Harta mortalității infantile. Caraș-Severin, în Top 5 al județelor în care mor cei mai mulți nou-născuți

Salvați Copiii România a făcut publică harta mortalității infantile. Anual, în Caraș-Severin, 9 din 1.000 de nou-născuți mor, doar județele Tulcea, Botoșani, Sălaj și Călărași raportând o rată a mortalității infantile mai mare. La polul opus se situează Dâmbovița, București și Ilfov, cu o rată mult sub media națională de 6 la mie.

„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat președintele executiv al organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de euro. În Caraș-Severin au ajuns echipamente vitale pentru bebeluși în valoare de aproximativ 150.000 de euro, de la incubatoare de transport până la ecografe sau infuzomate. Principalul beneficiar a fost Spitalul Județean de Urgență Reșița, cu peste zece aparate, dar au fost făcute donații și maternităților de la Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în ultimii ani, rata mortalității infantile în Caraș-Severin a scăzut de la 10,6 la 8,9, însă se menține în continuare peste media națională, în scădere și ea de la 8,8 la mia de nou-născuți vii, în 2014.

Organizația Salvați Copiii România va continua și anul acesta campania de combatere a mortalității infantile. În acest sens, va achiziționa  aparatură medicală de ultimă generație în valoare totală de aproximativ un milion de euro, pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie din întreaga țară.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available