Guvernul PNL joacă tare: Primari aleși în două tururi! Sau alegeri parlamentare anticipate!

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a înmânat azi premierului Ludovic Orban, în ședința de Guvern, proiectul de lege de modificare a Legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleși din două tururi, dacă nu obțin minimum jumătate din voturi plus unu în primul tur de scrutin.

Proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a precizat Marcel Vela în ședința de Guvern. Din reacția premierului a reieșit imediat că aceasta este o inițiativă asumată a Partidului Național Liberal.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1. Acest proiect a fost parcat neregulamentar de BP-uri (Birourile Permanente, n.r.) la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților.

Ca atare, stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi. Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale, este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vreme să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Liberalii sunt acuzați de PSD, partid care este avantajat acum dacă alegerea primarilor se face dintr-un singur tur de scrutin, că în realitate Guvernul PNL își asumă răspunderea pe acest proiect de lege pentru a forța astfel PSD-ul să doboare în Parlament actualul Executiv, pe această asumare de răspundere. Dacă se va întâmpla așa, s-ar pargurge primii pași spre declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. În caz că Guvernul Orban nu va fi demis pe această asumare de răspundere, proiectul de lege ar fi adoptat, deci alegerea primarilor la alegerile din iunie 2020 se va face în două tururi.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite