UPDATE. Ionuț Popovici, un țepar căruia i s-a înfundat?

 

Firma Number One Group SRL, deținută de Ionuț Mihai Popovici, vicepreședinte PSD Caraș-Severin și șef al Casei județene de sănătate, ar fi încercat să dea o țeapă de 360.000 de lei, dar instanța i-a dat socotelile peste cap și a obligat-o la plata unei sume cu și mai multe zerouri!

 

Deși speța datează din 2018, când Ionuț Popovici era vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, cu sentință dată în 2020 și cu motivarea acesteia venită în august 2023, cazul a fost făcut cunoscut abia zilele acestea, după conferința de presă ținută săptămâna trecută de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. „Ați auzit că astăzi s-a dat sentința și domnul Popovici, firma Number One, a devenit firma Nouă Sute de Mii? Că ar avea nouă sute de mii de plată către un constructor pe care l-a cam tras în țeapă, așa am auzit. Cică e o sentință dată… Nu știu, am auzit și eu. Vă rog să o căutați. Cică la Târgu Mureș a fost un constructor care a luat lucrări de la firma dlui Popovici, în timp ce acesta era vicepreședinte, sigur, o firmă a dânsului, și firma respectivă a luat lucrări am înțeles că de la Direcția Silvică, drumuri forestiere, le-au făcut, iar Popovici, sau firma lui Popovici, cu care (zice Dunca ironic, n.r.) Popovici nu are nicio legătură, a dat o românească țeapă. Chiar sunt curios cum a fost. Știți careva de procesul ăsta?”, a spus Romeo Dunca, provocându-i pe ziariști să documenteze subiectul.

 

Iar jurnaliștii de la Banatul Azi au încercat să-i dea de capăt acestei povești ce părea neverosimilă. Și s-a dovedit că Dunca era în cunoștință de cauză. Cel puțin asta ar fi concluzia după ancheta jurnalistică publicată ieri în banatulazi.ro, pe care o redăm în cele ce urmează.

 

Ionuț Popovici, președintele CJAS CS, obligat de instanță să plătească o sumă uriașă

 

Unii demnitari pun bani la pușculiță, portbagaj în cazul pesedistului Dumitru Buzatu din Vaslui, șantajând oameni de afaceri. Alți demnitari – încercând să le dea acestora țepe. Cum pare a fi cazul lui Ionuț Popovici din Caraș-Severin.

 

Daună serioasă pentru Ionuț Popovici, funcționar public, demnitar, politician și… om de afaceri din Reșița. Ceea ce inițial s-ar fi dorit a fi o țeapă dată unui partener de afaceri, pe vremea când Popovici deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, s-a transformat în cu totul altceva. Nu că am compătimi situația financiară a „Comisarului”, cum este cunoscut politicianul pesedist prin oraș, căci bănuim că are balta pește. Ne întrebăm doar ce subterfugiu va căuta Popovici, după ce a făcut pe dracu-n patru să nu onoreze o obligație contractuală ce circa 300.000 de lei, pentru a scăpa de povara executării dictate de instanță împotriva firmei sale, acum, la patru-cinci ani de la tentativa de țeapă, când penalizările de 1% pe zi au ridicat suma la milioane de lei! Sigur, datoria va rămâne pe numele firmei lui Popovici, și nu pe numele lui personal, dar dacă firma sa nu va avea patrimoniu pentru achitarea debitului, nici lui Popovici nu-i va fi prea bine.

 

Totul a plecat în anul 2018, când firma celui care era vicepreședinte CJ și politician aflat în siajul liderilor județeni ai PSD (ajuns și el între timp vicepreședinte) a primit de la fostul coleg Mihai Bona, detronat de pe scaunul de vicepreședinte al CJ Caraș-Severin și revenit la șefia Ocolului Silvic Văliug, un contract de execuție pentru drumuri forestiere în valoare de 174.400 de lei + TVA, se arată în declarația de interese a lui Popovici. Ulterior, pentru că firma sa Number One Group SRL Reșița nu prea avea nici utilaje, nici angajați, aceasta ar fi subcontractat lucrările către compania Sindrax Transis SRL din Mureș, care a efectuat cel puțin o parte din lucrările contractate. Acum, sigur că s-ar putea pune problema cum a câștigat licitația firma Number One Group, fără personal calificat și utilajele necesare, dar aceasta ar fi o discuție care trebuie verificată intern de către Direcția Silvică. Pe portalul Romsilva apare această licitație, însă nu mai este activ caietul de sarcini, pentru a se putea verifica dacă, pentru atribuirea lucrărilor, finanțatorul a pus condiții de personal și de utilaje.

 

Cert este că Sindtrax Transis a efectuat lucrările sau, cel puțin, mare parte dintre lucrări. „Noi lucram în Reșița la demolarea unor active ale UCMR, aveam angajați, utilaje specifice. Domnul Popovici ne-a contactat pentru două drumuri forestiere, la Văliug și Dognecea, unde erau niște stânci foarte mari și doar noi aveam utilajele necesare”, spune seniorul Lascu, tatăl administratorului societății mureșene, cerându-și scuze că fiul nu este în țară și nu ne poate răspunde la întrebări.

 

Și tot cert este că Direcția Silvică a recepționat aceste lucrări ca și conforme, făcând plata către Number One Group SRL. Numai că aceasta nu a mai plătit toate facturile către subcontractor, pe motiv că, deși au fost acceptate devizele de lucrări, compania din Mureș nu ar fi dispus de angajații și utilajele necesare! (Oare ce a recepționat atunci Ocolul Silvic Văliug? Sau, dacă era vorba de vicele CJ Popovici, ce recepție să mai faci în teren?).

 

Sindtrax Transis somează firma lui Popovici să plătească, apoi deschide un proces la Tribunalul Comercial Mureș, sentința recunoscând creanța și impunând plata unor penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Pronunțată în anul 2020, sentința a fost motivată de judecător abia luna trecută, în august 2023, la trei ani de la finalizarea procesului!

 

În motivare judecătorul arată clar că, atâta timp cât Direcția Silvică a recepționat lucrările și le-a plătit, Number One nu-i mai poate reproșa inadvertențe subcontractorului și trebuie să plătească lucrările conform devizului deja acceptat.

 

Între timp, firma lui Popovici a încercat să deturneze sentința, folosindu-se de tot felul de tertipuri avocățești sau formulând plângeri penale, în speranța că un posibil dosar penal ar deturna sentința de pe civil și ar scăpa astfel de plata acestor bani.

 

„La un moment dat ne-a făcut plângere și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, că acolo avea Popovici un procuror, deși ce legătură are Sindrax Transis sau comuna Văliug cu Oravița?! Dar a încercat tot ce a putut”, ne-au declarat reprezentanții societății Sindrax Transis. După o așteptare de trei ani, a venit și motivarea sentinței, astfel încât aceștia au luat deja legătura cu un executor judecătoresc din Timișoara pentru recuperarea întregii creanțe. De la 360.000 lei valoarea facturilor neachitate, suma totală de plată incluzând penalitățile ar fi crescut la peste 4 milioane de lei, echivalentul a 800.000 de euro! Cel puțin așa ar rezulta dacă luăm în calcul o penalitate de 1% pe zi și cele peste 1.000 de zile care au trecut de la scadența facturilor.

 

Politician versat, fost președinte PMP Caraș-Severin, acum vicepreședinte al organizației județene PSD, Ionuț Popovici a fost instalat, evident pe linie politică, în funcția de președinte-director general de casă județeană de asigurări de sănătate. Dacă pesediștii cărășeni se fălesc cu un astfel de om în conducerea partidului, e treaba lor. A noastră e alta: pe mâna cui a ajuns această instituție din domeniul sănătății, care gestionează bugete de milioane și milioane de euro? (Banatul Azi)

 

Romeo Dunca: Domnilor Grindeanu și Simonis, scăpați Carașul de cei doi!

 

După apariția în presă a acestor dezvăluiri, Romeo Dunca a postat astăzi pe Facebook articolul din banatulazi.ro. Și a făcut apel la conducerea centrală a PSD să facă la fel ca în cazul altui lider județean social-democrat, șpăgarul Dumitru Buzatu de la Vaslui: să ia măsuri și să se scape de cei care, cel puțin în Caraș-Severin, aduc, prin „furturi” de tot felul, deservicii enorme populației și dorinței alianței PNL-PSD de la nivel național de a aduce o stabilitate în guvernarea acestei țări:

 

„E vremea pregătirii candidaților PSD pentru lupta electorală cu Ioan Popa la Primăria Reșița. Și pentru că dl Ionuț Mihai Popovici, onorabilul director al Casei Județene de Sănătate, își freacă mâinile fiind în prima linie, e bine să îi fie clar înțeleasă onestitatea. Nu de alta, dar oamenii trebuie să știe cum un fost pârlit, actual parvenit, a ajuns azi fruntaș al PSD CS și ar mai vrea si să le fie reșițenilor în frunte.

În Carașul nostru nu trece zi fără a se proba una din pildele, proverbele sau zicalele izvorâte din pățaniile urmate de pagubă sau suferință a poporului român. Azi discutam despre cea care spune așa: «Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou»!

Sigur că aceste vorbe de duh născute de cele mai multe ori din pierderile și durerea celor prejudiciati pot avea mii de interpretări. Una din ele, în anumite situații și adusă la momentul prezentului, ar putea suna chiar așa: „Cine a furat în tinerețe un parfum, atunci când ajunge să aibă putere politică, poate fura banii de la un drum“.

Cu siguranță că e ușor să găsești o anumită asemănare între paguba celui rămas fără bou și cea a unui constructor țepuit, ca în cazul de azi, sau impozitat cu procentul despre care chiar și Isus vorbea (doar că Isus se referea, prin sfânta zeciuială, la dreptul Cezarului) și altul îl percepea din lucrările publice ca în situația recentă de la Vaslui.

Dacă în cazul colegului Buzatu de la CJ Vaslui, unde domnul premier Marcel Ciolacu a procedat corect și rapid, debarasându-se de tovarășul de partid dovedit a fi penal după încasarea unei nevinovate șpăgi (de doar un milion două sute cincizeci de mii de lei), iată că, la noi, tovarășul de partid Mocioalcă nu numai că nu se dezice de o plagă la adresa mediului de afaceri și un hoț de resurse financiare de la cei care trudesc din greu, ci chiar îl ia în brațe. În același PSD.

(…) Firma Number One a devenit, prin sentința de mai jos, firma Number Un Milion. Pentru că atâția euro are de plătit patronul acesteia (dacă nu va intra în insolvență și apoi în faliment) unui ardelean harnic și hotărât care nu se lăsa aburit de vrăjelile unui politician din PMP (acum PSD prin grija lui Mocioalcă) mincinos și lacom.

Sper ca cei din conducerea PSD de la nivel național să ia măsuri și să se scape de cei care, cel puțin aici la noi în județ, aduc, prin «furturi» de tot felul, începând de la buldoexcavatoare, ajungând până la primari și consilieri din CJ, deservicii enorme populației și dorinței aliantei PNL-PSD de la nivel național de a aduce o stabilitate în guvernarea acestei țări.

Așa cum am mai spus de n ori, domnule Grindeanu și dle Simonis, scăpați Carașul de cei doi. Eliminați din partid pe acest Popovici, samsar de parfumuri furate, și pensionați-l pe undeva pe veșnicul Mocioalcă. Să mai putem și noi și cetățenii din județ să respirăm putin cu gâtul eliberat din strânsoare.

O fi destul pentru șefii PSD pentru a înlătura de la sacul cu banii sănătății din județ a acestui țepar sau trebuie să așteptăm și un flagrant de felul celui de la Vaslui? Iată o întrebare la care răspunsul îl vom afla în viitor. Viitorul apropiat cum ar fi firesc sau la Paștele cailor…”

 

De ieri, de la apariția dezvăluirilor din Banatul Azi, până la această oră, nu a apărut nicio replică a lui Ionuț Mihai Popovici. Nici în ziarul cu pricina, nici pe rețelele sociale, acolo unde obișnuiește Popovici să se dea în spectacol. Dacă consideră că i-a fost șifonată pe nedrept imaginea, resita.ro îi oferă dreptul la replică. Nu ne-am permis să îl deranjăm din timpul serviciului și să-i prejudiciem astfel pe zecile de mii de cotizanți cărășeni la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, al cărei buget este gestionat de Ionuț Popovici cu maxim profesionalism.

 

UPDATE, 4 octombrie, ora 21.50

 

În apărarea sa, Ionuț Popovici a postat în această seară, pe pagina sa de Facebook, următoarele:

„Referitor la un subiect atât de mediatizat, evident, supus atenției de către Romeo Dunca, pe care presa «obiectivă» l-a preluat cu ochii închiși, mă văd nevoit să aduc aici câteva clarificări, având în vedere că deontologii au înghițit pe nerăsuflate pastila otrăvită pe care le-a aruncat-o «onestul» președinte.

Este vorba despre un litigiu comercial între o societate comercială unde sunt acționar, informații trecute în toate declarațiile de interese depuse până în prezent, și o altă societate comercială din județul Mureș. Adevărul este că am fost înșelați, fapt care reiese inclusiv din declarațiile date de reprezentanții celeilalte societăți comerciale. Citind doar câteva rânduri de pe portalul instanței se înțelege exact ceea ce spun. Documentul la care face referire președintele de județ este din 2019. Între timp s-au întâmplat multe, și ce este mai important, în aprilie 2023, un judecător al Curții de Apel Târgu Mureș, instanță superioară tribunalului care a emis actul postat de Dunca, a sesizat parchetul pentru mai multe infracțiuni.”

 

UPDATE, 5 octombrie, ora 13.20

 

După ce și-a văzut numele pomenit în această afacere, șeful Ocolului Silvic Reșița, Mihai Bona, ne-a contactat astăzi pentru a sublinia că nu are nicio legătură cu contractul de lucrări la drumuri forestiere câștigat de firma lui Ionuț Popovici, SC Number One Group SRL.

 

„Se scrie că eu i-am încredințat contractul lu domnul Popovici. În primul rând, Ocolul Silvic nu are personalitate juridică, șeful de ocol nu semnează niciun fel de contract. Licitația a fost la București, altă firmă a luat contractul, apoi a cesionat parte din lucrări cu acordul Direcției Silvice la vremea respectivă, eu n-am niciun amestec în toată treaba asta. Este o aberație. În al doilea rând, nu mă interesează războaiele lor politice, Popovici cu care-o mai fi acolo. Eu chiar n-am intrat în jocurile lor mizere, în absolut nimic! Și-n Consiliul Județean am fost foarte pertinent, susțin doar lucrurile pe care le consider benefice pentru județ. La fel am făcut și la Ocolul Silvic. Am avut controale și n-am niciun stres.”, ne-a declarat Mihai Bona.

 

UPDATE – 20 octombrie, ora 19.55

Poprire pe conturile și bunurile firmei lui Ionuț Popovici! Executare silită pentru 5.794.388 lei și 40 de bani!

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite