Primarul Ioan Popa pune punct haosului din parcările publice de pe raza municipiului Reșița. Din luna martie va fi introdus un sistem inteligent de plată, iar banii obținuți vor fi investiți în lucrări de reabilitare și modernizare a parcărilor.
În total, în Reșița vor fi disponibile 1.000 de locuri de parcare în regim cu plată. Sistemul va fi implementat începând de luna viitoare. „Noi sperăm ca reșițenii să înțeleagă că acest lucru este unul care duce la civilizație. Un oraș inteligent este un oraș care acolo unde există presiune pe locurile de parcare se introduce sistemul cu plată”, a declarat primarul Ioan Popa după ultima ședință a Consiliului Local, în care fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor cu plată pe raza municipiului Reșița.
Fără plată în zona instituțiilor publice, dar nu ca acum
În zona instituțiilor de interes public vor exista și „parcări galbene”, care vor putea fi ocupate, într-un interval de timp limitat, gratuit. „Vom încerca în anumite zone să facem o parcare galbenă, care va avea ca scop gratuitatea parcării pe timp de 30 de minute. De exemplu, la Poliție, în zona Pașapoarte, vom avea câteva locuri de parcare unde vei putea să vii, stai, îți rezolvi problema și pleci fără să fii încasat. Nu dorim să ocupăm locurile acelea de parcare cu alte mașini și oamenii să nu găsească o soluție de parcare în zona respectivă. Dorim să descurajăm venirea la locul de muncă cu mașina și lăsarea mașinii acolo timp de 8 ore, în zone cum ar fi Consiliul Județean sau Primăria Reșița, pentru că dacă toți salariații vin cu mașina în parcare nu vor mai avea loc să parcheze cei care realmente au probleme de rezolvat în instituțiile respective”, a explicat primarul Ioan Popa.
Prin introducerea sistemului cu plată, edilul speră să rezolve și problema „piețelor” de mașini amenajate ad-hoc în parcările din oraș: „Sunt cazuri în care oamenii aduc mașini din Austria, Germania, la vânzare, le lasă pe locurile de parcare și cine vrea să parcheze nu poate pentru că sunt mașini care stau acolo poate de două, trei luni. Cei care aduc mașini pentru revânzare în România trebuie să se organizeze. Au în zona Ocico acel teren unde pot să își prezinte mașinile la vânzare și să nu își facă locuri de vânzare ad-hoc prin oraș”.
„Rând pe rând le vom moderniza pe toate”
De asemenea, banii încasați vor fi folosiți pentru reabilitarea parcărilor. Potrivit primarului Ioan Popa, „toate parcările sunt prinse într-un program de modernizare. Anul acesta vom începe cu zona din spate de la Victoria și lateralul din amonte. Vor fi amenajate, așa cum am făcut și în spatele Cinematografului Dacia, de exemplu, sau pe Romaniței. Vom lucra la parcarea de vizavi de universitate și la parcarea de la Tribunal. Rând pe rând le vom moderniza pe toate”.
În ceea ce privește modul în care se va face plata, edilul a dat asigurări că nu va mai fi vorba despre „acel sistem cu oameni care se plimbă cu camere de filmat pe acolo și hăituiesc persoane”, ci vor fi implementate soluții moderne, digitalizate. „Vom face sisteme de plată inteligente, cu card, cu telefon mobil. Vom aduce niște automate de parcări inteligente, plătești la automat cu cash, iei bonul de acolo, și pe un proiect european pe care urmează să îl depunem la ADR Vest, pe Smart City, vom introduce inclusiv pastile de senzori în parcări prin care vom putea să gestionăm foarte bine sau într-un mod modern aceste parcări: vine mașina, se pune în parcare, dacă în cinci minute nu este achitată parcarea, senzorul transmite un mesaj către dispecerat și cei trei, patru oameni pe care îi vom avea în tot orașul vor merge să penalizeze pe cel care nu face acest lucru”, a explicat Ioan Popa.