Se poate și așa! Peste 100 de „întâmplări” frumoase din Reșița anului 2019!

Bombardați zilnic din toate direcțiile cu știri negative de tot felul, aproape că suntem pe cale să trecem cu vederea veștile pozitive, întâmplările frumoase, exemplele de urmat. La cumpăna dintre ani, ne-am propus să căutăm tocmai aceste știri ale lui 2019 și să ni le reamintim cu plăcere. Și cu speranța ca noul an să fie măcar la fel de bun pentru reșițenii deschiși la suflet. Noi am găsit ceva mai mult de 100 de „întâmplări” pozitive din Reșița anului 2019. Cu siguranță c-au fost mai multe, suntem pregătiți să adăugăm și altele, cu ajutorul dumneavoastră, prieteni ai site-ului resita.ro.

Calea apelor

„Calea apelor”, un documentar turistic despre locuri, povești și legende din Caraș-Severin, a avut premiera la Cinematograful „Dacia” din Reșița. Acesta este episodul al doilea al unei trilogii ce a început cu „Drumul romanilor”, prin care regizorul cărășean Sabin Dorohoi își propune să pună Banatul Montan, prin intermediul filmului, pe harta destinațiilor turistice de neratat. În primul episod, regizorul a urmărit drumul legiunilor romane în campania de cucerire a Daciei din anul 101.

Spital eficient energetic

După ce, în toamna anului 2018, au fost semnate contractele de finanțare pentru reabilitarea termică a staționarelor II și III ale Spitalului Județean de Urgență Reșița, la începutul lui 2019, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Consiliul Județean Caraș-Severin au semnat și ultimul contract, pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile la staționarul I, cel mai mare și important imobil al spitalului. Proiectul, în valoare totală de peste 16 milioane de lei, prevede izolarea termică a imobilului, montarea de tâmplărie PVC cu geam termopan, instalarea de pompe de caldură și panouri solare termice și fotovoltaice precum și montarea de corpuri de iluminat de tip LED.

Mall pe platforma industrială Mociur

Ceetrus România, divizia imobiliară a Auchan, a cumpărat cu 3 milioane de euro platforma Mociur, un teren de aproximativ 20 de hectare ce fusese scos la licitație de către administratorul judiciar al UCM Reșița, societate aflată în insolvență. Până în 2021, dezvoltatorul imobiliar intenționează să ridice aici un complex comercial de tip mall. Acesta urmează să fie doar o parte a unui amplu proiect imobiliar ce implică și Primăria Reșița și care mai prevede amenajarea, în aceeași zonă, a unui parc, a unui aqualand, a unui hotel și a unui complex rezidențial.

Contracte pentru Școala Duală

La sediul Primăriei Reșița au fost semnate contractele-cadru pentru cel de-al treilea an de școală duală la Reșița. În total, peste 30 de agenți economici s-au înscris, pentru anul școlar 2019-2020, în sistemul de învățământ dual implementat la cele doua colegii de profil din Reșița, economic și tehnic. Numărul de locuri solicitate a fost acum de peste 170, ajungându-se la un total de 350 de elevi pregătiți de agenții economici pentru 13 calificări în meserii dintre cele mai diverse, de la bucătar și lucrător hotelier, la sudor și mecanic auto. Bursă lunară de 500 de lei, practică direct la angajator și cazare și masă gratuite, oferite de primărie, sunt cele mai importante avantaje de care beneficiază elevii care optează pentru învățământul în sistem dual.

Bani europeni pentru situații de urgență                      

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” a obținut o finanțare europeană pentru crearea unei „Rețele comune durabile pentru situațiile de urgență din Banat”. Prin proiect vor fi achiziționate echipamente de intervenție pentru situații de urgență, vor fi organizate exerciții tactice comune româno-sârbe și cursuri de scafandri militari. Proiectul este finanțat prin Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și are o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Amenajare parcări pe Aleea Romaniței

În luna martie a fost realizată legătura rutieră și pietonală între Aleea Romaniței și Complexul Victoria, fiind extinse totodată suprafețele destinate parcărilor, cu asigurarea accesului auto și pietonal la pubelele de gunoi. Au fost refăcute trotuarele, aleile pietonale, iluminatul public, s-au executat lucrări pentru siguranța circulației, au fost refăcute zonele verzi și plantați arbori ornamentali. Finanțarea de 1,4 milioane de lei a fost asigurată de la bugetul local.

Monumentele Mihai Eminescu

Prima carte-album ce inventariază monumentele lui Mihai Eminescu a fost editată la Reșița. Volumul cuprinde fotografii cu monumentele poetului, realizate de Erwin Țigla în peste 70 de localități din șase țări europene. Volumul conține, de asemenea, și informații istorice despre monumente și despre autorii acestora, precum și texte ilustrative din creația lui Mihai Eminescu. Volumul „Monumentele Mihai Eminescu” este un proiect interetnic al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Creșterea eficienței energetice în blocurile de locuințe

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, și primarul Ioan Popa au semnat în luna martie două contracte de finanțare europeană, în vederea creșterii eficienței energetice pentru blocurile de locuințe A2, A3, A4 de pe strada Horea și nr. 15 de pe strada G.A. Petculescu – valoare proiect 4,3 milioane de lei, respectiv blocurile A6, A7 de pe strada Horea și nr. 25 din Piața 1 Decembrie 1918 – valoare proiect 2,9 milioane de lei. Un contract asemănător a fost semnat și în luna mai, vizate fiind blocurile nr. 20 de pe Bulevardul Republicii și nr. 1 de pe Aleea Domogled, finanțarea totală fiind de 4,2 milioane de lei. La sfârșitul anului a demarat și procedura de achiziție a lucrărilor.

Două decenii în sprijinul comunității

Fundația Activity pentru resurse umane și dezvoltare durabilă a aniversat două decenii de existență. Înființată în 1999 de către profesorul universitar Nadia Potoceanu, Fundația Activity a derulat, de-a lungul celor două decenii de activitate, proiecte din diverse domenii, de la cultură, tradiție și turism, până la incluziune socială, business și piața muncii. Mare parte dintre proiectele implementate de Activity au fost derulate împreună cu parteneri din Serbia, prin Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Timișoara.

Târgul firmelor din regiune

La Reșița s-a desfășurat, pentru al doilea an consecutiv, un târg de prezentare a firmelor din regiune. La eveniment au participat 22 de firme din Caraș-Severin și Timiș ce activeză în diverse domenii. Târgul firmelor din regiune a fost organizat de Universitatea „Eftimie Murgu” pentru a le facilita studenților posibilitatea de a interacționa cu reprezentanții firmelor și de a afla ce așteptări au companiile de la viitorii angajați. În cadrul târgului au avut loc și ateliere de lucru în care specialiști în resurse umane i-au învățat pe studenți cum să devină angajați de succes.

Parcările, din nou la Primărie!

După aproximativ șapte ani de administrare privată, parcările publice cu plată din Reșița au revenit în administrarea Primăriei. Consiliul Local a aprobat încetarea, cu acordul părților, a contractului cu firma care administra parcarile cu plată, situate, în mare parte, în cele mai intens tranzitate zone ale orașului: spital, policlinică, trezorerie, Centru Civic. Pe parcursul anului 2019, municipalitatea nu a perceput nicio taxă pentru aceste locuri de parcare.

Arme și armuri

Zeci de artefacte din colecția de arme și armuri a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au fost expuse la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Piesele, arme albe, sulițe, halebarde, arbalete, puști cu fitil și pistoale cu cremene, fac parte din ceea ce a reprezentat, în perioada medievală și modernă, arsenalul și camera de arme a orașului Sibiu. Muzeului Brukenthal deține cea mai bogată colecție publică de acest fel din România.

