Guvernul blochează schemele de sifonare din bani publici. FDI, creația lui Liviu Dragnea, desființat!

Guvernul a decis, în prima ședință din acest an, desființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Anunțul a fost făcut, la finalul ședinței, de către șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă: „Vorbim despre schemele de sifonare din bani publici, din bugetul  statului, pe proiecte fantasmagorice prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, prevederi care au fost incluse în proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care au fost acum adoptate prin această Ordonanță de Urgență”.

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează la data încetării derulării contratelor aflate în desfășurare și pentru care sumele acordate se diminuează la valoarea sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, pentru lucrările efectuate și recepționate în condițiile legii, a mai precizat Ionel Dancă.

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost înființat în 2018, însă a devenit funcțional în mai 2019, în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Anunțul îl făcea chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, pe pagina sa de socializare, pe 2 mai: „Începând de astăzi primarii au un nou instrument – Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Românii merită să aibă aproape de casă școli, grădinițe, creșe, spitale, dispensare, clinici medicale. Fiecare localitate poate avea drumuri asfaltate, apă curentă și canalizare, rețea de electricitate și gaze naturale. Sunt bani și pentru locuinţe sociale pentru tineri sau pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, cămine culturale și lăcașuri de cult. Ține numai de primar să vină cu doar două documente la București și banii merg la comunitate, pentru oameni. Punem la dispoziția primăriilor, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, universităților, 10 miliarde de euro pentru a oferi cetățenilor o viață mai bună”.

De unde urmau să vină acești bani, nici Liviu Dragnea și nici premierul Viorica Dăncilă nu au reușit să ne convingă. Însă, imediat după ce s-a instalat la conducerea Executivului, Ludovic Orban a dezlegat acest „mister”. El a declarat că Fondul de Dezvoltare și Investiții nu are niciun leu real în buget, motiv pentru care s-a și propus desființarea lui.

Aprobări de ochii lumii. Fără acoperire financiară!

Iar o posibilă dovadă a faptului că Guvernul PSD nu avea, de fapt, pregătită o finanțare viabilă pentru acest program ar putea fi momentul în care a început aprobarea proiectelor. Primele au fost aprobate la patru luni de la lansarea programului, la mijlocul lunii septembrie, pe data de 17, chiar în perioada în care PNL negocia susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Este vorba despre puțin peste o sută de proiecte la nivel național, dintre care unul singur în Caraș-Severin: modernizare de drumuri vicinale în comuna Iablanița (19.576.388 de lei).

Apoi, pe 2 octombrie, chiar înainte de căderea  Guvernului, pentru Caraș-Severin erau aprobate nouă proiecte, dintr-un total de 489 la nivel național, în valoare de peste 100 de milioane de lei. Este vorba despre modernizare grădiniță în Padina Matei (comuna Gârnic, 667.750 de lei); extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în Padina Matei (comuna Gârnic, 6.996.462 de lei); reabilitare străzi în Oravița (17.704.484 de lei); întreținere străzi în Oțelu Roșu (7.688.659 de lei); reabilitare drum Grindești (comuna Văliug, 6.454.349 de lei); modernizare rețele stradale în Rusca Montană (6.090.270 de lei); extindere rețea de canalizare în Sasca Montană și Sasca Română (26.964.288 de lei); modernizare iluminat public în Turnu Ruieni (534.053 de lei) și modernizare sistem de iluminat public în Glimboca (343.218 de lei). După cum se vede, erau vizate în marea majoritate a cazurilor localități conduse de primari PSD. Iar la sfârșitul aceleiași luni, pe 24 octombrie, după ce moțiunea de cenzură a trecut și zilele Partidului Social Democrat la guvernare erau numărate, Executivul condus de Viorica Dăncilă a mai aprobat peste o sută de proiecte. Din Caraș-Severin, pe listă se regăseau patru proiecte, toate ale unor primării cu edili PSD, în valoare de circa 60 de milioane de lei. Și anume: modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale din localitățile Radimna și Șușca (comuna Pojejena, 15.130.397 de lei); modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale în Socol 10.000.000 de lei); modernizare străzi în comuna Ramna (10.661.542 de lei) și reabilitare și modernizare străzi în Moldova Nouă (23.346.283 de lei). Toate, așadar, aprobate înaintea plecării Guvernului Dăncilă, care știa că nu sunt bani pentru ele. Aprobate deci doar pentru a mai lega o piatră de moară la gâtul Guvernului PNL care avea să se instaleze.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite