UPDATE. Guvernul Orban nu a putut impune alegeri de primari în două tururi. Guvern PNL cenzurat de PSD!

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, astăzi, 5 februarie, de Parlament. S-au înregistrat 261 de voturi „pentru” și 139 „contra”, în condițiile în care 233 de voturi favorabile erau suficiente pentru trecerea moțiunii și căderea Guvernului Orban. 

Premierul Ludovic Orban a subliniat, după anunțarea rezultatului votării, că Guvernul a căzut pentru că a avut curajul să își asume răspunderea pe un proiect de lege electorală care venea în întâmpinarea dorinței a 80 la sută din cetățenii României, care își doresc alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va continua să își desfășoare activitatea la Palatul Victoria, dar va avea atribuții restrânse, în calitate de Executiv interimar, până la numirea unui nou premier și instalarea altui Guvern.

În perioada următoare vor avea loc consultări la Cotroceni între președinte și partidele parlamentare, acestea putând face propuneri de prim-ministru președintelui Klaus Iohannis, care va nominaliza noul candidat pentru funcția de premier. Conducerea PNL va stabili propunerea nominală cu care liberalii vor merge la Cotroceni, Ludovic Orban fiind foarte probabil atât opțiunea PNL, cât și nominalizarea pe care o va face ulterior Klaus Iohannis pentru premierul desemnat. Dacă vor fi respinse două cereri succesive de învestitură a unui nou guvern, președintele României va putea dizolva Parlamentul și s-ar ajunge astfel la alegeri anticipate.

Aparent, strategia PNL de a se ajunge la „anticipate” funcționează. În realitate, nu credem că parlamentarul român este dispus să renunțe la 8-9 luni de mandat, atâta timp cât nu are certitudinea că va fi reales la viitoarele alegeri parlamentare. Deci, în final am putea ajunge în situația de a avea tot un Guvern Orban învestit de majoritatea parlamentară! Posibil chiar cu aceiași miniștri de azi!

UPDATE, 6 februarie 2020

Așa cum anticipasem, după consultările de azi de la Palatul Cotroceni cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe liderul PNL Ludovic Orban să propună un Cabinet de miniștri cu care să ceară votul de învestitură în Parlament.

„Întoarcerea la electorat, adică alegeri anticipate, este soluția corectă, care satisface nevoia de democrație în România. De o parte se află un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, un guvern care vrea să miște lucrurile și de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile. În cadrul consultărilor de astăzi, le-am prezentat partidelor opțiunea alegerilor anticipate, care este prima mea opțiune. Sunt partide care susțin anticipatele, iar altele care mai au nevoie de discuții interne. Până atunci însă, trebuie să facem următorul pas și am decis să îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament”, a anunțat președintele României.

Sursă foto: Inquam Photos

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available