Îmbracă o ie și hai în Centrul Civic al Reșiței! Evenimentul care promovează ia și brâul bănățean a ajuns la cea de-a VIII-a ediție

 

În an jubiliar, Reșița 250, două dintre reperele definitorii ale identităţii noastre naționale și locale – ia românească şi brâul bănățean – vor fi puse în valoare printr-un eveniment cultural ajuns la a VIII-a ediție. Toți cei care iubesc portul și dansul popular sunt așteptați astăzi în Centrul Civic al Reșiței să joace împreună brâul – dansul specific al Banatului Montan.

 

Devenit tradițional, evenimentul de promovare a iei românești și a brâului bănățean se va desfășura astăzi, cu începere de la ora 18.00, în locul consacrat: Piața 1 Decembrie 1918 din Centrul Civic al Reșiței – marea scenă de joc a brâului bănățean. Formațiile participante se vor întâlni în curtea Centrului Universitar UBB din Reșița la ora 17.00, iar la ora 17.45 se vor îndrepta spre Centrul Civic.

 

„Vom purta cocarde tricolore în piept mărturisind dragostea pentru această țară atât de frumoasă, leagăn de doină și plai de poveste. Ne vom prinde cu fală într-un brâu bănăţean omagiind Reșița 250, mărturisind respectul nostru faţă de valorile naţionale, întru cinstirea moșilor și a strămoşilor noştri, pentru că toate dorurile nostre sunt eternizate în ia românească şi toată fala bănățeană este articulată în melodiile cântate pe timp şi jucate pe contratimp într-o relaţie desăvârşită între muzicanţi şi dansatori. Veniţi îmbrăcaţi în ii sau cămăși populare să mărturisim demnitatea românească şi să arătăm lumii întregi că suntem bănățeni, că suntem români”, transmit organizatorii.

 

 

Evenimentul a debutat în anul 2013 din iniţiativa jurnaliştilor Paula şi Vasile Neamţu, sub genericul „Presa cărășană promovează ia”, iar din 2014 Societatea pentru Cultură Metarsis – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană s-a alăturat logistic în organizarea manifestărilor. Parteneri ai ediției din acest an sunt: Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Universitar UBB Reșița, Filiala „Ștefan Naciu” Caraș-Severin a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Ansamblul „Bârzava”, Piperiu.eu și presa cărășeană.

 

Sursă foto: Facebook Paula Neamțu (arhivă 2019)

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite