În anumite cazuri, vaccinarea anti-COVID ar trebui reluată… Cu „un vaccin fabricat după o tehnologie diferită”

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, a anunțat astăzi, 5 februarie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Dar există și situații când vaccinarea trebuie reluată cu un alt vaccin, fabricat după o tehnologie diferită față de cel administrat în prima fază!

La nivelul CNCAV, a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm. „Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare. Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze”, informează Grupul de comunicare al CNCAV.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă, precizează reprezentanții CNCAV.

Pe de altă parte, specialiștii din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea au convenit că, „dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm, aceasta nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin, fabricat după o tehnologie diferită”.

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, „persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială”, mai precizează Grupul de comunicare al CNCAV. În situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite