HUB creativ și centru expozițional pentru lucrări în metal la Hala Minda din Reșița

Primăria Municipiului Reșița este parte a unui nou proiect european, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea – proiectul „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Revitalizarea zonelor urbane este o provocare cheie în Regiunea Dunării. Multe zone din interiorul orașelor suferă de dezertare ca urmare a transformării industriale, a schimbării obiceiurilor consumatorilor, suburbanizării etc. Proiectul CINEMA are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea și testarea de modele, instrumente și servicii inovatoare bazate pe acțiuni de colaborare și inițiere între industria creativă și sectoarele economiei urbane – retail și afaceri mici.

În următorii doi ani, în Reșița va fi derulat un proiect pilot care vizează reabilitarea și revitalizarea Halei Minda, o clădire din cărămidă pe structură de metal, fost spațiu industrial. Scopul este de a dezvolta aici facilități de tip „makerspace”, de învățare practică pentru ceea ce înseamnă prelucrare metal atât pentru elevi care urmează cursurile Școlii Duale Reșițene, cât și pentru firme de profil din oraș. Municipalitatea mai dorește ca spațiul să devină un centru expozițional pentru lucrări în metal, să găzduiască evenimente și să aducă împreună sculptori din întreaga lume.Transformarea spațiului într-o infrastructură de sprijin pentru industriile creative va stimula în același timp antreprenoriatul într-un sector cu tradiție din Reșița.

„Proiectul pilot se va desfășura prin implicarea Primăriei Reșița alături de organizații din 8 țări europene în proiectul «CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării», o inițiativă internațională finanțată prin Programul Transnațional Dunărea, care vizează dezvoltarea și testatarea unor modele de revitalizarea zonelor urbane industriale prin intermediul industriilor creative. Astfel, ONG-uri, autorități publice și regionale, start-up-uri care activează în sectoarele creative din Germania, Austria, Slovenia, Slovacia vor sprijini cu expertiză reabilitarea spațiului industrial Hala Minda din Reșița”, transmit reprezentanții Primăriei Municipiului Reșița.

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanțarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro. Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

Partenerii de proiect sunt: Camera de Comerț și Industrie din Slovenia (Lider), Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia), Creative Industry Košice (ONG) și Agenția pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University și Corporația pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Municipiul Reșița (România), Studio Komplekt și Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Orașul Leonding (Austria), Agenția pentru Dezvoltare Regională Backa și Orașul Sombor (Serbia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord și Primăria Bălți (Moldova).

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite