Șapte noi cazuri de tuberculoză au fost depistate în Caraș-Severin în cadrul caravanei Screening TB care a poposit, anul acesta, în 12 localități ale județului. Caravana a făcut parte dintr-un proiect cu finanțare europeană derulat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București sub coordonarea Ministerului Sănătății.
„Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei desfășurat în România în ultimele trei decenii – a ajuns la final. Pe durata implementării acestuia, caravanele mobile de radiologie și analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei au ajuns în toate cele 41 de județe ale țării.
În Caraș-Severin, pe parcursul mai multor săptămâni, caravana Screening TB dedicată sănătății plămânilor a ajuns în 12 localități – Armeniș, Băuţar, Coronini, Domașnea, Glimboca, Lăpușnicu Mare, Măureni, Rusca Montană, Sichevița, Slatina-Timiș, Socol și Zorlenţu Mare. Potrivit datelor comunicate de inițiatorii proiectului, au participat la screening 1.599 de locuitori din aceste comune. Dintre aceștia, în baza scoringului realizat de programul de inteligență artificială aflat în dotarea caravanelor, care a analizat radiografia pulmonară efectuată, au fost identificați 132 de suspecți, cărora li s-a recoltat sputa. Dintre aceștia, au fost confirmate cu tuberculoză șapte persoane. De asemenea, 356 de persoane au primit trimiteri la investigații de specialitate pentru diverse alte nereguli evidențiate în timpul screeningului: opacități pulmonare, pleurale, diafragmatice, paracardiace, subclaviculare; pneumotorax; fibroză pulmonară accentuată; cardiomegalie. Potrivit datelor statistice, județul Caraș-Severin are o incidență a de 49,9 cazuri la 100.000 de locuitori, peste media națională care este de 46,1 și care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual.
La nivel național, 94.028 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de echipa de screening al tuberculozei. „Screening TB a implicat eforturile unei echipe formate din peste 200 de persoane, incluzând aproximativ 60 de experți medicali care au oferit sprijin științific. Organizarea și coordonarea logistică au reprezentat provocări semnificative, deoarece proiectul a fost implementat la nivel național, cu multiple activități incluse. Consider că succesul proiectului este demonstrat de depășirea tuturor indicatorilor propuși. În plus, acest proiect a reiterat nevoia activităților destinate sănătății prin intermediul caravanelor mobile”, a declarat managerul proiectului, Dragoș Dendrino. Proiectul a fost cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman și a fost inclus în Strategia Națională de Control al Tuberculozei.