Fraudă cu fonduri UE la Consiliul Județean Caraș-Severin, confirmată de DNA! Printre inculpați: Victor Naidan, fostul director executiv al CJ!

Serviciul Teritorial Timișoara al Direcției Naționale Anticorupție a confirmat azi trimiterea în judecată a fostului director executiv al Consiliului Județean Caraș-Severin, actualul arhitect șef Victor Naidan, care s-ar fi folosit de documente false în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene. CJ ar fi primit astfel ilegal fonduri nerambursabile în sumă de 3,4 milioane de lei.

Resita.ro scria încă din ianuarie 2019 despre calitatea de suspecți, într-un dosar DNA, a lui Naidan și a altor persoane implicate în proiectul derulat cu fonduri europene în Banat, care prevedea construirea unui port la Pojejena, a unei plaje turistice și achiziționarea unui catamaran care să facă curse între Pojejena și Kladovo. Proiect eșuat lamentabil și soldat cu un dosar DNA deschis în urma unei sesizări a Oficiului European de Luptă Antifraudă – OLAF.

Acum, DNA anunță că procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • NAIDAN VICTOR BORISLAV, la data faptei director executiv în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, beneficiar al unui proiect finanțat din fonduri europene, pentru săvârșirea infracțiunii de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,
  • Persoană fizică, diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,
  • SC Tab Construct Confort SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în anul 2012, inculpatul Naidan Victor Borislav, în calitățile menționate mai sus, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, înscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau împrejurări contrare adevărului din care rezulta, scriptic, că proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, însă în realitate acesta nu fusese finalizat”.

Portul inexistent din Pojejena

Proiectul finanțat din fonduri nerambursabile se intitula „Creșterea gradului de mobilitate în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona transfrontalieră Pojejena/zona eligibilă Voivodina” și a avut ca obiective înființarea portului turistic Pojejena și achiziția unui catamaran cu o capacitate de 50 de persoane.

În același context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) și de dirigintele de șantier, care i-ar fi pus la dispoziție o parte din documentele false (facturi, devize de lucrări), înscrisuri care au ajuns ulterior la autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

Referitor la modalitatea de fraudare a fondurilor nerambursabile, DNA consideră că se impun unele precizări: 

  • Cu ocazia recepției finale a obiectivelor, din data de 21.06.2012, s-ar fi constatat că lucrările la construirea portului nu erau finalizate, iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, pentru a nu „se pierde finanțarea”, inculpatul ar fi semnat procesul verbal de recepție și l-ar fi înaintat autorității de management în vederea obținerii fondurilor.
  • Catamaranul respectiv, construit fără a se respecta standardele Uniunii Europene, ar fi fost achiziționat ulterior datei de mai sus, din banii pe care Consiliul Județean Caraș-Severin i-a pus la dispoziția firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, în cursul anului 2014, în baza unui contract de lucrări, catamaranul ar fi fost modificat și adus la standardele UE de către Șantierul Naval Orșova, generând cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin.
  • SC Tab Construct Confort SRL nu a deținut niciodată ambarcațiuni sau hidrobiciclete și nici nu a efectuat achiziții sau livrări de astfel de bunuri.

„Prin aceste demersuri, Consiliul Județean Caraș-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru construcția portului turistic și achiziția catamaranului. Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 743.688 euro”, subliniază procurorii antimafia.

Din cauza condițiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul și debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafața amenajată a fost inundată și panourile publicitare au fost avariate.

DNA informează și că a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Taban, complicele lui Naidan, și-a recunoscut vinovăția

Anterior, la sfârșitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocaților aleși, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia”, transmit procurorii DNA.

Astfel, persoana în cauză, care, după cum vă informam în ianuarie 2019, se numește Liviu Taban și era administratorul TAB Construct Confort SRL, a fost de acord să fie condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea. Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin.

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Citește și articolul pe aceeași temă publicat în ianuarie 2019 pe PressHub.ro și Resita.ro în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite