În Caraș-Severin, sancțiuni mai multe și mai costisitoare aplicate de inspectorii de muncă. De la o medie de 250 de lei, la 500 de lei pe control!

  

Inspectorii de muncă din Caraș-Severin au aplicat în luna iulie a acestui an sancțiuni însumând 89.000 de lei, cuantumul acestora fiind de două ori mai mare față de luna precedentă.

 

În luna iunie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Caraş-Severin efectuau 165 de controale. Rezultat: 192 de măsuri obligatorii impuse angajatorilor pentru remedierea deficienţelor constatate și aplicarea de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 41.000 lei. În iulie, deși numărul controalelor a crescut cu mai puțin de 10%, la 180, numărul măsurilor impuse celor prinși încălcând legea s-a majorat cu 40%, la 270, iar cuantumul sancțiunilor financiare, la 89.000 lei, deci o creștere cu 117%!

 

Raportând valoarea totală a sancțiunilor contravenționale la numărul controalelor efectuate, se constată o dublare a cuantumului amenzilor aplicate de la o lună la alta: de la o medie de circa 250 de lei/control, în iunie, la o medie de 500 de lei/control, în iulie. Evident, asta nu înseamnă că fiecare control s-a soldat cu aplicarea de sancțiuni.

 

Luna trecută, potrivit inspectorului șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, principalele deficienţe identificate au fost: primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; dosar de personal incomplet; lipsă regulament intern; întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezenţă în care nu se regăsesc orele de concediu fără salariu, orele nemotivate și orele de noapte; neacordarea repausului săptămânal și a sporului pentru munca prestată în acele zile de repaus; utilizarea și funcționarea echipamentelor de muncă sunt condiționate de obținerea avizelor ISCIR; neasigurarea împotriva răsturnării echipamentelor de muncă; nu se respectă verificarea PRAM a instalației de legare la pământ aferente instalației de alimentare cu energie electrică; echipament tehnic uzitat care nu are afișat la loc vizibil instrucțiuni de utilizare și avertizare; nu se foloseste echipamentul individual de protecție de către lucrător deși a fost acordat de către angajator; nesemnalizarea lucrărilor de săpături.

 

„La doi angajatori au fost identificate două persoane care prestau muncă nedeclarată neavând încheiat în formă scrisă contractul individual de muncă. Angajatorii sancţionați pentru muncă nedeclarată au domeniul de activitate: alte activități de asistență socială; alte servicii de alimentație. Au fost comunicate de către angajatori 4 evenimente care au avut ca urmări 3 cazuri de incapacitate temporară de muncă și un caz de deces, iar la finalizarea cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă sau în afara muncii.”, mai precizează Iancu Panduru.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available