Parcul Siderugistului, o nouă față

La sfârșitul lunii martie a fost inaugurat Parcul Copiilor de pe amplasamentul fostului Parc al siderurgistului. Parcul de joacă și de agrement este unul dintre cele mai mari locuri de joacă în aer liber din vestul țării. Ocupă o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați, cu locuri de joacă cu echipamente moderne și sigure, amenajate pe categorii de vârstă și de activități, cu spații verzi, alei pietonale și zone de relaxare pentru însoțitorii copiilor. În valoare de 2,6 milioane de lei, lucrările au fost finanțate de la bugetul local.

Noaptea muzeelor, în alb și negru

O călătorie în alb și negru prin Reșița de altădată. De asta au avut parte reșițenii care au trecut, în Noaptea muzeelor, pe la Muzeul Cineastului Amator. Aici a fost organizată o expoziție de fotografii realizate la mijlocul secolului trecut, în perioada de maximă dezvoltare industrială a orașului. Temele alese pentru a aduce în prim-plan trecutul Reșiței, surprins în peste o sută 100 de fotografii alb-negru, au fost: Femeia în societatea românească, în anii 1956-1960, Reșița pierdută sau Reșița pe două roți.

Bani pentru sănătate și educație

Au fost semnate, la Reșița, contractele de finanțare pentru două proiecte europene ce vizează modernizarea și extinderea unor obiective din domeniile sănătate și educație, beneficiari fiind Spitalul Județean de Urgență și Grădinița cu program prelungit „Dumbrava Minunată”. La Spitalul Județean este vorba despre extinderea și dotarea cu aparatură a Unității de Primiri Urgențe, proiect în valoare de peste 7 milioane de lei, iar la grădiniță, despre reabilitarea termică a imobilului, un proiect de 4 milioane de lei.

Legătură rutieră între Calea Timișoarei și fosta unitate militară

S-a făcut recepția finală a lucrărilor de la drumul de legătură dintre Calea Timișoarei și fosta UM 01929, cu ieșire spre Oravița și Moldova Nouă. Drumul de legătură are o lungime de 927 metri liniari, dintre care pe 816 metri liniari s-a montat parapet metallic. Au fost stabilizate alunecările de teren și s-a realizat o rigolă din beton pe partea dreaptă a sensului de urcare pentru colectarea apelor pluviale. Lucrările au costat 2,5 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat și bugetul local.

Porți europene (și asiatice) ale poeziei

80 de poeți din 12 țări din Europa și Asia, printre care Rusia, Japonia, Serbia, Ungaria, Franţa, Bulgaria, Cipru sau Ucraina, au participat, la Reșița, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional „Porțile Poeziei”. Timp de patru zile, pe durata festivalului, au avut loc recitaluri de poezie, vizite la monumente de patrimoniu din Banatul Montan și momente artistice create de elevi de la unitățile de învățământ din județ.

Reșița curată, exemplu dat de elevi

Proiectul „Reşiţa curată – curăţăm şi menţinem“, derulat de Primăria Municipiului Reşiţa în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi unităţile de învăţământ, a fost un succes şi în acest an. Peste 300 de elevi s-au mobilizat şi au ecologizat toate intrările şi ieşirile din municipiul Reşiţa, la capătul acestei acţiuni fiind strânşi 430 de saci cu deşeuri.

Stop bullying!

Liceenii de la Colegiul Economic al Banatului Montan au fost implicați într-un proiect regional ce a avut drept temă fenomenul bullying-ului – violența psihologică, un fenomen care a luat o amploare tot mai mare în școlile din România. Campania s-a derulat sub sloganul „Răutatea frânge aripi, bunătatea deschide inimi” și a adus în prim-plan aspecte legate de impactul pe care agresiunile de orice fel îl pot avea asupra dezvoltării psiho-emoționale a tuturor actorilor implicați: victimă-agresor-martor. La sfârșitul anului 2018, Parlamentul a adoptat și o lege pentru combaterea bullying-ului.

Metode moderne de plată pe transportul public

În luna aprilie, Reșița devenea al șaselea oraș din țara noastră în care s-a introdus plata cu ajutorul cardului bancar contactless în mijloacele de transport public. Toate microbuzele si autobuzele societății Transport Urban Reșița au fost dotate cu terminale POS care validează călătoria. Biletul achitat în autobuz are același tarif ca acela perceput pentru un bilet cumpărat la chioșc, respectiv 2 lei. În mijloacele de transport public din Reșița, călătorii mai au la dispoziție alte două variante moderne de plată: prin sms sau prin intermediul unei aplicații, de pe smartphone.

Model de bune practici

O delegație din Tunisia a fost prezentă la Reșița pentru a vedea ce presupune parteneriatul școală-companie privată-primărie în învățământul tehnic și profesional. Delegația tunisiană a ajuns la Primăria Reșița prin intermediul Centrului National de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, în cadrul unui proiect privind descentralizarea educației. Coordonatorul regional al acestui centru, Ildiko Pataki, a anunțat, cu această ocazie, că modelul Școlii duale reșițene va sta la baza unei inițaitive legislative naționale.

Promenadă pe lângă Bârzava

Primăria Reșița a finalizat în luna aprilie lucrările de modernizare a trotuarului B-dul Revoluția din Decembrie – Pod 7 Noiembrie – Stația MOL. Așa-numita „promenadă” a avut asigurată finanțarea, de 2,4 milioane de lei, atât din fonduri europene, cât și din bugetul local. În fapt, a fost realizat un trotuar cu pavaje din beton în suprafață de 4.521 metri pătrați și o lungime de 1.350 de metri, s-au deviat rețelele electrice și amplasați stâlpi de iluminat public, a fost montat un deznisipator și înlocuiți 105 metri liniari de conductă apă, au fost plantați pe toată lungimea arbori ornamentali.

Donație Rotary la spital

Clubul Rotary a oferit secțiilor Cardiologie și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița o donație importantă, constând în echipamente ce au fost achiziționate din fondurile strânse în urma balului caritabil organizat la sfârșitul anului 2018. Este vroba despre un monitor fetal pentru sala de nașteri, care l-a înlocuit pe cel vechi, și un aparat EKG mobil și un defibrilator, pentru secția Cardiologie din incinta Staționarului II, care nu dispunea de aceste aparate.

Bani europeni în… Dumbrava Minunată

În cadrul proiectului privind reabilitarea și modernizarea grădiniţelor şi creşelor din municipiu, a fost semnat de către Primăria Reșița contractul de finanțare europeană prin ADR Vest pentru Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată”. Valoarea totală a proiectului este 4,4 milioane de lei, din care doar 87.712 lei contribuția municipalității. În prezent este în curs de finalizare proiectul tehnic. Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității infrastructurii de educație a grădiniței în vederea creșterii participării în sistemul de învățământ ante-preșcolar și preșcolar, pentru asigurarea unui proces educațional modern și de calitate, capabil să asigure dezvoltarea timpurie a copiilor.

Patru proiecte ale UEMR, finanțate de Ministerul Educației

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat finanțarea, prin Fondul de Dezvoltare Instituțională, a patru proiecte propuse de Universitatea Eftimie Murgu Reșița pentru a fi implementate în perioada mai-decembrie 2019. Acestea sunt: „UEMR – pol de educație și consiliere pentru studenții de liceu din mediile defavorizate”, „Înființarea unei rețele academice sud-est-europene pentru tehnologii de fabricație aditive”, „Dezvoltarea bazei materiale pentru susţinerea activităţilor aplicative în domeniul  tehnic”, „Platformă e-learning pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice aplicative și a respectării deontologiei şi eticii academice în laboratoare din UEM Reșița”. Bugetul total alocat: 405.000 lei.

Ziua dublei promovări, la fotbal și handbal!

Ziua de 18 mai 2019 a intrat în istoria sportului reșițean, datorită clubului municipalității, CSM Reșița. O zi frumoasă de sâmbătă, care a adus bucurie iubitorilor sportului din Banatul Montan, prin promovările a două echipe ale aceluiași club. Fotbaliștii și handbaliștii din Valea Domanului au repus Reșița pe harta sportului românesc, după un parcurs excelent în sezonul 2018-2019. Cu Leontin Doană pe banca tehnică, CSM Reșița, care tocmai își recuperase palmaresul (grație lui Robert Benczik), a obținut la acea dată (18 mai) promovarea matematică în eșalonul al doilea al fotbalului românesc, după victoria cu 2-0 de pe teren propriu în fața echipei CS Dumbrăvița. Rosso-nerii respirau din nou aerul diviziei secunde după o pauză de 15 ani, dacă ne referim doar la adevărata CSM Reșița, nu și la proiectele eșuate FCM Reșița (2005-2008) și Metalul Reșița (2013-2016), care nu au rezistat mai mult de trei ani fiecare în Valea Domanului.

Tot pe 18 mai 2019, la Ploiești, echipa de handbal CSM Reșița ducea la bun sfârșit un sezon în care a excelat și a ajuns până în turneul final al Diviziei A. Proiectul inițiat în 2017 de viceprimarul Adrian Dacica a dat roade la mai puțin de doi ani de la implementare și Reșița avea din nou bucuria prezenței în elita handbalului masculin românesc. Cu Ilie Vaidasigan și Mihai Rohozneanu la timonă, unii dintre handbaliștii care au scris istorie pentru Reșița, rosso-nerii de pe semicerc și-au văzut visul împlinit: victoria contra celor de la HC Sighișoara le-a asigurat biletele pentru Liga Zimbrilor. A treia promovare a handbalului masculin reșițean în 15 ani, după UCM Reșița (2004) și HC Adrian Petrea (2015). Portarul Cristian Ionescu și extrema stângă Marius Grozăvescu au făcut parte și acum dintr-o echipă a Reșiței, ca și în urmă cu 15 ani.

Votează pentru viitorul tău!

Pe parcursul lunii mai s-a desfășurat, la Reșița, o campanie civică inițiată de mai multe ONG-uri privind conștientizarea importanței votului pentru Parlamentul European. În cadrul acesteia au fost organizate o serie de acțiuni și evenimente de promovare a participării la vot care au angrenat sute de tineri: o expoziție de postere în care a fost prezentat fiecare stat al Uniunii Europene, o dezbatere pe teme economice de interes european sau un concurs de cultură generală.

Călătorie prin Univers, în domul-planetariu

Copiii și tinerii din Reșița au putut descoperi misterele universului în cel mai mare dom-planetariu din România, ce a fost montat în Piața 1 Decembrie 1918 din Centrul Civic. După Cluj-Napoca și Sibiu, Reșița a fost al treilea oraș din țara noastră în care a ajuns Supernova Digital Planetarium. Pe un ecran sferic imens, cu diamerul de 16 metri, aflat în interiorul domului-planetariu, curioșii au putut urmări proiecții educative și au fost angrenați în călătorii prin Univers, în oceane sau în era dinozaurilor.

De la Dual la Trial

Un eveniment important a avut loc în luna mai, cu prilejul Mesei Rotunde la Nivel Înalt organizată la București, din cadrul Proiectului „Learning by Doing”. A fost semnat un Acord între Primăria Municipiului Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social Caraș-Severin, în vederea continuării susținerii învățământului profesional în concordanță cu cerințele mediului de afaceri, răspunzând provocărilor de dezvoltare locală și alocare de resurse necesare dezvoltării orașului. Modelul reșițean „De la DUAL la TRIAL” merge mai departe!

Sterilizează și salvează

„Animal Society”, o asociație ce militează, de peste douăzeci de ani, pentru drepturile animalelor, a derulat, în parteneriat cu Primăria Reșița, o amplă campanie de sterilizare a câinilor comunitari, dar și a celor cu stăpân. Sterilizările au fost gratuite, în baza unui contract pe care Primaria l-a încheiat cu asociația. În plus, câinii au fost vaccinați și microcipați. Echipa „Animal Society” a prezentat, la Reșița, și „Câini pentru oameni”, un proiect unic în România, ce presupune transformarea foștilor maidanezi în câini de terapie.

