Prin proiectul finanțat în cadrul apelului de fișe de proiect POCU/GAL RESIȚA/2021/5/3/ integrare, servicii socio-medicale și sport, Grupul de Acțiune Locală Reșița prin Asociația de Binefacere „Pro Vitam” oferă ȘANSA ieșirii din riscul de sărăcie și excluziune socială pentru locuitorii comunităților marginalizate din municipiul Reșița. Proiectul are în vedere furnizarea de măsuri integrate și personalizate pentru un număr de 360 de persoane din zonele urbane marginalizate sau funcționale. Dintre acestea, minimum 62 persoane trebuie să fie de etnie romă.
De asemenea, se urmărește creșterea nivelului de competențe pentru 200 de persoane, din care 30 persoane de etnie romă, și facilitarea ocupării pentru un număr de cel puțin 95 persoane, din care 47 persoane de etnie romă.
În cadrul acestei activități a început procesul de consiliere și informare a unui număr de 250 persoane, care au și oportunitatea participării la cursuri de inițiere și calificare, gratuite, pentru meseriile:
– operator introducere validare și prelucrare date (inițiere);
– lucrător instalator pentru construcții (inițiere);
– agent de curățenie clădiri și mijloace de transport (inițiere);
– lucrători în comerț (inițiere);
– peisagist floricultor (calificare).
La finalizarea cursurilor, pe lângă certificatul absolvire, cursanții primesc o subvenție de formare (400 lei/curs inițiere; 1000 lei/curs calificare) și beneficiază de sprijin în vederea identificării unor locuri de muncă, servicii de consiliere, mediere și plasare pe piața muncii. La finalul cursurilor vor primi și un pachet de alimente.
În plus, în cadrul proiectului se vor dezvolta 15 servicii sociale/medicale/socio-medicale de al căror sprijin vor beneficia minimum trei Zone Urbane Marginalizate din cele cinci existente în Reșița.
Furnizarea serviciilor integrate este rezultatul parteneriatului public-privat încheiat între Primăria Reșița, Direcția de Asistență Socială Reșița și solicitantul proiectului, iar aceste servicii vor soluționa o parte din problemele cu care se confruntă populația marginalizată din ZUM-urile și ZUF-urile Reșiței.
Cei interesați de cursuri dar și de alte aspecte privind implementarea proiectului pot obține detalii la sediul asociației, Reșița, Aleea Tineretului nr. 7, telefon: 0255226659, 0745126894 și la adresa de email: provitam_resita@yahoo.com.
Zone Urbane Marginalizate din Reșița au fost stabilite conform Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Reșița, după cum urmează:
1. Zona Urbană Marginalizată A – Mociur
Zona Urbană Funcțională 1 – Lunca Pomostului și Situl industrial Mociur
2. Zona Urbană Marginalizată B – Dealu Crucii
Zona Urbană Funcțională 2 – Rânduri, Orașul Vechi Muncitoresc, Halda de deșeuri metalurgice
3. Zona Urbană Marginalizată C – Traian Lalescu
Zona Urbană Funcțională 3 – Libertății, Independenței, Pod TMK
4. Zona Urbană Marginalizată D – Moara Juracek
Zona Urbană Funcțională 4 – Cartier Stavila și Marginea
5. Zona Urbană Marginalizată E – Colonia Baraj
Zona Urbană Funcțională 5 – Cartierul Lend
În actualul stadiu al implementării proiectului, activitățile se desfășoară conform graficului. Nu sunt întârzieri în implementarea activităților și nici abateri în obținerea rezultatelor.
Finanțarea proiectului este asigurată din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.