O replică a unui obiect de patrimoniu dispărut în urmă cu 30 de ani, realizată de administrația locală din Băile Herculane, va fi dezvelită în cadrul Simpozionului „Herculane – arcade în timp”, programat la acest sfârșit de săptămână în stațiunea de pe Valea Cernei.
Astăzi începe, la Băile Herculane, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului „Herculane – arcade în timp”, manifestare ce aduce în prim-plan evenimente importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei. Simpozionul include o sesiune de comunicări științifice ce au drept temă trei aniversări: împlinirea a 270 de ani de la nașterea protopopului Nicolae Stoica de Hațeg, cronicar al Banatului, primul numismat și epigrafist român; bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu și 125 de ani de la întâlnirea, la Băile Herculane, dintre împăratul Franz Iosef, regele Carol I al României și regele Alexandru I al Serbiei, prilejuită de inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier de pe Dunăre.
Acest ultim eveniment va fi marcat, sâmbătă, 12 iunie, și prin dezvelirea unui obiect de patrimoniu reconstituit, o replică a tabulei (placă memorială) din marmură neagră ce fusese montată cu prilejul vizitei celor trei mari personalități ale epocii. „Este vorba despre o reparație simbolică necesară, ce are valoare de document istoric. Cea mai înaltă vizită făcută vreodată la Băile Herculane, în care s-au întâlnit împăratul Franz Iosef, regele Carol I al României și regele Alexandru I al Serbiei, cu ocazia inaugurării canalului navigabil Porțile de Fier de pe Dunăre din 27 septembrie 1896, a fost imortalizată printr-o tabulă din marmură neagră cu dimensiunea de 200 cm x 115 cm, ce a fost montată în apropierea uzinei electrice din Băile Herculane. Tabula a dispărut în perioada 1990-1991, iar acum, administrația locală a realizat o replică a acestui obiect, ce va fi dezvelită în cadrul simpozionului”, a declarat primarul Cristian Miclău. Tot în cadrul simpozionului va fi dezvelită și placa omagială „270 de ani de la nașterea protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg”, realizată de Primăria Băile Herculane cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și al Cenaclului „Domogled” din localitate.
În programul zilei de mâine se regăsește vernisajul unor expoziții de fotografii vechi, de proiecte de arhitectură și de costume tradiționale, grupate sub genericul „Herculane – tradiții și istorie”. De asemenea, va fi lansată ruta turistică „Pe urmele lui Hercules”, prima rută cultural-turistică dezvoltată la nivel național; vor avea loc prezentări ale unor proiecte privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane și va fi organizat un tur ghidat prin centrul imperial al stațiunii. Simpozionul se va încheia cu un concert la Grota Haiducilor.
Simpozionul „Herculane-arcade în timp” este organizat de Primăria Băile Herculane în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, Cenaclul „Domogled” și Direcția pentru Cultură Caraș-Severin.