Peste 50 de voluntari au răspuns apelului lansat de Asociația Acasă în Banat și au pus umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă de la Eftimie Murgu (Rudăria). Acțiunea care a avut loc la sfârșitul săptămânii este a doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria!”.
Complexul mulinologic din Cheile Rudăriei, de la capătul comunei Eftimie Murgu, este, deja, de ani buni, unul dintre principalele obiective turistice din Banatul Montan, însă puțini dintre cei care ajung în zonă știu că și în interiorul localității, de-a lungul râului, sunt alte mori de apă, la fel de vechi și de frumoase. Lăsate, majoritatea, în paragină, morile au fost salvate de voluntarii Asociației Acasă în Banat, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”. Acesta este finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul programului anual „Susține un ONG!”, ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.
Prima etapă a proiectului s-a derulat în luna mai, când voluntarii au defrișat și au curățat de bălării zona din preajma morilor, și a fost urmată, în acest weekend, de etapa de amenajare a traseului morilor din vatra satului. „Pe malul stâng al Rudăriei s-au făcut eforturi deosebite pentru defrișarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori și alte lucrări necesare pentru ca turiștii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putință. De asemenea, s-a început marcarea traseului”, informează echipa Asociației Acasă în Banat.
Pe parcursul celor trei zile, voluntarii au avut și intervenții punctuale la două mori: „Au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea din Țarină, care de ani de zile nu mai funcționează. Pe lângă defrișarea vegetației pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stăvilarul și a fost curățat canalul de aducțiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcțiune. La Moara Vlăgioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperișului puternic degradat cu șindrilă de gorun. (…) Mulțumim, pe această cale, Ponton Casa Baraj și primarului Reșiței, Ioan Popa, pentru asigurarea șindrilei necesare”. De asemenea, voluntarii nu au uitat nici morile din Cheile Rudăriei, unde au vopsit balustradele și au dat o mână de ajutor meșterilor care amenajează Moara Batolea.
„Toate acestea au fost posibile mulțumită implicării colectivului Primăriei Eftimie Murgu, în frunte cu primarul Mihai Otiman și viceprimarul Dionisie Șuta, care au pus umărul, de dimineața până seara, pentru ca voluntarii să poată munci în cele mai bune condiții. Și de această dată ne-am bucurat de încrederea și primirea localnicilor care ne-au găzduit și omenit în cele trei zile petrecute la Rudăria”, mai transmite echipa Asociației Acasă în Banat.
În toamnă, voluntarii vor reveni la Rudăria pentru etapa a treia a proiectului, în cadrul căreia vor fi instalate pe traseu indicatoare și hărți pentru turiști.