Gest de recunoștință. CJ Caraș-Severin îi acordă titlul de Cetățean de onoare ultimului supraviețuitor al rezistenței anticomuniste din Munții Banatului

 

Aleșii județeni au aprobat, în unanimitate, în ultima ședință ordinară a forului legislativ, acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin lui Nicolae Ciurică, fost deținut politic, ultimul partizan anticomunist în viață.

 

La inițiativa președintelului Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, Romeo Dunca, pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna septembrie s-a regăsit proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin lui Nicolae Ciurică, festivitatea de înmânare a diplomei urmând să aibă loc joi, 27 octombrie, în sala mare a Palatului Administrativ din Reșița.

 

În vârstă de aproape 92 de ani, Nicolae Ciurică este ultimul dintre luptătorii din rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului – care, în perioada 1945-1953, s-au împotrivit, cu arma în mână, instaurării regimului comunist în țara noastră – aflat, astăzi, în viață. Originar din Baia de Aramă, județul Mehedinți, Nicolae Ciurică s-a alăturat partizanilor din Munții Banatului la sfârșitul anilor `40, în gruparea condusă de fostul prefect de Severin, colonelul Ion Uță, cea mai importantă organizație armată de rezistență anticomunistă din Banat.

 

Nicolae Ciurică a luptat patru ani cu arma în mână în munți, a scăpat cu viață din opt încercuiri ale trupelor Securității, a fost rănit și, în cele din urmă, a fost trădat, arestat și încarcerat. A cunoscut teroarea celor mai grele temnițe comuniste – Aiud, Gherla, Jilava – și, după zece ani, în urma decretului de grațiere dat de Nicolae Ceușescu, a fost eliberat, în 1964, și s-a retras în satul Teregova, unde trăiește și astăzi.

 

„Nicolae Ciurică este un erou adevărat, ce trebuie alăturat personalităților acestui județ. Se cuvine ca ultimului partizan în viață, cel puțin pentru determinare, demnitate, patriotism, verticalitate și atitudinea de a crede într-un ideal chiar cu prețul vieții, să i se acorde titul de Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin”, spune Romeo Dunca în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat.

 

În 2016, Nicolae Ciurică a fost distins de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de apreciere a înaltei ținute morale, pentru demnitatea cu care a militat pentru democrație, plătind cu propria libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist”.

 

Sursă foto: podul.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite