În 2021, fără majorări de impozite şi taxe locale la Reșița. Dar cu reduceri pentru plăţile online!

Impozitele şi taxele locale pentru anul 2021 au fost aprobate în ultima şedinţă din 2020 a Consiliului Local Reşiţa. Persoanele care îşi achită dările cu anticipaţie, până la 31 martie, vor beneficia şi anul viitor de reduceri, însă nivelul bonificaţiilor a fost modificat în funcţie de modalitatea de plată folosită.

„Taxele şi impozitele rămân identice cu anul precedent. Impozitele pe clădiri, terenuri, maşini au rămas toate la nivelul anului trecut. Nu am făcut nicio modificare”, a anunţat primarul Ioan Popa la finalul şedinţei Consiliului Local în cadrul căreia a fost aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021. Astfel, la impozitul datorat de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale cota va fi, la fel ca în 2020, de 0,15% din valoarea impozabilă a imobilului, iar pentru clădirile nerezidențiale, de 1%. Tot o cotă de 1% se aplică şi persoanelor juridice pentru clădirile nerezidenţiale, iar pentru cele rezidenţiale, 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.

Anul 2021 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte bonificaţiile acordate contribuabililor, intenţia autorităţilor fiind de a încuraja plata online a impozitelor şi taxelor locale, prin ghiseul.ro. „Am avut o iniţiativă copiată, recunosc. Copiem exemple de bune practici și le și menționez pentru că nu îmi place să plagiez, le preluăm și le transmitem mai departe. Am preluat-o de la Oradea și pentru anul 2021 va exista o reducere de 10% la impozitele și taxele plătite de fiecare entitate din Reșița, cetățeni, persoane fizice sau juridice, în cazul în care aceste plăți se fac online, prin ghiseul.ro. Am observat că la Oradea plata online, pe varianta asta de discount de 10%, a dus la plata a peste 50% din taxe în online. În felul acesta s-ar degreva și biroul nostru, casieriile noastre de la impozite și taxe, dar în același timp începem să creăm această obișnuință, această modalitate de lucru pentru cetățeni. Simplu, de acasă sau de la birou, să îşi plătească taxele online, să se acomodeze cu aceste instrumente. Sperăm ca această facilitate să determine şi în Reşiţa trecerea a cât mai multor plăţi în online”, a declarat primarul Ioan Popa. Potrivit acestuia, anul trecut proporţia plăţilor online a fost între 3 şi 5%. „A fost o proporţie nemulţumitoare, dar şi pentru că oamenii nu aveau absolut nicio facilitate, niciun discount. Se pare că atunci când este un avantaj financiar oamenii reacţionează mult mai bine”, a precizat edilul. Potrivit hotărârii de Consiliu Local, şi reşiţenii care vor achita taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport la ghișeele instituției, prin poștă sau prin ordin de plată, până la 31 martie, vor beneficia de o reducere, însă de 5%.

În ceea ce priveşte gradul de încasare a taxelor şi impozitelor locale, acesta este pe un trend ascendent în ultimii patru ani, ajungând de la aproximativ 80% în 2016 la aproape 90% în prezent. „Este un grad mulţumitor. Avem o echipă foarte bună la partea de impozite şi taxe care face mult teren. Am structurat inspectorii de specialitate care merg să adune banii din restanţe. Înainte erau pe străzi, pe cartiere. Acum i-am orientat pe mari contribuabili, contribuabili medii, mici, persoane fizice, astfel încât să aibă de-a face cu oameni cu aceeaşi abordare, să nu treacă de la unul care nu şi-a plătit impozitul la maşini la o societate comercială, pentru că abordarea este complet diferită şi este vorba despre sume diferite de bani. Suntem mulţumiţi de gradul de încasare pe care îl avem”, a mai declarat primarul Ioan Popa.

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite