Suntem prezenți și pe

Actualitate

Neglijată de Consiliul Județean, Secția ATI a Spitalului de Urgență Reșița supraviețuiește cu ajutorul donațiilor!

Publicat cu

în

Medicii Iulian Bura și Adrian Măgureanu pun degetul pe rană și dezvăluie neajunsurile de la Terapie Intensivă în Reșița. La ora actuală, secția din Spitalul Județean de Urgență funcționează sub standardele interne și internaționale. „Invităm autoritățile publice județene, în speță Consiliul Județean, să se implice în dotarea cu aparatură și infrastructură a Secției ATI!”, spune dr. Bura.

Invitația medicului Iulian Bura (foto, în dreapta) a fost lansată public, cu ocazia unui eveniment organizat azi de Clubul Lions Onix Reșița pentru a anunța o donație importantă pe care organizația a făcut-o Secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița. Este vorba despre „aparatură medicală de urgență, de ultimă generație, în valoare de peste 14.000 de euro, ce a fost achiziționată din fondurile strânse la balul caritabil de la sfârșitul anului trecut. Este cel mai mare proiect al Lions Onix, pentru că suma este una importantă și a fost folosită pentru a ajuta Secția ATI, unde sunt bolnavii cu cele mai mari nevoi, aflați în fazele cele mai grele”, a explicat Felicia Quint, președinte Lions Club Zona 2 Vest.

Un videolaringoscop, un defibrilator, un electrocardiograf portabil și două injectomate (seringi automate) reprezintă o donație despre care șeful Secției ATI, medicul Adrian Măgureanu, a afirmat că este „mai mult decât o gură de oxigen. Este o instalație de oxigen pentru activitatea secției, o donație extraordinară”.

Toate normele, încălcate la ATI în Reșița!

Mult mai tranșant a fost medicul Iulian Bura, cel care s-a implicat activ în strângerea de fonduri și a mobilizat un număr important de participanți la balul caritabil organizat de Lions Onix: „Normele interne și internaționale spun că pentru fiecare bolnav de pe ATI este nevoie de minimum patru seringi automate. Actualmente, pe secția noastră există un număr extrem de redus, și cu acest ajutor venit din partea doamnelor de la Lions Onix am crescut numărul acestor dispozitive”.

Nevoile de pe secția ATI nu se opresc, însă, aici. „Am avea nevoie de aparate de ventilație mecanică. La ora actuală, avem patru aparate și avem 20 de paturi de terapie intensivă și zece paturi de terapie intensivă postoperatorie. Ideal ar fi ca la fiecare pat să avem aparat de ventilație mecanică pentru că orice pacient poate, în orice moment, să devină instabil hemodinamic și respirator și să necesite intubație și ventilație mecanică. Prețul acestor aparate este extrem de ridicat, în jur de 28.000 – 30.000 de euro unu, iar spitalul, fiind cu datorii și arierate și cu un buget limitat din care salariile reprezintă o pondere foarte mare, nu poate să asigure, la momentul de față, achiziția de aparatură medicală. Așa că așteptăm ajutor din alte surse: minister, Consiliu Județean, prieteni, ONG-uri”, spune medicul Iulian Bura.

Actul medical, la un nivel scăzut

În ceea ce privește infrastructura secției, situația prezentată de medicul care își desfășoară activitatea aici este la fel de delicată: „Instalațiile sanitare sunt vechi și ar trebui recompartimentată întreaga secție. La ora actuală, sunt șapte paturi într-un salon. Peste tot în lume, la ATI există saloane cu un pat sau două, pentru că un bolnav care face infecție nosocomială trebuie izolat într-un salon individual, cu toaletă proprie, cu personal separat, dedicat, care să se ocupe doar de acel pacient”.

Pe scurt, concluzionează medicului Bura, „ne dorim să avem parte de cât mai multă aparatură ca să creștem standardul actului medical pe ATI. Nu avem, standardul va fi unul scăzut! (…) Spitalul este vechi, construit în urmă cu 40-50 de ani… Mai pe românește, ar trebui construit alt spital!”.

CITEȘTE ȘI: Doctorul Cosmin Librimir acuză grave lipsuri la UPU Reșița

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate49 de minute în urmă

Încă două centre de vaccinare vor deveni operaționale în Caraș-Severin, începând de luni, 1 martie. Programările: de sâmbătă, 27 februarie  

Actualitate2 ore în urmă

Cannabis din Spania, la vânzare în Caraș-Severin! Principala piață de desfacere: Reșița! [VIDEO]

Actualitate5 ore în urmă

Crowdfunding pentru tipărirea primei benzi desenate despre orașul post-industrial Anina

Administrație6 ore în urmă

Concurs de oferte pentru o investiție de 22,5 milioane de lei

Justiție10 ore în urmă

DEZVĂLUIRI. Fost director al Combinatului din Reșița, dovedit „unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist”!

Administrație19 ore în urmă

10.000 de lei pentru cetățenii care fac Reșița Curată! Primăria pune la bătaie și anul acesta premii în bani pentru asociațiile de locatari/proprietari

Administrație21 de ore în urmă

40 de secunde pentru un VOT ISTORIC în CJ Caraș-Severin: asocierea cu Primăria Reșița pentru construirea unui SPITAL NOU

Socialo zi în urmă

Zimbrii se adaptează perfect în Munții Banatului. Încă 20 de exemplare vor ajunge în Caraș-Severin

Actualitateo zi în urmă

Primăria Reșița promovează portul popular din Banatul de Munte. La Casa de Căsătorii a fost deschisă o expoziție permanentă de costume tradiționale

Administrațieo zi în urmă

Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Cele mai citite