Ioan Popa îndeamnă la crearea de „grupuri de presiune în rândul profesorilor, care să se îndrepte spre primării”

Seria de conferințe SuperTeach a parcurs încă o etapă, desfășurată în sistem online. Primarul Reșiței, Ioan Popa, a fost invitat de organizatori să ofere câteva sfaturi celor peste 400 de participanți la eveniment, bazate pe experiența sa de patru ani în fruntea administrației publice a unui oraș care se reinventează. 

În cadrul conferinței SuperTeach, organizată în ultimul weekend, cei peste 400 de profesori participanți la eveniment au ascultat discursurile referitoare la modul în care adulții ajung să formeze și să dezvolte copii responsabili și autonomi, ale celor opt vorbitori. „Invitații au dezbătut modalitățile prin care profesorii, părinții și comunitatea (autoritățile locale) pot dezvolta împreună, în rândul elevilor, un set esențial de abilități, care să-i pregătească pe aceștia din urmă mai bine pentru viitor”, aflăm dintr-un comunicat de prresă remis de organizatori.

Printre speakeri s-au numărat Ioan Popa – primar al municipiului Reșița, Nadia Tătaru – co-fondator Itsy Bitsy FM, Ion-Ovidiu Pânișoară – Director al Departamentului de Formare a Profesorilor din cadrul Universității din București și Iulius Carebia – EdTech Coach al Școlii Germano-Europeană din Singapore.

Primăriile trebuie forțate să acționeze!

Ioan Popa, prezentat în cadrul conferinței ca (fost) antreprenor cu experiență, fondator al unei companii care a devenit lider de piață în industria locală de panificație și, în prezent, primar al municipiului Reșița, a precizat că primăriile și autoritățile locale pot contribui cu succes la dezvoltarea educației populației zonelor pe care le administrează, în orice cătun din țară și din lume”.

Potrivit comunicatului de presă transmis de organizatorii conferinței, Ioan Popa a îndemnat profesorii din România „să creeze grupuri de presiune în rândul profesorilor, care să se îndrepte spre primării, determinându-le să acționeze, să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea localităților, să investească în tehnologizarea școlilor și să implice societatea civilă, asociațiile și companiile în proiecte comunitare”.

Profesor român în Singapore: „Profesori din România, lăsați copiii să vă învețe!”

Iulius Carebia, Educational Technology Coach al Școlii Germano-Europeană din Singapore, a vorbit în cadrul evenimentului despre experiența sa profesională din Asia, punctând modul în care profesorii și studenții de acolo caută împreună cele mai bune modalități de a integra tehnologia în programa școlară.

„În Singapore se vorbește foarte mult despre tranziția de la profesorul tradițional la profesorul modern, care lasă elevul să conducă lecția. Profesori din România, lăsați copiii să vă învețe! Poate că nu aveți un buget atât de mare precum au alte sisteme educaționale de pe glob, însă puteți aplica aceleași noțiuni de Mentalitate Deschisă în orice colț al lumii. Fiecare elev are autonomie și responsabilitate. Noi încurajăm profesorii să depășească programa tradițională, pentru ca elevii să învețe într-un mod cât mai practic, să facă asocieri cu elemente din viața reală, care îi ajută să asimileze mai ușor cunoștințele”, a menționat Carebia.

Cum dezvoltăm spiritul responsabilității în rândul copiilor

Ion-Ovidiu Pânișoară, profesor doctor la Universitatea București, a punctat în timpul conferinței SuperTeach că „totul pornește de ACASĂ, căci fiecare părinte are propriul stil de parenting. Părinții-elicopter, de exemplu, au grijă de copii într-un mod exagerat, degrevându-i de lucrurile pe care ei singuri ar trebui să le facă. Copiilor trebuie să li se impună limite – cu blândețe, cu iubire, dar să le cunoască. Dacă părinții nu știu asta, copiii vor ajunge să creadă că totul li se cuvine, că trebuie să aibă mereu ultimul cuvânt și că îi pot agresa oricând pe ceilalți – din punct de vedere verbal”.

În cadrul conferinței SuperTeach, Nadia Tătaru, co-fondator Itsy Bitsy FM și președinte al Asociației Părinților Isteți, inițiator al legii împotriva violenței psihologice, a făcut referire la educația fără bullying, susținând că profesorii ar trebui să aibă abilitatea de a-și da seama care sunt elevii care prezintă riscuri de a fi victime ale bullying-ului. Ți a subliniat că profesorul trebuie să fie un model pentru elevi. El nu ar trebui să fie preocupat doar de calitatea materiei pe care o predă, ci și de starea sufletească a elevilor lui. Să fie atent la comportamentul lor, căci și acest lucru intră în sfera sa de responsabilitate“.

Profesorii, părinții și autoritățile din România ar trebui să colaboreze mai mult și să dezvolte împreună, în rândul copiilor, abilități și cunoștințe care să-i pregătească mai bine pentru viitor – a fost concluzia, trasă la unison, a specialiștilor din educație și antreprenoriat, participanți la cea de-a patra conferință online organizată de programul național de educație SuperTeach.

Despre Proiectul SuperTeach

Lansat în 2017, SuperTeach este un program educațional de voluntariat realizat de Romanian Business Leaders (RBL) în parteneriat cu Institutul Dezvoltării Personale (IDP) și Educativa. SuperTeach inspiră profesorii să educe noile generații în spiritul unei mentalități deschise, ajutând elevii să-și descopere pasiunile, să-și maximizeze potențialul și să-și dezvolte competențele cheie pentru a reuși să-și atingă țelurile în viață.

Fondatorii proiectului SuperTeach sunt Felix Tătaru, președinte fondator al GMP Group si Radio Itsy Bitsy, Dragoș Anastasiu, CEO al Grupului Eurolines, Cristina Gheorghe, președinte al Institutului Dezvoltării Personale și Alexandru Ghiță, președinte al Grupului Educativa.

SuperTeach acționează pe 3 direcții: Conferințe, Traininguri și Comunități locale. În cei trei ani de activitate, în toată țara s-au desfășurat 21 conferințe în care sute de speakeri, elite și specialiști în educație și antreprenoriat au pregătit peste 9.800 de profesori și educatori din sistemul de învățământ preuniversitar, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă. Peste 300 de profesori au absolvit cursul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație” realizat de liderul global in schimbare de mentalitate, Institutul Arbinger din SUA și oferit în România de Institutul Dezvoltării Personale.

În prezent, SuperTeach dezvoltă comunități locale în 16 județe cu ajutorul celor 27 de facilitatori ai programului Mentalitatea Deschisă în Educatie și o Platformă Digitală de conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale. În contextul declarării stării de urgență, SuperTeach a organizat webinarii și conferințe online gratuite pentru a veni în întâmpinarea nevoilor profesorilor, la acestea participând mii de cadre didactice din toată țara. Până în acest moment, au fost organizate 23 de webinarii și trei conferințe online, care au reunit aproximativ 17.000 de profesori din toată țara. Alte zeci de mii au vizionat ulterior fimările conferințelor și webinariilor.

Explicație foto: Ioan Popa, alături de profesorul reșițean Ovidiu Bădescu, cooptat și el în echipa SuperTeach.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite