Suntem prezenți și pe

Administrație

HUB creativ și centru expozițional pentru lucrări în metal la Hala Minda din Reșița

Publicat cu

în

Primăria Municipiului Reșița este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea – proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Revitalizarea zonelor urbane este o provocare cheie în Regiunea Dunării. Multe zone din interiorul orașelor suferă de dezertare ca urmare a transformării industriale, a schimbării obiceiurilor consumatorilor, suburbanizării etc. Proiectul CINEMA are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea și testarea de modele, instrumente și servicii inovatoare bazate pe acțiuni de colaborare și inițiere între industria creativă și sectoarele economiei urbane – retail și afaceri mici.

În următorii doi ani, în Reșița va fi derulat un proiect pilot care vizează reabilitarea și revitalizarea Halei Minda, o clădire din cărămidă pe structură de metal, fost spațiu industrial. Scopul este de a dezvolta aici facilități de tip „makerspace”, de învățare practică pentru ceea ce înseamnă prelucrare metal atât pentru elevi care urmează cursurile Școlii Duale Reșițene, cât și pentru firme de profil din oraș. Municipalitatea mai dorește ca spațiul să devină un centru expozițional pentru lucrări în metal, să găzduiască evenimente și să aducă împreună sculptori din întreaga lume.Transformarea spațiului într-o infrastructură de sprijin pentru industriile creative va stimula în același timp antreprenoriatul într-un sector cu tradiție din Reșița.

„Proiectul pilot se va desfășura prin implicarea Primăriei Reșița alături de organizații din 8 țări europene în proiectul «CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării», o inițiativă internațională finanțată prin Programul Transnațional Dunărea, care vizează dezvoltarea și testatarea unor modele de revitalizarea zonelor urbane industriale prin intermediul industriilor creative. Astfel, ONG-uri, autorități publice și regionale, start-up-uri care activează în sectoarele creative din Germania, Austria, Slovenia, Slovacia vor sprijini cu expertiză reabilitarea spațiului industrial Hala Minda din Reșița”, transmit reprezentanții Primăriei Municipiului Reșița.

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro. Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia), Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița (România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

 

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Administrație6 minute în urmă

Concurs de oferte pentru o investiție de 22,5 milioane de lei

Justiție4 ore în urmă

DEZVĂLUIRI. Fost director al Combinatului din Reșița, dovedit „unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist”!

Administrație13 ore în urmă

10.000 de lei pentru cetățenii care fac Reșița Curată! Primăria pune la bătaie și anul acesta premii în bani pentru asociațiile de locatari/proprietari

Administrație15 ore în urmă

40 de secunde pentru un VOT ISTORIC în CJ Caraș-Severin: asocierea cu Primăria Reșița pentru construirea unui SPITAL NOU

Social21 de ore în urmă

Zimbrii se adaptează perfect în Munții Banatului. Încă 20 de exemplare vor ajunge în Caraș-Severin

Actualitate24 de ore în urmă

Primăria Reșița promovează portul popular din Banatul de Munte. La Casa de Căsătorii a fost deschisă o expoziție permanentă de costume tradiționale

Administrațieo zi în urmă

Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Actualitate2 zile în urmă

Trei zile dedicate artei ceramicii, la Centrul de Tineret Mansarda din Reșița

Sănătate2 zile în urmă

SARS-CoV-2 împlinește un an și în Caraș-Severin. Coronavirusul a fost atras mai mult de femei, dar bărbații i-au căzut victime în număr semnificativ mai mare. Cu 50%!

Educație2 zile în urmă

Puțin peste 300 de dascăli din Caraș-Severin au spus DA vaccinării anti-COVID-19 în etapa prioritară, care a început azi!

Cele mai citite