Suntem prezenți și pe

Administrație

În 2021, fără majorări de impozite şi taxe locale la Reșița. Dar cu reduceri pentru plăţile online!

Publicat cu

în

Impozitele şi taxele locale pentru anul 2021 au fost aprobate în ultima şedinţă din 2020 a Consiliului Local Reşiţa. Persoanele care îşi achită dările cu anticipaţie, până la 31 martie, vor beneficia şi anul viitor de reduceri, însă nivelul bonificaţiilor a fost modificat în funcţie de modalitatea de plată folosită.

„Taxele şi impozitele rămân identice cu anul precedent. Impozitele pe clădiri, terenuri, maşini au rămas toate la nivelul anului trecut. Nu am făcut nicio modificare”, a anunţat primarul Ioan Popa la finalul şedinţei Consiliului Local în cadrul căreia a fost aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021. Astfel, la impozitul datorat de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale cota va fi, la fel ca în 2020, de 0,15% din valoarea impozabilă a imobilului, iar pentru clădirile nerezidențiale, de 1%. Tot o cotă de 1% se aplică şi persoanelor juridice pentru clădirile nerezidenţiale, iar pentru cele rezidenţiale, 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii.

Anul 2021 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte bonificaţiile acordate contribuabililor, intenţia autorităţilor fiind de a încuraja plata online a impozitelor şi taxelor locale, prin ghiseul.ro. „Am avut o iniţiativă copiată, recunosc. Copiem exemple de bune practici și le și menționez pentru că nu îmi place să plagiez, le preluăm și le transmitem mai departe. Am preluat-o de la Oradea și pentru anul 2021 va exista o reducere de 10% la impozitele și taxele plătite de fiecare entitate din Reșița, cetățeni, persoane fizice sau juridice, în cazul în care aceste plăți se fac online, prin ghiseul.ro. Am observat că la Oradea plata online, pe varianta asta de discount de 10%, a dus la plata a peste 50% din taxe în online. În felul acesta s-ar degreva și biroul nostru, casieriile noastre de la impozite și taxe, dar în același timp începem să creăm această obișnuință, această modalitate de lucru pentru cetățeni. Simplu, de acasă sau de la birou, să îşi plătească taxele online, să se acomodeze cu aceste instrumente. Sperăm ca această facilitate să determine şi în Reşiţa trecerea a cât mai multor plăţi în online”, a declarat primarul Ioan Popa. Potrivit acestuia, anul trecut proporţia plăţilor online a fost între 3 şi 5%. „A fost o proporţie nemulţumitoare, dar şi pentru că oamenii nu aveau absolut nicio facilitate, niciun discount. Se pare că atunci când este un avantaj financiar oamenii reacţionează mult mai bine”, a precizat edilul. Potrivit hotărârii de Consiliu Local, şi reşiţenii care vor achita taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport la ghișeele instituției, prin poștă sau prin ordin de plată, până la 31 martie, vor beneficia de o reducere, însă de 5%.

În ceea ce priveşte gradul de încasare a taxelor şi impozitelor locale, acesta este pe un trend ascendent în ultimii patru ani, ajungând de la aproximativ 80% în 2016 la aproape 90% în prezent. „Este un grad mulţumitor. Avem o echipă foarte bună la partea de impozite şi taxe care face mult teren. Am structurat inspectorii de specialitate care merg să adune banii din restanţe. Înainte erau pe străzi, pe cartiere. Acum i-am orientat pe mari contribuabili, contribuabili medii, mici, persoane fizice, astfel încât să aibă de-a face cu oameni cu aceeaşi abordare, să nu treacă de la unul care nu şi-a plătit impozitul la maşini la o societate comercială, pentru că abordarea este complet diferită şi este vorba despre sume diferite de bani. Suntem mulţumiţi de gradul de încasare pe care îl avem”, a mai declarat primarul Ioan Popa.

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Administrație2 ore în urmă

Stația de oxigen de la Staționarul 3 al SJUR va fi repusă în funcțiune. Consiliul Județean a alocat sumele necesare

Sănătate7 ore în urmă

12 posturi de medici scoase la concurs în Reșița. S-au înscris doar 7 candidați, dintre care 5 medici rezidenți. Nu se găsesc soluții pentru Terapia Intensivă!

Actualitate8 ore în urmă

UPDATE. Se întrerupe furnizarea apei potabile în zona Pecinișca din Băile Herculane. Și în cartierul Poiana Golului dn Reșița

Actualitate12 ore în urmă

UPDATE. Un nou focar de COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Numărul focarelor s-a dublat, în ultima lună, în Caraș-Severin

Actualitate23 de ore în urmă

Un primar urechist: „Știam că se întâmplă ceva necurat acolo”. Aquacaraș și Poliția Locală Caransebeș îi demonstrează lui Felix Borcean că bate câmpii [FOTO]

Utileo zi în urmă

O nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat. Nazare: „Este o modalitate de economisire dedicată persoanelor fizice, în condiții avantajoase”

Actualitateo zi în urmă

Filtre rutiere pe drumurile publice din Caraș-Severin. Zeci de șoferițe au fost trase pe dreapta de polițiști

Actualitateo zi în urmă

„Cititul dăunează grav ignoranței!”. Elevii unei școli din Reșița au vestit venirea primăverii într-un mod inedit

Administrațieo zi în urmă

Prețul pandemiei, varianta DSP. Câți bani publici și pe ce au fost cheltuiți în Caraș-Severin în lupta împotriva COVID-19

Actualitateo zi în urmă

Două străzi din Reșița, fără apă potabilă

Cele mai citite