„Greșelile actualilor guvernanți nu pot face uitată lipsa de responsabilitate economică și socială a guvernărilor anterioare!”

CNS Cartel Alfa a declanșat o serie de acțiuni de protest, revendicările sindicaliștilor vizând, în principal, un salariu minim decent și dezghețarea negocierilor colective. „Manipulare pe față”, așa a etichetat Marian Apostol, liderul filialei județene a Cartel Alfa, modul în care sunt prezentate în presa centrală aceste acțiuni sindicale.

După ce a pornit săptămâna trecută din Baia Mare și a pichetat prefecturile din Zalău, Târgu Mureș, Brașov (foto) și Ploiești, „Caravana Drepturilor Sociale, din care fac parte maxim 100 de persoane, reprezentând toate sectoarele de activitate, va picheta luni, 18 ianuarie, Administrația Prezidențială, protestând împotriva nesemnificativei majorări a salariului minim pe economie, iar pe de altă parte, solicitând un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei”, explică Marian Apostol, unul dintre sindicaliștii care au participat la acțiunile de protest de săptămâna trecută.

În mod paradoxal, arată președintele Cartel Alfa Caraș-Severin, chiar dacă zilnic organizatorii fixează ideea că principalele revendicari sunt legate de stabilirea unui salariu minim decent (aplicabil în principal salariaților din industrie, comerț, servicii) și de dezghețarea negocierilor colective, mai toată media semnalează mincinos „coloane nesfârșite de sindicaliști care iau cu asalt Bucureștiul solicitând majorarea salariilor bugetarilor”!

Totodată, Apostol a sesizat că „se încearcă acreditarea ideii că protestul este generat de interese politice! La această mizerie amintesc ceea ce alături de colegii mei am susținut pe tot parcursul protestelor: În opinia Cartelului ALFA, greșelile și suficiența actualilor guvernanți nu pot face uitate disprețul față de problemele salariaților și lipsa de responsabilitate economică și socială ce au caracterizat atitudinea guvernărilor anterioare! Este greșit a se crede că nemulțumirea față de unii îi face mai frecventabili pe ceilalți. Constat cu tristețe, și de această dată, că interesele și neseriozitatea pot transforma informația în dezinformație!
De ce oare este atât de grea abordarea unei atitudini oneste?
De ce este atât de greu să respectăm oamenii și valorile unei societăți democrațice?”, întreabă retoric Marian Apostol.

Acțiuni și obiective sindicale

Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile sindicale organizate de Cartel Alfa se desfășoară etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie. Ele acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele, a comunicat confederația sindicală.

Acțiunile de protest au debutat în 14 ianuarie, cu „Caravana drepturilor sociale”. Astăzi, la ora 10, caravana va poposi în fața sediului Administrației Prezidențiale. În următoarele două zile, protestul se mută la sediile partidelor politice din arcul de guvernare și Ministerul Finanțelor Publice. Manifestațiile continuă până la sfârșitul lunii februarie cu acțiuni zilnice de pichetare la nivelul prefecturilor județene, în cascadă, sau a sediilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale (22 și 29 ianuarie, 4, 11 și 19 februarie), Ministerului Finanțelor Publice (20, 26 ianuarie și 2, 9, 15 februarie) și a sediilor partidelor de guvernare: PNL, USR-Plus, UDMR (19 ianuarie și 10, 17 și 24 februarie) în București.

Principalele revendicări sunt următoarele: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite