Ioan Popa: Statul român a fost atât de imbecil încât nu a reușit să readucă în proprietatea națională sistemele energetice

 

Edilul Ioan Popa a dezvăluit că Primăria Reșița a intenționat să achiziționeze, anul trecut, de la compania cehă CEZ, sistemul hidroenergetic de pe Bârzava, dar nu a găsit la Ministerul Economiei înțelegere și deschidere pentru ca această tranzacție să se concretizeze.

 

Energie electrică pentru întreg municipiul Reșița plus un venit anual estimat la 5.000.000 de euro. Acestea ar fi fost, potrivit primarului Ioan Popa, beneficiile pe care achiziționarea sistemului hidroenergetic de la poalele Muntelui Semenic – format din patru microhidrocentrale, Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova, şi lacurile de acumulare Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu – le-ar fi adus pe plan local. Edilul Ioan Popa a dezvăluit în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune – studioul teritorial Timișoara – că Primăria Reșița a încercat să achiziționeze acest sistem hidroenergetic anul trecut, când compania CEZ Group din Cehia a scos la vânzare activele deținute în România. Este vorba, în total, despre șapte companii, incluzând, pe lângă lacurile și microhidrocentralele din apropierea Reșiței, și cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa situat în zona Dobrogea, precum și reţeaua de distribuţie a energiei electrice și furnizarea de electricitate în sudul României.

 

„CEZ, compania de stat din Cehia, a vândut cel mai mare parc eolian, de la Cogealac, din Dobrogea, și alături de el mai aveau patru baraje, patru hidrocentrale în bazinul Banatului de munte – Semenic: Secu, Văliug, Breazova, Trei Ape. Primăria Reșița a făcut ofertă la Londra pentru achiziția acestui sistem de la Reșița. Era undeva la 40.000.000 de euro. Ne acoperea absolut tot consumul energetic al orașului și mai rămâneam și cu un venit de vreo 5.000.000 de euro pe an. Însă nu am putut să facem lucrul acesta pentru că au vândut la pachet”, a declarat Ioan Popa la postul public de televiziune.

 

Edilul a explicat că, în aceste condiții, a făcut demersuri la nivel guvernamental, însă nu a primit sprijinul necesar, deși atât Executivul, cât și ministerul de resort erau conduse de colegi de-ai săi de partid: „M-am dus la Ministerul Economiei și le-am spus: domnule, ajutați-ne să mergem împreună cu Hidroelectrica, ei să ia Cogealacul și noi să luăm bazinul ăsta hidrografic. Nu am găsit înțelegere acolo, deși era guvernul meu, guvernul liberal. Am fost atât de imbecili încât nu am reușit sau nu reușim să ne readucem în proprietatea națională sistemele energetice, și asta uitați că ne costă, ne costă mult”.

 

În cele din urmă, activele din România ale CEZ Group au fost cumpărate, în octombrie 2020, de către fondul de investiții Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) din Australia. „CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele trei segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele șapte companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power (care deține sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, n.r.) şi CEZ România”, informau, la acea dată, reprezentanții CEZ Group.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available