Școala va reîncepe luni, 8 februarie, față în față pentru majoritatea elevilor din Caraș-Severin. În urma analizării propunerilor formulate de către consiliile de administrație ale unităţilor de învăţământ și avizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au aprobat, astăzi după-amiază, pentru fiecare grădiniță, școală și liceu în parte, scenariul pentru reluarea cursurilor.
Potrivit Ordinului comun al ministerelor Sănătății și Educației pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor se stabilesc pe bază criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi de COVID-19. Astfel, scenariul verde, care presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, se aplică în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1 la 1.000 de locuitori. Scenariul galben, cu participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal și participarea în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, este valabil în localitățile unde incidența este mai mare de 1 la mie, dar mai mică sau egală cu 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Iar scenariul roșu, în care doar preşcolarii și elevii din învăţământul primar participă fizic la ore, este valabil în localitățile în care se înregistrează o incidență cumulată mai mare de 3 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori.
În Caraș-Severin, cele mai multe unități de învățământ, 225, vor începe semestrul al II-lea în scenariul verde. Este vorba despre cele aflate în orașele: Anina, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu și din comunele: Armeniș, Bănia, Băuțar, Berzasca, Bolvașnița, Bozovici, Brebu, Buchin, Constantin Daicoviciu, Ciuchici, Ciudanovița, Cornea, Cornereva, Coronini, Doclin, Dognecea, Domașnea, Eftimie Murgu, Gârnic, Goruia, Grădinari, Iablanița, Lăpușnicel, Lăpușnicu Mare, Luncavița, Marga, Măureni, Mehadia, Mehadica, Naidăș, Obreja, Păltiniș, Pojejena, Prigor, Răcășdia, Sacu, Sichevița, Slatina Timiș, Șopotu Nou, Teregova, Ticvaniu Mare, Topleț, Turnu Ruieni, Vrani și Zăvoi.
În scenariul galben vor începe cursurile cele 168 de unități de învățământ din municipiile Reșița și Caransebeș, din orașele Oravița și Bocșa și din comunele: Berliște, Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Cărbunari, Ciclova Română, Copăcele, Dalboșeț, Fârliug, Forotic, Lupac, Ocna de Fier, Rusca Montană, Sasca Montană, Socol, Târnova, Văliug, Vărădia și Zorlențu Mare.
Iar scenariul roșu se aplică în unitățile de învățământ din patru comune: Ezeriș, Glimboca, Ramna și Vermeș. Este vorba, în total, de 12 unități de învățământ: patru pe raza comunei Ezeriș – Școala Gimnazială „Aurel Peia” și Grădinița cu Program Normal din centrul de comună, precum și Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din satul aparținător Soceni; două la Glimboca – Şcoala Gimnazială „Gheorghe Frățilă” și Grădinița cu Program Normal; două la Ramna – Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal; cele patru unități de învățământ din comuna Vermeș – Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal din centrul de comună și Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din satul aparținător Ersig.
Potrivit articolului 3 din Hotărârea nr. 13 adoptată astăzi de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, „ori de câte ori va fi nevoie, în funcţie de situaţia epidemiologică, scenariile de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţul Caraş-Severin vor fi actualizate şi aprobate, conform prevederilor legale”.
Reguli și măsuri speciale
De asemenea, autoritățile au stabilit și o serie de măsuri și reguli referitoare la modul în care se organizează cursurile la clasă. Astfel, „trebuie organizate circuite prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure trasee prestabilite de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzătoare între persoane. La intrarea în unitatea de învățământ şi pe coridoare, precum și la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere cu soluţie dezinfectantă pentru mâini. Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact. Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. În cazul în care configurația sălii nu permite această distanțare, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi. Deplasarea elevilor în instituţie trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Este interzis schimbul de obiecte personale. Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie atât pentru cadrele didactice cât și pentru elevi. Excepție de la această regulă fac preșcolarii. Schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis. De asemenea, cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor și elevilor pe tot parcursul activităților școlare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Ioan Chiosa.
În ceea ce privește suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ, aceasta va fi dispusă la apariția unui caz confirmat de COVID-19 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar și la apariţia a două cazuri confirmate într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În ambele situații, cursurile se suspendă pentru o perioadă de 14 zile.
Sursă foto: societatea.ro