UPDATE. Noua tulpină UK a coronavirusului, depistată și în Caraș-Severin. „Șansele ca noua tulpină să devină dominantă sunt mai mari decât ne aşteptam”

Noua tulpină britanică a coronavirusului a ajuns și în Caraș-Severin. Anunțul nu a fost, însă, făcut de autoritățile publice, ci de o companie medicală privată care derulează la nivel național un studiu de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2.  

Specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife au anunțat, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, noi rezultate în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virsului SARS-CoV-2. Pe lista localităților din care au fost analizate probe prelevate în intervalul 25-29 ianuarie se află și Reșița. Din nefericire, rezultatul a fost unul pozitiv, adică pacientul de la care provine proba a fost infectat cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

În total, specialiștii MedLife au analizat 90 de probe provenite din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Tecuci, Târgovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş și Slatina. 24 (deci 27%!) dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Este vorba despre 19 probe din Bucureşti, două probe din Cluj-Napoca și câte una din Reşiţa, Timişoara și Tecuci.

Pornind de la aceste date, specialiștii MedLife atrag atenția asupra faptului că sunt șanse foarte mari ca, în scurt timp, noua tulpină să devină dominantă în țara noastră. „Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam”, a explicat coordonatorul studiului derulat de MedLife, biologul Dumitru Jardan.

CITEȘTE ȘI: Decizie CJSU Caraș-Severin: Reșița iese, după aproape patru luni, din scenariul roșu! Rămân valabile, însă, o serie de restricții aferente scenariului galben

La rândul său, preşedintele MedLife, Mihai Marcu, subliniază faptul că specialiștii au fost surpinși de dinamica răspândirii noii tulpini: „Nu ne-am aşteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noştri din cadrul diviziei de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are şanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni”. În acest context, crede Mihai Marcu, „autorităţile ar trebui să evalueze cu precauţie eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranţă pentru perioada următoare”.

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 52 de cazuri de infectare cu noua tulpină britanică a coronavirusului.

Sursă foto: digi24.ro

UPDATE, ora 12.50

În Caraș-Severin, proba confirmată cu noua tulpină a SARS-CoV-2 provine de la o femeie diagnosticată cu COVID-19, în vârstă de 55 de ani, care se află internată la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite