Firmele de colectare a deșeurilor mai și renunță. Ce propune Romeo Dunca

Odată cu conceperea proiectului privind Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor în Caraș-Severin, județul a fost împărțit în 5 zone de colectare, în fiecare dintre acestea fiind realizată o licitație pentru stabilirea unui operator zonal de salubrizare a zonei.

Numai că, deși stabiliți încă de prin anul 2014, acești operatori zonali nu și-au putut intra în drepturile contractuale fiindcă nu a fost deschis Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac și, dacă și-ar fi început activitatea de colectare, ar fi intrat într-un blocaj pentru că gunoiul colectat nu ar fi avut unde să fie dus.

Inaugurat electoral în august 2020, la mai bine de 5 ani de la atribuirea licitației, nu e de mirare că au apărut și situații în care unele societăți nu mai doresc sau nu mai pot face față contractului licitat inițial, cu atât mai mult cu cât cantitatea de deșeuri menajere este mult sub cantitatea estimată în proiect. În tot județul sunt colectate astăzi undeva la 3000 de tone lunar, nicidecum 10.000 de tone, cum fusese prevăzut în proiect.

În această situație se pare că se află firmele Zenesis și Braicata, care ar opera zonele Reșița și Oțelu Roșu. Reprezentanții acestor societăți comerciale nici măcar nu au venit, deși fuseseră invitați, la întâlnirea convocată săptămâna trecută de către Romeo Dunca, președintele ales al Consiliului Județean.

CITEȘTE ȘI: Construit de CJ cu bani europeni, CMID seamănă mai mult cu o chinezărie! Romeo Dunca spune că va face deponeul funcțional, chiar dacă va trebui să schimbe piesă cu piesă!

„Având în vedere că se poate ca un contract să fie reziliat și amiabil, îl rog pe domnul Borduz să verifice dacă au fost respectate clauzele din contractele cu aceste firme și să-i convocăm pe reprezentanții acestora la o discuție săptămâna viitoare, în care să-i întrebăm direct dacă mai vor să opereze acel contract sau sunt de acord cu o denunțare a contractului. Dacă nu mai vor, atunci va trebui să ne orientăm spre cei care operează acum aceste zone și care, la rândul lor, au nevoie de niște asigurări ferme dacă vor pleca în decembrie sau dacă vor continua să realizeze acest serviciu. Dar, mai întâi, să vedem juridic ce conțin contractele lor, dacă spun că vor să opereze atunci să convenim niște termene clare, cu măsuri exacte și a căror realizare să o verificăm”, a spus președintele Romeo Dunca.

Directorul ADI Intercom Deșeuri, Daniel Borduz, a primit așadar prima temă de la noul președinte ales al Consiliului Județean. O temă pe care ar fi trebuit să i-o dea președintele Silviu Hurduzeu. Dar în ultimele luni pare-se că acesta a avut o singură grijă: să se ocupe de campania electorală pentru alegerile locale. Iar mai nou, să-i facă loc în cap de listă PSD pentru parlamentare lui Ion Mocioalcă.

N.R. Învestirea în funcție a noului președinte al CJ Caraș-Severin va avea loc, cel mai probabil, la mijlocul săptămânii viitoare. Atunci când Romeo Dunca, confirmat pozitiv cu COVID-19 în 15 octombrie, se va însănătoși și va putea ieși din izolare.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite