Încă un abuz la UEMR, dovedit în instanță! Răduca învinge clica din Senatul universitar!

Tribunalul Caraș-Severin a dat câștig de cauză ieri, 14 ianuarie 2020, profesorului Eugen Răduca în procesul intentat de acesta Universității Eftimie Murgu Reșița, împotriva deciziei de revocare din funcția de director de departament, luată de Senatul UEMR sub conducerea Doinei Frunzăverde.

La începutul lunii decembrie 2018, Senatul UEMR condus de președinta Doina Frunzăverde îl revoca pe Eugen Răduca din funcţia de director al Departamentului Inginerie. Considerând că are legea și regulamentele universitare de partea lui și că, în consecință, este victima unui abuz, Răduca a contestat în instanță, în ianuarie 2019, decizia de revocare din funcție. Argumentul principal era beton: Consiliul Facultății de Inginerie şi Management (FIM) era singurul în măsură să ia o astfel de decizie, respectiv să voteze demiterea unui director de departament din cadrul facultății.

Ilegalitate cu premeditare?

Probabil ca să creeze aparența legalității, Senatul universitar votase o derogare de la Carta UEMR, prin care își acorda sieși dreptul să-l revoce din funcție pe directorul de departament. În realitate, hotărârea adoptată atunci de Senatul universitar nu putea avea efect juridic pentru că nu fusese aprobată la nivelul Ministerului Educației, așa cum se întâmplă în cazul Cartei universitare, care intră în vigoare abia după ce se pronunță asupra acesteia și ministerul.

De altfel, printr-o adresă trimisă la acea vreme Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, profesorul Răduca semnala nu doar revocarea sa ilegală din funcție, ci și alte două derogări absurde votate de Senatul UEMR. Prin Hotărârea Senatului nr. 207/28.09.2018 și HS nr. 209/28.09.2018, Senatul UEMR a votat (implicit) derogări ?!? (art.286 alin.5) de la Legea Educației Naționale nr.1/2011 actualizată. În acest context, consider că este firesc să ne întrebăm: Pe când o derogare și de la Constituția României?”, semnala Eugen Răduca în decembrie 2018. 

Contopire… strategică

Victoria în instanță a lui Răduca împotriva practicilor ilegale promovate de Senatul UEMR fiind previzibilă, nu a surprins pe nimeni următoarea mișcare făcută de conducerea universității reșițene: la 1 septembrie 2019, Senatul UEMR hotărăște contopirea Departamentului de Inginerie Electrică și a Departamentului de Inginerie Mecanică în nou-creatul Departament de Științe Inginerești. Consecința era evidentă: chiar dacă Răduca va câștiga procesul, iar instanța va impune conducerii UEMR repunerea acestuia pe funcția avută, de director al Departamentului de Inginerie Electrică, acest lucru nu va mai fi posibil, departamentul în cauză nemaiexistând. Și, până la urmă, exact așa avea să se și întâmple.

Procese pierdute pe bandă rulantă

Tribunalul Caraș-Severin, după cinci consecutive amânări ale judecării cauzei Răduca vs. UEMR, toate de-a lungul anului 2019, a dat soluția în 14 ianuarie 2020.

Dându-i dreptate în totalitate lui Eugen Răduca, Tribunalul Caraș-Severin: „Respinge excepția lipsei de interes şi cea a lipsei de obiect invocate de către intimată. Admite acțiunea. Obligă intimata la plata către reclamant a sumei de 2.000 lei cheltuieli de judecată”. Aceasta este „soluția pe scurt”, așa cum a fost ea postată azi, 15 ianuarie, pe portalul instanțelor de judecată. Decizia instanței este cu drept de apel, la care numai un răuvoitor ar mai putea recurge, încărcând astfel nejustificat nota finală de plată a UEMR. Dar cum de binevoitori în conducerea UEMR, care să se rupă de fusta desfrunzită, am auzit mai rar, ne putem aștepta la orice. Însă concluzia va fi aproape sigur aceeași. Chiar întărită o dată în plus.

Amintim că, în decembrie 2019, Eugen Răduca a mai câștigat un proces având în prim-plan UEMR-ul. Acel proces fusese intentat împotriva lui Răduca de însăși Doina Frunzăverde, fost rector și actual președinte al Senatului UEMR. Sentința acolo este definitivă. Urmăriți-ne, zilele acestea vom scrie însă despre încă un proces din care UEMR nu a ieșit deloc bine.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available