Aparatură medicală pentru copii

După ce, în anii trecuți, secțiile de neonatologie ale spitalelor din Reșița, Caransebeș si Oravița au primit de la „Salvați Copiii” aparatură în valoare de aproape 120.000 de euro, reprezentanții organizației au revenit în județ cu noi echipamente vitale pentru copii.  Este vorba despre un ecograf și un infuzomat pentru secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Donațiile fac parte dintr-un program prin care „Salvați Copiii” a dotat, în 2018, 49 de maternități din țară, cu 115 echipamente în valoare de peste un milion de euro.

Bani pentru reducerea timpilor de așteptare la ghișee

Implementarea unui sistem de informatizare a administraţiei publice, sistem de management integrat al datelor administraţiei publice şi îmbunătăţirea organizării instituţionale şi a procedurilor la nivelul Municipiului Reşiţa constituie tema încă unui proiect pentru care s-a semnat contract de finanțare europeană între Primăria Reșița și ADR Vest, de astă dată prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Proiectul, a cărui valoare depășește 4 milioane de lei, are ca obiectiv „Consolidarea capacității instituționale a Municipiului Resița de a asigura calitatea și accesul la serviciile publice oferite exclusiv de Primărie”. Prin acest proiect se dorește implemetarea unui sistem IT centralizat care să simplifice procedurile și să reducă timpul de așteptare la ghișee al cetățenilor. Se va crea un sistem de management al calității prin care se va urmări eficența muncii funcționarilor publici. Acest proiect mai are ca obiectiv realizarea unei strategii Smart|City prin care să se urmărească integrarea prestărilor de servicii publice de pe raza Municipiului Reșița într-o platformă comună.

Sală de sport ultramodernă

Lucrările la sala de sport a Colegiului Naţional „Mircea Eliade” au fost finalizate la sfârșitul lunii mai. Sala are o tribună cu 180 de locuri, vestiare pentru 65 de persoane, grupuri sanitare cu duşuri, inclusiv pentru persoane cu handicap, dar şi un cabinet de asistenţă medicală, fiind cea mai modernă sală de sport din Reșița. Lucrările s-au derulat prin Compania Națională de Investiții și au costat 6,2 milioane de lei. Primăria Reşiţa a asigurat infrastructura şi utilităţile necesare și a amenajat, în zonă, locuri de parcare şi spaţii verzi.

Dotări pentru Neurologie

Spitalul Județean de Urgență Reșița a semnat contractul de finanțare pentru un proiect ce va aduce secției Neurologie echipamente în valoare de aproximativ 400.000 de euro. Este vorba despre electroencefalograf portabil, stimulator magnetic transcranian, electrostimulator muscular, dar și echipamente IT. Proiectul face parte din Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia și este derulat în parteneriat cu Spitalul de boli psihice „Dr. Slavoljub Bakalovic” din Vrsac, Serbia.

Crosul „Ziua Olimpică”

Peste șase sute de cărășeni de toate vârstele, sportivi de performanță, amatori de mișcare în aer liber, precum și persoane cu dizabilități au alergat, la Reșița, pentru un stil de viață sănătos, la Crosul Național „Ziua Olimpică”. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Primăria Reșița și s-a aflat la cea de-a XV-a ediție.

Convoi umanitar

Șapte TIR-uri încărcate cu echipamente, consumabile și mobilier medical au ajuns la Reșița, la începutul lunii iunie. Donația a venit din partea Asociației „Biker-Brummi Hilfe“, o organizație neguvernamentală din Bremen, Germania, iar prinicipalii beneficiari au fost Spitalul Județean de Urgență Reșița și centrele de copii din județ. Colaborarea cu bikerii germani a început în 2018, când membrii Motor Club Trust Reșița au fost contactați de reprezentanți ai „Biker-Brummi Hilfe” și ai unor asociații din Arad, care și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini cu ajutoare umanitare spitale și centre de copii din Caraș-Severin. (Selecție realizată de Eugen Cotarcea, Marian Averescu, Marian Cărăvan)

Veștile bune (din 2019) continuă. Am ajuns doar la sfârșitul primei treimi de (po)vești. 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite