Județul Caraș-Severin are doi noi cetățeni de onoare

 

Consilierii județeni au aprobat, în ședința ordinară din 31 august, acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” lui Petrică Vița (post mortem) și lui Pavel Șușară.

 

Cele două proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de ieri, 31 august, ce au vizat acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” unor personalități născute pe aceste meleaguri – taragotistul Petrică Vița și criticul de artă Pavel Șușară – au fost inițiate de președintele Romeo Dunca și aprobate cu unanimitate de voturi de către consilierii prezenți în sală.

 

Considerat de specialiștii în domeniu drept unul dintre cei mai buni taragotiști din țară, urmaș al lui Luca Novac, Petrică Vița (1966-2023) a avut o carieră artistică importantă, având colaborări cu toate instituțiile de specialitate, orchestrele profesioniste și ansamblurile folclorice din Banat. Timp de aproape două decenii angajat al Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și a condus Orchestra „Virtuozii Semenicului”, alături de care a reprezentat Banatul Montan peste tot în lume. „Petrică Vița a fost un mare iubitor de muzică, de viață, de frumos, un artist care nu și-a dorit nimic mai mult decât să poată rămâne veșnic, prin cântecele sale, în inimile iubitorilor de folclor”, se precizează în referatul de aprobare prezentat consilierilor județeni.

 

Pavel Șușară – critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor – este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Artiștilor Plastici – secția de Critică, al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, expert în artă atestat de Ministerul Culturii și lucrează ca și cercetător la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române. De-a  lungul anilor a publicat mai multe volume, a avut numeroase colaborări cu studii și articole despre arta plastică, poezie, proză, eseu și articole polemice la diverse reviste, a organizat expoziții în țară și străinătate și a fost distins cu diverse premii. De asemenea a fost, pe parcursul celor 12 ediții, curatorul Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală de la Caransebeș. În 2004, a fost declarat Cetățean de onoare al comunei Bănia, localitate în care s-a născut în 1953, iar în 2013, Cetățean de onoare al municipiului Caransebeș.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available