Suntem prezenți și pe

Actualitate

UPDATE. Frizeriile din Reșița, în cătarea inspectorilor DSP. Sprânceană: „Terminați cu abuzurile!”

Publicat cu

în

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a fost, în ultima perioadă, în atenția presei după mai multe decizii controversate atât la nivel local, cât și din cauza unor directive venite de la nivel național. Astăzi a apărut în spațiul public o reclamație la adresa inspectorilor sanitari. Resita.ro a adus cazul la cunoștința DSP, care a oferit un răspuns prompt din partea Inspecției Sanitare de Stat. 

Mihai Sprânceană, președintele SCM Prestarea, unitate de servicii publice care deține în Reșița mai multe frizerii și saloane de cosmetică, pune la îndoială buna-credință a inspectorilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. Printr-o postare pe Facebook, acesta îi acuză pe reprezentanții DSP că cer saloanelor anumite dezinfectante, de la anumite firme: „În aceste zile, cu destule situații și lucruri dintre cele mai nefirești, neclare, ambigue și costisitoare, cu condiții aproape imposibil de îndeplinit de către populație, vine DSP, prin reprezentanții săi, inspectorii, cu propriile norme nescrise. Ce dacă legea nu prevede cutare lucru sau nu există prevederi oficiale și legale în legătură cu anumite situații?! Eu sunt Guru, le știu pe toate și îți spun ție, frizer plin de bani, să-ți iei dezinfectant cu 500 de lei/bidon care se cheamă XXX și îl iei de la firma Y. Ăla cu 300 de lei și produs de firma ZZZ nu e bun! De ce, întrebi ca prostul. Că așa vreau eu, fără nicio explicație tehnică, profesională, de bun simț”.

Sprânceană (se) întreabă dacă poate avea cineva îndrăzneala să contrazică specialiștii DSP, având în vedere că frizerii riscă amenzi pentru plata cărora trebuie să muncească un an întreg. „Ai îndrăzneala să te contrazici cu doamna inspector? Îți găsește un fir de păr alb printre cele 2,3 milioane de fire de păr negru și îți trage o amendă de lucrezi până în iarnă s-o plătești. Cam cât cred luftinșpectorii că pot câștiga un frizer, o coafeză sau o pedichiuristă acum, în Reșița, ca să-și poată permite să satisfacă toate mofturile lor?”.

Președintele Prestarea mai întreabă dacă nu cumva recomandările au un interes ilegal. „Doamnelor și domnilor inspectori, de abuz în serviciu ați auzit? Căci de bun-simț, colaborare, înțelegere, adaptare la situație și omenie văd că nu ați auzit. Terminați cu abuzurile!”, își încheie postarea pe Facebook Mihai Sprânceană.

DSP pune o singură condiție: Dezinfectanții trebuie avizați de Ministerul Sănătății

Am luat azi legătura cu Compartimentul Comunicare al DSP Caraș-Severin, solicitând răspunsuri punctuale la întrebări firești, ce se impun după parcurgerea acuzelor formulate de președintele Prestarea.

Daniel Botgros, de la Compartimentul Comunicare al DSP, ne-a cerut un răgaz de câteva minute pentru a cere lămuriri de la conducerea Inspecției Sanitare de Stat din cadrul DSP. Și a revenit cu clarificări: „În Caraș-Severin, momentan nu s-au efectuat controale la saloanele de înfrumusețare. Acestea vor începe în curând, posibil chiar de mâine sau poimâine, și vor fi orientate într-adevăr pe tematica protecției împotriva COVID-19. Unitățile de profil vor trebui să fie dotate cu soluții, materiale dezinfectante, singura condiție fiind ca acestea să fie avizate de Ministerul Sănătății. Pe inspectorii sanitari nu îi interesează de unde le cumpără fiecare și la ce prețuri. Important e ca biocidele să fie pe bază de clor sau alcool și să aibă avizul Ministerului Sănătății”.

Dacă au existat inspectori care s-au dedat la așa-zise controale pentru a sugera frizerilor și cosmeticienilor să cumpere produse biocide de la anumiți comercianți „recomandați de DSP”, inspectorii în cauză se joacă cu focul. DSP, suntem asigurați de reprezentanții instituției, nu s-a transformat în agent de promovare pentru niciun fel de comerciant.

UPDATE 1, ora 17.35

După apariția articolului, Mihai Sprânceană ne-a declarat că are două precizări de făcut: „Unu, de doi ani nu mai sunt președintele SCM Prestarea Reșița (i-am spus că așa apare scris la prezentare pe pagina sa de Facebook, n.r.). Și doi, domnul Botgros ne poate spune actul normativ conform căruia materialele dezinfectante trebuie să aibă avizul M.S.? Dacă are avizul M.S. din Germania, de exemplu, este valabil?”.

UPDATE 2, ora 20.15

Reprezentantul DSP, la solicitarea noastră, a revenit cu completări: „Substanțele dezinfectante, adică biocidele, trebuie să fie notificate în Registrul Național de Biocide de pe site-ul Ministerului Sănătății. Trebuie să fie însoțite de fișe de securitate și să aibă avize de însoțire a produsului biocid”. Cât despre normativele care impun astfel de condiții, vom primi mâine informații din aceeași sursă oficială.

UPDATE 3, 26 mai, ora 11.25

„Există mai multe normative care reglementează astfel de situații, dar cele mai importante sunt Regulamentul UE nr. 528/2012 și Hotărârea Guvernului nr. 617/2014. Iar pentru ca un produs străin să fie legal la noi, deci ca să poată fi pus pe piață, acesta trebuie să aibă Certificatul de Recunoaștere Mutuală între state”, precizează Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate4 ore în urmă

Încă două centre de vaccinare vor deveni operaționale în Caraș-Severin, începând de luni, 1 martie. Programările: de sâmbătă, 27 februarie  

Actualitate4 ore în urmă

Cannabis din Spania, la vânzare în Caraș-Severin! Principala piață de desfacere: Reșița! [VIDEO]

Actualitate8 ore în urmă

Crowdfunding pentru tipărirea primei benzi desenate despre orașul post-industrial Anina

Administrație9 ore în urmă

Concurs de oferte pentru o investiție de 22,5 milioane de lei

Justiție13 ore în urmă

DEZVĂLUIRI. Fost director al Combinatului din Reșița, dovedit „unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist”!

Administrație22 de ore în urmă

10.000 de lei pentru cetățenii care fac Reșița Curată! Primăria pune la bătaie și anul acesta premii în bani pentru asociațiile de locatari/proprietari

Administrație24 de ore în urmă

40 de secunde pentru un VOT ISTORIC în CJ Caraș-Severin: asocierea cu Primăria Reșița pentru construirea unui SPITAL NOU

Socialo zi în urmă

Zimbrii se adaptează perfect în Munții Banatului. Încă 20 de exemplare vor ajunge în Caraș-Severin

Actualitateo zi în urmă

Primăria Reșița promovează portul popular din Banatul de Munte. La Casa de Căsătorii a fost deschisă o expoziție permanentă de costume tradiționale

Administrație2 zile în urmă

Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Cele mai citite