Investiții de peste 200 de milioane de lei în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din Banat

 

Companiile E-Distribuţie din România investesc anul acesta aproximativ 880 milioane de lei, echivalentul a 182 milioane de euro, în modernizarea, digitalizarea şi extinderea reţelei electrice din Bucureşti şi din cele zece judeţe din ţară în care îşi desfăşoară activitatea. „Programele de investiţii din acest an au impact direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a îmbunătăţi gestionarea întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor”, a informat compania.

 

Din suma totală a investiţiilor programate pentru acest an, 141 milioane de lei sunt alocaţi pentru lucrări de modernizare linii și stații de transformare de înaltă tensiune, 130 milioane de lei pentru modernizarea şi  construcţia de linii de medie tensiune şi posturi de transformare şi 88 milioane de lei linii de joasă tensiune. Sumele prevăzute de companiile E-Distribuţie pentru racordări, inclusiv cele impuse de legislaţia primară, şi întărirea reţelei pentru noii utilizatori ajung la aproximativ 164 milioane de lei (34 milioane de euro).

 

„Reţelele tradiţionale de distribuţie, cele care transportau electricitatea către consumatori, vor fi transformate în reţele active şi participative, poziţionând clientul în centrul sistemului energetic şi îmbunătăţind calitatea serviciului de distribuţie a energiei. Programele de modernizare şi de digitalizare a reţelelor pe care companiile E-Distribuţie le implementează fac ca această transformare să devină realitate. Planul strategic al companiei pentru următorii trei ani recunoaşte rolul principal al reţelelor în tranziţia energetică şi pune accent pe eforturile de îmbunătăţire a fiabilităţii, rezilienţei şi eficienţei reţelelor de distibuţie. Totul în beneficiul clienţilor noştri”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi E-Distribuţie Muntenia.

 

O mare parte din investiţiile derulate de E-Distribuţie în 2021 sunt concentrate asupra programelor de digitalizare, prin sisteme de telecontrol care reduc considerabil durata întreruperilor în alimentarea cu electricitate şi timpul de remediere a avariilor, precum şi prin instalarea a aproximativ 210.000 de contoare inteligente.

 

În Banat, E-Distribuţie are planificate investiţii de 219 milioane de lei în modernizarea şi digitalizarea reţelelor electrice. Din valoarea totală, 25 milioane de lei sunt planificate pentru lucrări de modernizare linii şi staţii de transformare de înaltă tensiune, 38 milioane de lei pentru lucrări de modernizare şi construcţie de linii de medie tensiune şi posturi de transformare, iar 23 milioane de lei pentru liniile de joasă tensiune. Totodată, E-Distribuţie Banat are în plan înlocuirea de linii electrice şi continuarea implementării sistemelor de Telecontrol. Compania va instala contoare inteligente pentru aproximativ 56.700 de clienţi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

 

Printre proiectele mari derulate se numără retehnologizarea staţiei de transformare şi modernizarea liniilor de medie tensiune din municipiul Orăştie, judeţul Hunedoara. De asemenea, E-Distribuţie Banat modernizează staţia de transformare Simeria, investiţie ce depăşeşte 5 milioane de lei, și a demarat lucrările pentru construirea unei staţii noi de transformare 110/20 kV în zona de nord a municipiului Timişoara. În judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin investiţiile în realizarea de capacităţi noi, în extinderea reţelelor pentru alimentarea consumatorilor, în noi racordări, inclusiv cele impuse de legislaţia primară, ajung la 44 de milioane de lei.

 

Reţelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuţie numără 286 staţii de transformare şi 23.575 posturi de transformare. În 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available