Consiliul Județean Caraș-Severin a redus în ultima ședință cu 20 la sută numărul locurilor în căminele pentru persoane vârstnice pe care le administrează. Cele mai drastice reduceri au fost operate la căminele din Sacu și Caransebeș, dar nici cel din Reșița nu a scăpat. Motivele, însă, diferă și au fost contestate de unii consilieri județeni.
62 de locuri dispar, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean, din căminele pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin. În urma diminuării capacității de cazare, în cele trei cămine mai pot fi găzduiți 240 de bătrâni. Căminul din Sacu a rămas cu 35 de locuri, din 60, iar Căminul „Sfinții Constantin și Elena” din Caransebeș, cu 30 din cele 50 pe care le avea până acum. La Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, capacitatea a fost redusă de la 192 la 175 de locuri.
Referitor la căminele de la Sacu și Caransebeș, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a explicat că, în ultimii trei ani, media beneficiarilor a fost mult sub capacitatea de găzduire, acesta fiind și motivul pentru care a fost redus numărul de paturi.
Contraargumente de bun simț
Colegul său de partid, Valentin Boșneag, s-a opus, însă, vehement acestei inițiative și a pus pe tapet motivele pentru care numărul bătrânilor care ajung să fie găzduiți în cele două cămine este foarte mic, deși doritori sunt. „Condițiile de intrare în aceste unități sunt foarte dure. Prețurile care se cer aparținătorilor sunt exagerate. Acestea sunt principalele motive pentru care centrele sunt la jumătate în ceea ce privește capacitatea. Trebuie o analiză serioasă. De ce oare avem numai 30 de beneficiari? Pentru că atunci când o familie solicită internarea unei persoane vârstnice, trebuie să achite 6.000 de lei. Un alt exemplu, i se cere familiei să aducă de la medicul psihiatru acte că persoana nu are Alzheimer, demență, în condițiile în care la 80-90 de ani, acestea sunt diagnostice la ordinea zilei. Mai sunt și alte clauze care se cer și oamenii pleacă și se descurcă cum pot cu bătrânii, iar noi reducem numărul de paturi”, a punctat consilierul județean.
Argumentele lui Hurduzeu – subțiri, contabilicești
„Reducem numărul de paturi pentru că organigrama este construită în funcție de capacitatea căminului. Costul este mare pentru că avem mai mult personal decât este necesar. Reducând numărul de paturi, reducem numărul de personal pentru a avea un cost mai mic. Fiind instituție publică, trebuie să asigurăm salariile la un anumit nivel. Noi legal putem să luăm o cotă din pensie (60 la sută, n.a.), însă restul subvenționează Consiliul Județean și cheltuielile sunt mari”, a spus, în replică, Silviu Hurduzeu, inițator al proiectului. Aici ar trebui precizat faptul că subvenția de la bugetul județului este acordată doar în anumite cazuri, cum ar fi bătrâni fără venituri sau fără aparținători care să susțină financiar costurile.
Anul trecut, costul mediu lunar de întreținere pentru un beneficiar a fost în jur de 3.600 de lei pe lună la căminul de la Caransebeș și cu aproximativ 600 de lei mai mare la Sacu. Substanțial mai mic este, însă, costul la Reșița, circa 2.900 de lei, în condițiile unui grad de ocupare de aproape sută la sută. Paradoxal, însă, tocmai acest grad de ocupare a stat la baza deciziei reducerii numărului de paturi, întrucât nu mai erau respectate standardele minime de calitate și condițiile impuse de lege: cazare în camere de maximum patru paturi și asigurararea unei suprafețe de 6 mp/beneficiar.