Jaf în pădurile din Caraș-Severin. Zeci de amenzi și dosare penale pentru angajații unui ocol silvic și pentru agenți economici din domeniul forestier

Un control efectuat la finalul anului trecut de către inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara a scos la iveală un jaf de proporții în pădurile administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva prin Ocolul Silvic Bozovici. Printre autori și complici se numără chiar cei puși (și plătiți) să le păzească și să le gestioneze! Pagubele înregistrate depășesc 300.000 de lei.

Aproape 700 de metri cubi de arbori tăiați ilegal, lucrări de împăduriri sau de curățare a fondului forestier efectuate doar pe hârtie (și decontate), puieți și material lemnos lipsă din gestiune sunt doar o parte dintre ilegalitățile descoperite de comisarii Gărzii Forestiere la Ocolul Silvic Bozovici.

30 de dosare penale

„Pentru arborii tăiați ilegal, în volum de 668,715 metri cubi și cu o valoare de 193.414 lei, au fost înaintate Parchetului 30 de dosare penale cu privire la tăierea fără drept. De asemenea, s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 53.000 lei Ocolului Silvic Bozovici și alte 18 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 26.000 lei personalului acestui ocol silvic. De asemenea, pentru tăieri fără drept de arbori în parchetele exploatate de către echipele Ocolului Silvic Bozovici, a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră a acestuia”, informează inspectorul șef al Gărzii Forestiere Timișoara, Amar Ienea.

Neregulile nu au fost, însă, numai în păduri, ci și în situația contabilă a ocolului silvic. Astfel, inspectorii au depistat lipsa din gestiunea depozitului de material lemnos ce aparține Ocolului Silvic Bozovic a unui volum de material lemnos de 342 metri cubi, fiind dispusă confiscarea sumei de 57.848 lei corespunzătoare acestuia.

Împăduriri fictive

De asemenea, multe dintre lucrările pe care angajații ar fi trebuit să le execute în teren se regăsesc, în realitate, doar pe hârtie. Banii pentru acestea, însă, au fost încasați, fiind vorba de peste 40.000 de lei. „În urma verificării lucrărilor de împăduriri s-a constatat că acestea nu au fost executate pe suprafața de un hectar, fiind imputată valoarea lucrării, și anume 9.291 lei. De asemenea, au fost identificate ca fiind raportate loturi de puieți forestieri în pepinierele silvice ale Ocolului Silvic Bozovici fără ca acestea să existe în realitate. Astfel, au fost identificați lipsă 22.779 de puieți forestieri, valoarea acestora, 11.395 de lei, fiind imputată. Au mai fost imputate sumele de 5.147 lei, reprezentând valoarea a cinci hectare de degajări recepționate însă neefectuate în teren, și 15.600 lei, reprezentând valoarea a 23 de hectare de curățiri recepționate însă neefectuate în teren”, precizează Amar Ienea.

Tăieri neautorizate

Pe filiera jafului s-au aflat și operatori economici care exploatează păduri pe raza Ocolului Silvic Bozovici. Ilegal, în multe cazuri, după cum au constatat inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara. Potrivit șefului acestei structuri de control, „operatorilor economici care au desfășurat activități de exploatări forestiere fără respectarea legislației în vigoare li s-au aplicat 13 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 34.000 lei. De asemenea, a fost confiscată suma de 32.842 lei corespunzătoare unui volum de material lemnos de 154,859 metri cubi. Totodată, pentru tăieri fără drept de arbori, a fost solicitată retragerea Certificatului de atestare pentru activitatea de exploatare forestieră deținut de un operator economic care efectua exploatări forestiere pe raza Ocolului Silvic Bozovici”.

Sursă foto: Garda Forestieră Timișoara

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite