UPDATE. Informație-bombă, ascunsă de ochii publicului! Hidroconstrucția a reziliat contractul de zeci de milioane de euro cu Aquacaraș!

Toți tac! Și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, și vicepreședinții, dar și directorul general al Aquacaraș, Gheorghe Filipescu! Însă adevărul nu mai poate fi ascuns. Redacția resita.ro a aflat că Hidroconstrucția a reziliat luna trecută contractul cu Aquacaraș, contract de importanță strategică pentru județul Caraș-Severin!   

Asocierea SC Hidroconstrucția SA + SC Electrosistem SRL a comunicat oficial societății Aquacaraș, în data de 27 decembrie 2019, intrarea în vigoare a rezilierii contractului „Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița”, încheiat în 7 aprilie 2014!

De ce s-a ajuns în această situație-limită?

Înștiințarea de reziliere fusese transmisă încă din data de 11 decembrie 2019, dată de la care Aquacaraș avea la dispoziție 14 zile pentru a evita măsura extremă. Directorul general Gheorghe Filipescu nu a făcut-o însă. Din informațiile noastre, situația creată a fost adusă de acesta la cunoștința Consiliului de Administrație cu doar câteva zile înaintea expirării termenului-limită, or atunci nu s-a mai putut face nimic.

Negocierile finale dintre cele două părți, aflăm din surse neoficiale, au avut loc la sediul Aquacaraș înaintea Crăciunului, în 23 decembrie. Miza ar fi fost plata unor penalități de circa 2 milioane de lei, refuzată de Aquacaraș. În consecință, începând din data de 25 (11+14) decembrie 2019 „contractul este reziliat de drept, fără citare oficială, sentință judecătorească sau decizie arbitrală sau oricare alte formalități”, anunță directorul general al Hidroconstrucția, Mihăiță Petruș Fundeanu.

Somație! În interes public!

Pentru a nu fi acuzați că dăm naștere la speculații într-o astfel de situație greu de închipuit acum 2 ani, când Consiliul Județean (reprezentant al contribuabililor cărășeni) gira un credit de 27 milioane de lei luat de Aquacaraș pentru plata unor datorii, ziarul resita.ro somează conducerile societății Aquacaraș și Consiliului Județean (acționarul majoritar al companiei de apă-canal) să comunice public: în ce stadiu se află acum proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Caraş-Severin”, ce implicații are rezilierea contractului de către Hidroconstrucția, cine va suporta consecințele și ce soluții există pentru minimizarea pierderilor.

Sursă foto: expressdebanat.ro.

UPDATE, 4 ianuarie, ora 21.05

Aquacaraș: „Se poate ajunge la declanșarea procedurii de infringement”

Conducerea Aquacaraș S.A., prin purtătorul de cuvânt Aurel Ciurel, ne-a remis în această seară un comunicat în care arată cum s-a ajuns la rezilierea contractului și ce s-ar putea întâmpla în continuare.

„Pentru a vă face, dumneavoastră și cititorilor dvs., dovada bunei credințe, iată modul în care s-au succedat cele prezentate de dvs., în articol:

 • Hidroconstrucția S.A., în calitate de Antreprenor General, ne transmite notificarea nr.32/1638/ din 10.12.2019 prin care ne anunță că au sistat lucrările, începând cu 05.12.2019;
 • În 11.12.2019 primim «Înștiințarea de reziliere unilaterală a contractului, în baza prevederii 16.2 din capitolul: Condiții Generale și Speciale».

În fapt, Hidroconstrucția S.A. ne somează să-i achităm sume neeligibile în cadrul proiectului.

 • În aceeași zi,11.12.2019, am transmis adresa primită către toți membrii Consiliului de Administrație și către Acționari.
 • De comun acord cu: membrii CA Aquacaraș S.A., acționarii Aquacaraș S.A.(Consiliul Județean, Primăria Reșița), Hill Internațional (supervizorul lucrărilor) și Hidroconstrucția S.A, am hotărât să ne întâlnim în data de 23.12.2019 la o «Întâlnire de Conciliere».
 • Propunerea S.C. Aquacaraș S.A., susținută de către toți membrii Consiliului de Administrație al Aquacaraș, de către reprezentantul Consiliului Județean CS, vicepreședinte Flavius Nedelcea și reprezentantul Primăriei Reșița, Primar Ioan Popa, a fost ca Hidroconstrucția S.A. să facă o «revendicare» (termenul ingineresc pentru o cerere de aprobare a unor sume suplimentare) către INGINER (Hill Internațional-supervizorul lucrării), spre analiză. Reprezentanții Hidroconstrucția S.A., prin vocea Directorului General Mihăiță Fundeanu, ne-a lăsat să înțelegem că aprobă soluția propusă de noi, urmând ca, a doua zi, să o prezinte Consiliului de Administrație al Hidroconstrucția S.A..
 • În data de 27.12.2019, prin adresa 32/1725, Hidroconstrucția S.A ne comunică: «Concilierea din 23.12.2019 a fost un eșec» și că «din 27.12.2019 intră în vigoare rezilierea contractului».

Acesta este, succint, filmul evenimentelor la care se face referire în articolul dvs.

Pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra derulării contractului, de la semnare până-n prezent, vă comunicăm:

 1. Contractul  R 1792/07.04.2014 «Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița», încheiat în 7 aprilie 2014, a avut ca perioadă de execuție: 20 de luni. În data de 14.12.2015 «PROGRESUL FIZIC REALIZAT» a fost de, doar, 27.97%;
 2. Urmare acestui fapt, contractul a fost prelungit până la 31.12.2020;
 3. În ultimele 19 luni «PROGRESUL FIZIC REALIZAT lunar» a fost sub 1%;
 4. Actualmente, la 31.12.2019, «PROGRESUL FIZIC REALIZAT» este de 55%.
 5. «PROGRESUL FINANCIAR REALIZAT» la 31.12.2019 este de 51,5% din valoarea totală a proiectului de 55,5 milioane lei.

Modul în care Antreprenorul general, Hidroconstrucția S.A., a gestionat Contractul  R 1792/07.04.2014, «Reabilitarea și extinderea conductelor de aducțiune, rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare din Reșița», a dus la întârzieri mari în execuție, afectând gradul de absorbție al fondurilor europene cât și încadrarea în perioada de finanțare a proiectului.

Consecințele pot fi grave, se poate ajunge la declanșarea Procedurii de Infringement de către Comisia Europeană.

Credem că este important să aducem la cunoștința publicului ceea ce am întreprins noi și ce intenționăm să facem:

      a. În data de 24.12.2019 am depus la Tribunalul Caraș-Severin Cererea de anulare a rezilierii unilaterale a contractului de lucrări;

      b. Până la 22.01.2020 Hill Internațional va face o evaluare a lucrărilor executate, a stadiului fizic și financiar;

      c. Până la 01.02.2020 vom pregăti documentația în vederea reatribuirii contractului și postarea anunțului de licitație pe SICAP.

Asigurându-vă de acuitatea datelor prezentate de noi vă rugăm să ne contactați, de fiecare dată, când doriți informații legate de activitatea noastră!”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available