spectatori au fost o parte dintre oamenii extraordinari care în 2019 au contribuit pentru Via Transilvanica, în celebra seară de la Chicago, când s-au adunat 100 de kilometri. De fapt, câțiva din acești kilometri au fost amenajați chiar pe teritoriul județului Caraș-Severin, locul prezentat în filmul nostru”, a declarat Alin Ușeriu.

 

Președintele Tășuleasa Social, omul care a străbătut, la pas, Terra Banatica în timpul procesului de amenajare, a precizat că filmul a fost primit cu mare emoție de românii din Statele Unite ale Americii: „Nu știm exact ce ingrediente a pus prietenul nostru Mircea Gherase în acest film, sau dacă «actorii», oameni ai drumului, au intenționat să emoționeze, dar reacția publicului a fost fabuloasă, cu minute în șir standing ovations. S-a simțit din plin bucuria tuturor de a fi pur și simplu prezenți. Dar poate și mai emoționantă a fost nostalgia din ochii privitorilor. Una pe care doar diaspora din SUA o poate simți în acest fel, când deși departe de casă, rămâne aproape de țară în diferite feluri. Unul dintre ele este acesta: să fii pe drumul care unește”.

 

 

Invitat special la premiera documentarului „Oamenii Drumului: Terra Banatica” a fost Tudor Petruț, actor, regizor și scriitor român, care trăiește în America de mai bine de 30 de ani, cunoscut publicului larg pentru rolul lui Șerban din filmul „Liceenii”.

 

Via Transilvanica USA Tour 2022 continuă până pe 3 iunie, cu proiecții ale documentarului care spune povestea Via Transilvanica prin Banatul Montan în orașele: Washington, Boston, New Haven, New York, Los Angeles, San Francisco, Reno-Tahoe și Denver.

 

Premiera filmului în România va avea loc în luna iunie.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available