Gheorghe Filipescu, directorul general al Aquacaraș, a dat asigurări astăzi, în cadrul unei ample conferințe de presă, că nu se pune problema intrării în infringement și că toate proiectele cu finanțare europeană vor fi implementate până la capăt, datorită sprijinului primit zilele trecute de la Guvernul Orban.
Salvarea societății Aquacaraș și a Reșiței, localitate implicată în acest proiect, dar și în ADI Aquabanat, vine, susține Filipescu, de la noul guvern liberal, care a înțeles că este foarte importantă absorbția în totalitate a fondurilor europene deja contractate. Astfel, după ce directorul general al Aquacaraș s-a dus la Ministerul Fondurilor Europene cu problemele identificate, actualul ministru a reușit să și identifice soluții pentru fiecare problemă care efectiv bloca implementarea proiectului.
O primă problemă, expusă de Aquacaraș, era subevaluarea devizelor tehnice survenită în urma întârzierilor de ani de zile la mai multe lucrări, astfel că trebuiau actualizate costurile din proiect pentru ca firmele de construcții să fie interesate de acele contracte de lucrări.
Proasta proiectare inițială a proiectului și renunțarea consultantului la contractul cu Aquacaraș a fost o altă problemă rezolvată de ministrul liberal al Fondurilor Europene. „Proiectele au fost făcute din birou, pe genunchi și sigur că erau zone unde proiectul tehnic nu corespundea. Cum consultantul și proiectantul și-au reziliat contractul cu societatea, am reușit să lămurim ministerul să ne aprobe contractarea de noi proiectanți locali, cu PFA, și să accepte ca eligibile cheltuielile cu aceștia”, a explicat Filipescu în conferința de presă.
În consecință, toate costurile de lucrări au fost actualizate și aprobate de către Ministerul Fondurilor Europene, iar acolo unde vor fi probleme în teren, societatea are acum doi proiectanți cu PFA care să vină cu soluții tehnice pentru constructori.
Drept urmare, Aquacaraș se pregătește acum de noi licitații pentru ca toate contractele de lucrări pe fazarea ultimului proiect contractat să fie finalizată, spune Filipescu, la termen, adică în anul 2021. „Vă spun că societatea are bani, putem să plătim constructorilor toate lucrările contractate, numai să le facă”, dă asigurări Filipescu.
N.R. În primele zile ale acestui an, când resita.ro informa în exclusivitate că Hidroconstrucția a reziliat în decembrie 2019 contractul cu Aquacaraș, conducerea societății comerciale cărășene ne transmitea: „Consecințele pot fi grave, se poate ajunge la declanșarea Procedurii de Infringement de către Comisia Europeană”. Directorul general Gheorghe Filipescu a declarat, așadar, azi că nu se va ajunge la declanșarea acestei proceduri, fapt pe care am ținut să-l subliniem cu această ocazie.