UPDATE. În Caraș-Severin a fost depășit pragul de 1,5 cazuri noi de COVID-19 la mia de locuitori. Se fac transferuri de pacienți din cauza crizei de locuri de pe secțiile ATI!

Direcția de Sănătate Publică a raportat 47 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore, Caraș-Severin ajungând, astăzi, pe lista județelor în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5.

În ultimele două săptămâni, în Caraș-Severin s-a înregistrat o adevărată explozie a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus: 440! Cu alte cuvinte, mai mult de 25% din totalul celor 1.676 de cazuri de COVID-19 raportate în Caraș-Severin de la începutul pandemiei au fost confirmate numai în ultimele 14 zile, fapt ce a dus la depășirea pragului de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori, de la care autoritățile ar trebui să impună măsuri restrictive care să ducă la diminuarea riscului de transmitere a coronavirusului. Comitetul Județean pentru Siutații de Urgență Caraș-Severin se va întruni luni, 12 octombrie, pentru a stabili măsurile care se impun, una dintre acestea fiind, cel mai probabil, obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise, indiferent dacă este vorba despre locuri aglomerate sau nu.

Pragul de 1,5 cazuri la 1.000 de locuitori a fost depășit în București (2,39), Alba (2,16), Vâlcea (2,0), Iași (1,85), Bacău (1,75), Neamț (1,72), Teleorman (1,71), Sălaj (1,67), Sibiu (1,56), Caraș-Severin (1,55), Cluj (1,54) și Vaslui (1,54).

Decedat în ambulanță, în drum spre… spitalul din Arad 

În ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost raportate și trei decese ale unor pacienți confirmați pozitiv cu infecție cu coronavirus, numărul total al cărășenilor care au pierdut lupta cu COVID-19 ajungând la 98. Potrivit datelor comunicate de DSP, ultimele trei persoane decedate sunt „un bărbat din Bocșa, în vârstă de 84 de ani, decedat la Spitalul Județean de Urgență Reșița, care suferea și de demență, Alzheimer,  cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și casexie; o femeie de 87 de ani din Reșița, decedată acasă la o zi după externare și care prezenta o serie de comorbidități: hipertensiune arterială esențială grad 2, cardiopatie ischemică cronică și insuficiență cardiacă și un bărbat din Reșița, în vârstă de 49 de ani, care a decedat în ambulanță, în timp ce era transportat de la Reșița spre Arad. Acesta suferea și de mieloproliferativă cronică”.

În acest ultim caz, a fost necesar transferul la Arad întrucât pacientul, care era internat la Spitalul Județean de Urgență Reșița (SJUR), era în stare gravă și trebuia tratat la Terapie Intensivă, însă la Reșița nu mai erau locuri, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Roxana Bălan: „Spitalul Județean de Urgență Reșița a solicitat transferul pentru un pacient diagnosticat ca fiind pozitiv la SARS-COV-2 și cu leucemie, internat la Stationarul III, și a cărui stare de sănătate necesita intubarea. Pe sectia ATI-COVID a Spitalului Județean de Urgență Reșița nu erau locuri, la fel și la Caransebeș, și aflând că sunt locuri la Spitalul Județean de Urgență Arad, pacientul a fost intubat și transferat cu ambulanța. În drumul spre Arad, în apropiere de Lugoj, pacientul a decedat”. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJUR, acest deces a survenit marți, 6 octombrie, dar a fost raportat de DSP abia astăzi. Roxana Bălan a mai precizat că, „în ultimele săptămâni, dată fiind fluctuația numărului pacienților care necesită intubarea, adică internarea pe secția ATI, la Spitalul Județean de Urgență Reșița au fost preluați și pacienți din alte județe, precum Mehedinți și Hunedoara, la fel cum pacienți de la spitalul nostru au fost transferați pe secția ATI a spitalului din Caransebeș”.

În momentul de față, în cele două spitale din Caraș-Severin care tratează cazuri COVID-19 sunt internați 145 de pacienți confirmați pozitiv cu infecție cu coronavirus: 86 la Spitalul Județean de Urgență Reșița și 59 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. 9 dintre aceștia sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă (5 la Reșița și 4 la Caransebeș).

CITEȘTE ȘI: Un nou record negativ în Caraș-Severin: 68 de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore! Două treimi dintre acestea sunt din Reșița

La nivel național, astăzi este a 3-a zi consecutivă în care se înregistrează un record negativ în ceea ce privește numărul cazurilor noi: 3.517, bilanțul total trecând de 150.000 de îmbolnăviri (152.403 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, de la începutul pandemiei). Cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate în București și Iași, 564, respectiv 206, în alte 8 județe fiind raportate peste 100 de cazuri noi: Prahova (164), Sibiu (159), Brașov (156), Cluj (138), Neamț (124), Alba (115), Hunedoara (115) și Timiș (105). La polul opus se situează județele Covasna și Giurgiu, cu câte 14 cazuri noi. Distinct de aceste cazuri nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 de persoane au fost reconfirmate cu infecție cu coronavirus. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.656.828 de teste. Dintre acestea, 29.284 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.924 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.360 la cerere.

La nivel național au fost raportate, astăzi, și 59 de decese (39 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu coronavirus, internați în spitale din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui, Ilfov și București. În total,  5.358 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, de la începutul pandemiei, în țara noastră.

La această dată, în spitalele din țara noastră sunt internați 8.854 de pacienți confirmați pozitiv cu infecție cu coronavirus, dintre care 629 sunt la Terapie Intensivă. De asemenea, alte 13.247 de persoane diagnosticate cu COVID-19 sunt în izolare la domiciliu, iar 8.464  se află în izolare instituționalizată.

UPDATE, duminică, 11 octombrie, ora 13.45

De sâmbătă până duminică, în Caraș-Severin au apărut încă 29 de cazuri noi de COVID-19. Astfel, coefiecientul infectărilor cumulate la 14 zile a crescut la 1,64 la mia de locuitori.

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat și un deces, este vorba despre „un bărbat de 64 de ani din Reșița, care a încetat din viață la Spitalul Județean de Urgență. Avea și alte afecțiuni: fluter atrial paroxistic cu bloc AV 2:1”, informează Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP Caraș-Severin. S-a ajuns astfel la 99 de cărășeni decedați din cauza coronavirusului, de la începutul pandemiei.

În cele două spitale sunt internați 138 de pacienți cu COVID-19: 79 la SJUR (5 pe Secția ATI) și 59 la SMUC (4 pe ATI).

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.880 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, fiind raportate și 53 de decese (26 bărbați și 27 femei) ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman și București.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite