Indemnizații de gratitudine pentru veteranii de război. Aceștia vor primi, lunar, 50% din salariul mediu brut

 

Guvernul Cîțu a adoptat, în ședința de miercuri, 9 iunie, o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Astfel, în completarea drepturilor bănești pe care le aveau deja, aceștia vor primi, lunar, o nouă indemnizație.

 

Începând de luna aceasta, invalizii, veteranii şi văduvele de război vor primi o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.690 de lei, sumă neimpozabilă, reprezentând 50% din câştigul salarial mediu brut. Această indemnizaţie nou introdusă se va cumula cu cea de care beneficiau până acum invalizii, veteranii şi văduvele de război în baza Legii nr. 49/1991 – 600 de lei lunar pentru veterani și văduve de război și între 900 și 1.500 de lei pentru invalizi, în funcție de gradul de invaliditate. Este vorba despre sume foarte mici care, așa cum se precizează și în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate miercuri, „nu permit menținerea unui nivel de trai decent pentru beneficiarii acestor drepturi față de care statul și societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită”.

 

Conform evidenţelor oficiale, în România erau la momentul adoptării ordonanţei de urgenţă un număr de 2.521 de beneficiari ai acestui drept, numărul acestora fiind tot mai mic de la o lună la alta. „Dintre cele 2.521 de persoane, 2.374 au peste 95 de ani. Acum o lună, aveam 2.600. Am decis acordarea unei indemnizații de gratitudine veteranilor, invalizilor și văduvelor de război pentru că aceste persoane trebuie ajutate. Indemnizațiile se vor duce doar către aceste persoane, nu către urmașii lor”, a declarat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991. Aceasta a fost publicată aseară în Monitorul Oficial, urmând ca plata noii indemnizații să înceapă chiar de luna aceasta.

 

Sursă foto: gov.ro – Ședința de guvern din 9 iunie 2021

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available